Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum
-
Re: Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum
Oczywiście 2021
Zapomniałem napisać

-
Witam przyszłych sąsiadów
Czyli nie jestem jedyny martwiący się o odwodnienie terenu XD
Mam jedno pytanko tylko. We wzorze umowy deweloperskiej jest wspomniane dość sporo różnych załączników. Czy dostali je Państwo do wglądu razem ze wzorem?

Mam jedno pytanko tylko. We wzorze umowy deweloperskiej jest wspomniane dość sporo różnych załączników. Czy dostali je Państwo do wglądu razem ze wzorem?
Ja wlasnie dokonalam wstepnej rezerwacji na mieszkanie w Acatom na Federowicza 61. Podobno zarzad nie zgadza sie juz na robienie umow rezerwacyjnych, życzą sobie od razu umowę deweloperską. Mam wzór umowy, ale nie widzę nigdzie zapisu co z wplaconymi pieniedzmi z 1 transzy ( gdzie chcą wpłaty wysokości 22% do 3 dni roboczych po podpisaniu umowy deweloperskiej) gdyby na przyklad byly negatywne decyzje bankow w sprawie kredytu hipotecznego. Czy ktos tutaj prowadzil z przedstawicielami Acatomu rozmowy na ten temat? Lub wie cos wiecej?
Jakie sa wasze odczucia wzgledem samego dewelopera?
Jakie sa wasze odczucia wzgledem samego dewelopera?
-
Jeśli stara się Pani o kredyt w banku, według mnie powinni dać czas do momentu, kiedy otrzyma Pani decyzję o kredycie.
Co do umowy rezerwacyjnej ja podpisywałem na początku sierpnia i wtedy była tylko opłata rezerwacyjna, która była bezzwrotna. Na temat firmy Acatom pytałem różnych osób, od pośredników nieruchomości po inspektorów budowlanych, którzy odbierali mieszkania tego dewelopera. Pośrednicy nie słyszeli nic złego na temat tego dewelopera, jedynie mówili, że nie jest deweloper, który buduje mieszkania na wysokim poziomie, jest to średnia w Krakowie, ani źle ani też bardzo dobrze. Osoba która prowadziła odbiór techniczny mieszkań u tego dewelopera, też nie mówiła, o jakiś dużych wadach wykrytych, cytuje "jedne mieszkania były z usterkami drobnymi, inne miały gdzieś grzyba, czy jakieś zawilgocenie, tak loteryjnie. Czasmi deweloper jest dobry, a jedno mieszkanie trafi się jakieś felerne . Dlatego jest ważne sprawdzenie kompleksowe mieszkania. Nie jest na czarnej liście ani nie jest na liście wybielonej. Deweloper to takie medium"
Co do umowy rezerwacyjnej ja podpisywałem na początku sierpnia i wtedy była tylko opłata rezerwacyjna, która była bezzwrotna. Na temat firmy Acatom pytałem różnych osób, od pośredników nieruchomości po inspektorów budowlanych, którzy odbierali mieszkania tego dewelopera. Pośrednicy nie słyszeli nic złego na temat tego dewelopera, jedynie mówili, że nie jest deweloper, który buduje mieszkania na wysokim poziomie, jest to średnia w Krakowie, ani źle ani też bardzo dobrze. Osoba która prowadziła odbiór techniczny mieszkań u tego dewelopera, też nie mówiła, o jakiś dużych wadach wykrytych, cytuje "jedne mieszkania były z usterkami drobnymi, inne miały gdzieś grzyba, czy jakieś zawilgocenie, tak loteryjnie. Czasmi deweloper jest dobry, a jedno mieszkanie trafi się jakieś felerne . Dlatego jest ważne sprawdzenie kompleksowe mieszkania. Nie jest na czarnej liście ani nie jest na liście wybielonej. Deweloper to takie medium"
mustaf_gone_mad pisze:Witam przyszłych sąsiadówCzyli nie jestem jedyny martwiący się o odwodnienie terenu XD
Witam sąsiada,
Dostaliśmy część załączników w formie elektronicznej ale część dokumentów dostępna jest tylko do wglądu u dewelopera, np sprawozdanie finansowe spółki
Mam nadzieje, ze ta inwestycja dobrze im pójdzie. Dziekuje za podzielenie się informacjami o deweloperze:) Ja już jestem zdecydowana także ruszam z załatwianiem formalności, a ze obecnie mieszkam niecała minutę od Federowicza 61 to prawie codziennie obserwuje co tam się na budowie dzieje. A na razie robota idzie pełna para
Także na razie jestem optymistka!

Ciekawa jestem też jaka część mieszkań kupowana jest pod wynajem, my kupujemy to mieszkanie dla siebie ale myślę że sporo może być mieszkaniami na wynajem....
Witam, czy ktoś z Państwa po zaznajomieniu się z draftem umowy deweloperskiej ma co do jej zapisów jakieś wątpliwości?
Ja myśle o spotkaniu z prawnikiem specjalizującym się w umowach deweloperskich, żeby sprawdził ja czy na pewno nie ma w niej żadnych kruczków prawnych. A także żeby posprawdzać księgi wieczyste. Dziwi mnie, ze w drafcie umowy nie ma nic o tym, co działoby się z wpłacona kwota na pierwsza transze, na wypadek gdyby nie dostało się w banku kredytu. Nie spodziewam się u siebie takiej sytuacji ale lubię być zabezpieczona na wszystkie fronty. Prawnik przy rozmowie telefonicznej zdziwił się, ze nie ma żadnego punktu dotyczącego takiej sytuacji.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”