Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
lexicoon

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: lexicoon » 17 lip 2019, 15:49

dobrytraf pisze:
lexicoon pisze:
dobrytraf pisze:Właśnie tak się zastanawiamy, bo mielibyśmy z głowy a mega wymagający nie jesteśmy. Białe ściany, proste panele, łazienka też z prostego projektu (lubimy za to zmieniać dodatki domu i tym się bawić) i tak myślimy czy w tej prostocie mogliby nam na maksa sknocić :D

Ja mam z wykończeniem i nie muszę się martwić załatwianiem ekipy, chodzeniem po sklepach, sprzątaniem po tym wszystkim. Całość ustalania materiałów trwa z godzinkę. Po dwóch dniach Pani przysyła projekt łazienki i akceptujesz albo masz jeszcze dwie możliwości zmiany. Zostaje tylko urządzić sobie kuchnie. Plusem jest również to że odbierasz mieszkanie umyte, wyczyszczone. Nic tylko się wprowadzasz powoli a inni zaczynają brudną robotę :-)

O, świetnie :-) a czy orientujesz się jak jest z tym VAT przy opcji z wykończeniem - faktycznie 8%?

Przy opcji z wykończeniem cena metra powiększona jest o tą kwotę ( wybrany rodzaj wykończenia ) i całość obciążona 8 % VAT.

lexicoon

Postautor: lexicoon » 17 lip 2019, 16:09

Nimitz pisze:
Mts197x pisze:
dobrytraf pisze:Dzięki za odpowiedź :-)

W sensie wykończenie balkonu kosztuje tanio do ceny mieszkania? czy jest osobna opłata za metraż balkonu? nie wiem czy dobrze zrozumiałam :D

Nie wiem co kolega pozdro miał na myśli, ale w praktyce balkon nie jest płatny ale za to płatne jest obowiązkowe wykończenie go (pół roku temu było to 500 zł za M2)

Taka cena miesiąc temu jeszcze obowiązywała. Wykańczają deską kompozytową, na balkonach będzie też punktowe oświetlenie.

PS w sprawie szkoły przy Atalu, to właśnie zrobili drogę dojazdową do budowy szkoły. Ma pomieścić 600 uczniów. Będzie po drugiej stronie ulicy. Dla osób z dziećmi super opcja.

Szkoła będzie poniżej pętli autobusowej tam gdzie wykosili teren i dojazd chyba też będzie od ulicy Bartla. Więc super bo nie będzie przed 8 rano potoku samochodów rodziców z dziećmi. A dla "naszych" dzieci to super sprawa. Wyjście do szkoły 10 minut przed lekcjami.

jazzy444

Postautor: jazzy444 » 17 lip 2019, 21:06

Czy ktos sie orientuje w ktorym dokladnie miejscu maja powstac bloki z programu rzadowego?

lexicoon

Postautor: lexicoon » 17 lip 2019, 21:14

jazzy444 pisze:Czy ktos sie orientuje w ktorym dokladnie miejscu maja powstac bloki z programu rzadowego?

A myślisz że powstaną? :lol: Jeśli jednak powstaną to na łące za strumykiem za słupami wysokiego napięcia do okolic autostrady ponoć.

jazzy444

Postautor: jazzy444 » 17 lip 2019, 21:23

Nie wiem czy powstaną i na ile jest to pewna informacja. Wyglada na to ze całkiem po sąsiedzku. To trochę słabo zwłaszcza ze Atak nie planuje grodzic posesji.

lexicoon

Postautor: lexicoon » 17 lip 2019, 22:20

jazzy444 pisze:Nie wiem czy powstaną i na ile jest to pewna informacja. Wyglada na to ze całkiem po sąsiedzku. To trochę słabo zwłaszcza ze Atak nie planuje grodzic posesji.

Nie grodzi bo jak Pani mówiła w Atalu że teraz mało kto grodzi. Ma być monitoring. Ogólnie na Klinach jest spokojnie :D. Jeśli powstanie mieszkanie plus to dojazd też ma być chyba od spacerowej, ale to wszystko nie pewne.

dobrytraf

Postautor: dobrytraf » 18 lip 2019, 8:23

Jest bodajże zapis, że nowych inwestycji się już nie grodzi. Dodatkowo plany chyba zakładają, że Mieszkanie Plus będzie z dojazdem od Spacerowej.

Poza tym - czym motywowany jest strach przed Mieszkaniem Plus? czy w przypadku programu MDM zgłaszała się "patologia"? Myślę, że jest to rozwiązanie dla klasy średniej lub osób, które nie mogą pozwolić sobie na duże kredyty, jednak również do tego programu muszą spełniać wymogi zarówno zarobkowe jak i ogólnej sytuacji życiowej.

Carlaine-C1

Ogrzewanie z sieci MPEC czy z własnej kotłowni - Kliny Zacisze od Atal

Postautor: Carlaine-C1 » 18 lip 2019, 11:08

Czesc wszystkim,

Jestem zainteresowana inwestycja Atala na Klinach, wiecie czy osiedle bedzie podlaczone do MPEC czy ogrzewanie bedzie ze wspolnej kotlowni ?
Wiem ze Proins ma kotlownie i powiedzieli mi ze na klinach nie ma podlaczonego ogrzewania miejskiego, natomiast jak dzwonilam do biura do Atala to twierdzili ze napewno bedzie MPEC, ma ktos moze jakies wiarygodne informacje na ten temat ? Mysle ze jest to dosc instotna kwestia ;)

dobrytraf

Re: Ogrzewanie z sieci MPEC czy z własnej kotłowni - Kliny Zacisze od Atal

Postautor: dobrytraf » 18 lip 2019, 11:26

Carlaine-C1 pisze:Czesc wszystkim,

Jestem zainteresowana inwestycja Atala na Klinach, wiecie czy osiedle bedzie podlaczone do MPEC czy ogrzewanie bedzie ze wspolnej kotlowni ?
Wiem ze Proins ma kotlownie i powiedzieli mi ze na klinach nie ma podlaczonego ogrzewania miejskiego, natomiast jak dzwonilam do biura do Atala to twierdzili ze napewno bedzie MPEC, ma ktos moze jakies wiarygodne informacje na ten temat ? Mysle ze jest to dosc instotna kwestia ;)

Właśnie wyczytałam też ze specyfikacji inwestycji w pdfie, że ogrzewanie będzie miejskie, także ciekawa sprawa :D

Carlaine-C1

Re: Ogrzewanie z sieci MPEC czy z własnej kotłowni - Kliny Zacisze od Atal

Postautor: Carlaine-C1 » 18 lip 2019, 11:38

Czytalam takie watki na forum ze deweloper obiecywal ze bedzie MPEC a skonczylo sie na kotlowni.

Na stronie MPEC w planie rozwoju obczar osiedla Atala jest zaznaczony jako numer X Opatkowice i widnieje status planowane, ciekawe czy to zrealizuja na czas przy odbiorze pierwszego etapu

mpec.krakow.pl/bip/upload_files/plan%20wieloletni%202017-2023%20-%2021_02_2018%20z%20uzupe%C5%82nieniem%20o%20rozdzia%C5%82%206.pdf

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”