Hałas od ulicy Turowicza i linii kolejowej na os. Bonarka Living - czy będzie uciążliwy / opinie i informacje

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Bonarka Living, za którą odpowiada deweloper Echo Investment. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
Rak

Re: Hałas od ulicy Turowicza i linii kolejowej na os. Bonarka Living - czy będzie uciążliwy / opinie i informacje

Postautor: Rak » 09 kwie 2021, 23:12

yyeeoo pisze:Na Turowicza ludzie lecą 100+ ( czyli prawie jak ekspresówka), w letnią noc dolicz sobie w przypadku Turowicza do tego różnego rodzaju sportowe auta + motocykle ;) Idzie tam grubo polecieć bo jest długa prosta i w lecie tak to wygląda.

Tak jak Echo bardzo cenię, bo robią porządnie i obsługa na wysokim poziomie - tak w życiu bym nie kupił mieszkania na wysokości okien na drogę prawie ekspresową bez ekranów akustycznych. Do tego dojdą zaraz pociągi. Dla mnie deweloper na duży plus - ale lokalizacyjnie masakra :roll:

Szum miasta to możesz mieć mieszkając przy drodze jednopasmowej na wyższym piętrze, gdzie ludzie jeźdżą po 50-60 km/h. A nie przy 100-120 w nocy, sportowych furach i motocyklach - a mieszkać non stop przy zamkniętych oknach to nieporozumienie.

A to prawda są rajdy z predkościami autostradowymi zwłaszcza w kierunku pod górkę od miasta do samego wieczora, akurat to takie miejsce bez policji i pieszych i można pocisnąć i pytanie jak to słychać w nowym bloku.

Bartab

Re: Hałas od ulicy Turowicza i linii kolejowej na os. Bonarka Living - czy będzie uciążliwy / opinie i informacje

Postautor: Bartab » 10 kwie 2021, 0:34

Mi ta lokalizacja wydaje się dość dramatyczna. Ani to nie jest blisko jakiejś sensownej komunikacji co by mogło usprawiedliwiać lokalizację niemalże pod estakadą :D ani nie widzę tam jakichś fajnych terenów zielonych. Nie wiem za bardzo czemu ktoś chce tu mieszkać - może jeśli chce mieć dwa kroki do Bonarki lub pobliskich biurowców, ale nawet wtedy wydaje mi się że są lepsze inwestycje w okolicy.

Vania

Postautor: Vania » 12 kwie 2021, 20:06

Wydaje mi się, że to jest kwestia indywidualna. Ja akurat całe życie mieszkam przy ruchliwych drogach (osiedle Gwiazdy w Katowicach, może kojarzycie), więc hałas z miasta czy z drogi zupełnie mi nie przeszkadza ;) myślę, że większy problem miałabym w zupełnej ciszy, to przyzwyczajanie :) Dojeżdżam od trzech lat to Krakowa do pracy i biorę pod uwagę zakup mieszkania właśnie na Bonarka Living, może i wolałabym nieco bliżej większych terenów zielonych, ale np. bliskość galerii i to, że po pracy wszystko załatwię na miejscu, póki co bardzo mi opowiada.

Rak

Postautor: Rak » 12 kwie 2021, 22:21

Vania pisze:Wydaje mi się, że to jest kwestia indywidualna. Ja akurat całe życie mieszkam przy ruchliwych drogach (osiedle Gwiazdy w Katowicach, może kojarzycie), więc hałas z miasta czy z drogi zupełnie mi nie przeszkadza ;) myślę, że większy problem miałabym w zupełnej ciszy, to przyzwyczajanie :) Dojeżdżam od trzech lat to Krakowa do pracy i biorę pod uwagę zakup mieszkania właśnie na Bonarka Living, może i wolałabym nieco bliżej większych terenów zielonych, ale np. bliskość galerii i to, że po pracy wszystko załatwię na miejscu, póki co bardzo mi opowiada.

Tutaj jest taki ewenement, że droga i to taka w zasadzie szybkiego ruchu i to nawet bardzo szybkiego jest powyżej bloku, co się w polskich warunkach jednak dosyć rzadko zdarza. Nikt nie wie tak naprawdę czy to nie robi wielkiej rożnicy, czy też jest to jakaś beznadzieja i tragedia bo też nikt w takim bloku w polsce na ogół nie miał w ogóle szansy pomieszkać.

ania888

Postautor: ania888 » 13 kwie 2021, 17:58

Nie ma zadnych szans na ustawienie ekranów dźwiękochłonnych lub na zasadzenie drzew? Z tego co kojarze, to zazwyczaj PKP stawia takie ekrany jeśli sa blisko domostwa? Sprawdzał to moze ktos?

fakemail10

Postautor: fakemail10 » 13 kwie 2021, 19:02

ania888 pisze:Nie ma zadnych szans na ustawienie ekranów dźwiękochłonnych lub na zasadzenie drzew? Z tego co kojarze, to zazwyczaj PKP stawia takie ekrany jeśli sa blisko domostwa? Sprawdzał to moze ktos?

Zgodnie z planami dewelopera na całej długości torów będą nasadzone drzewa. Jak już pisałem w którymś z wątków, kolej nie jest kompletnie problemem, tory są świeżo wyremontowane i jest cicho nawet gdy jedzie pociąg towarowy.

Problemem dla niektórych może być wiadukt (tu nie słyszałem o planach na ekrany), według mnie wcale nie powoduje większego hałasu niż inne drogi w mieście. Tyle, że jest to kwestia bardzo indywidualna jak już wcześniej było napisane. Dla mnie rekompensatą jest chociażby szybki dostęp do centrum, bliskość galerii jak i również terenów zielonych takich jak kopiec krakusa czy rezerwat bonarka.

Wszystkie inwestycje mają swoje plusy i minusy, także w zależności od osoby może być przewaga jednego lub drugiego ;)

bobo

Postautor: bobo » 14 kwie 2021, 22:22

Moim zdaniem warto wybrać się tam w ciepły wiosenny / letni wieczór i posłuchać, ale koniecznie w sezonie motocyklowym. Jeżeli to nie będzie uciążliwe, to chyba nic innego nie powinno być ;)

ania888

Postautor: ania888 » 15 kwie 2021, 19:28

Jeśli w planach mają być zasadzone drzewa to i tak juz duzo da i bedzie naturalna ściana dźwiękochłonna. Mieszkałam przy drodze ekspresowej i nie robiło mi to problemu, ale to juz tak jak ktos wczesniej wspomnial kwestia indywidualna.

Bartab

Postautor: Bartab » 15 kwie 2021, 22:28

ania888 pisze:Jeśli w planach mają być zasadzone drzewa to i tak juz duzo da i bedzie naturalna ściana dźwiękochłonna. Mieszkałam przy drodze ekspresowej i nie robiło mi to problemu, ale to juz tak jak ktos wczesniej wspomnial kwestia indywidualna.

Hehe tylko zanim te drzewa wyrosną na tyle żeby zrobić jakąkolwiek ochronę to minie z 15 lat :lol:

ania888

Postautor: ania888 » 18 kwie 2021, 22:01

Bartab pisze:
ania888 pisze:Jeśli w planach mają być zasadzone drzewa to i tak juz duzo da i bedzie naturalna ściana dźwiękochłonna. Mieszkałam przy drodze ekspresowej i nie robiło mi to problemu, ale to juz tak jak ktos wczesniej wspomnial kwestia indywidualna.

Hehe tylko zanim te drzewa wyrosną na tyle żeby zrobić jakąkolwiek ochronę to minie z 15 lat :lol:

Fakt, mam nadzieje, ze zrobia przesadzenie juz wiekszych drzew, a nie sadzenie malych galazek :lol:

Wróć do „Bonarka Living od Echo Investment - forum mieszkańców osiedla”