Witam,
Dzisiaj byłem w biurze i Pani Kasia powiedziała iż budowa jest wstrzymana z ich inicjatywy ze względu na bezpieczeństwo osób tam pracujacych.
Powiedziała iż sasiad wczesniej nie zgłosił tego "szamba". Teraz jednak mu sie "przypomniało" że ma coś takiego. Podobno w Urzędzie Miasta o tym "szambie" też nic nie wiedza i aktualnie trwa ustalanie stanu faktycznego - czyli określenie co to jest i jaki może mieć wpływ na inwestycję.
Lazurowy Park Atal - wstrzymanie części prac przez małą odległość od szamba
W nawiazaniu do mojego poprzedniego wpisu - po przecyztaniu tekstu:
dziennikpolski24.pl/region/a/mlynowka-krolewska-szambo-powstrzyma-ekspansje-blokow-wideo,9995466
dochodze do wniosku iz Pani Kasia mnie dzisiaj oklamala. Powiedziala: "budowa jest wstrzymana z ich inicjatywy". W artykule jasno jest powiedziane iz prezydent wstrzymal pozwolenie na budowe... Polska.
dziennikpolski24.pl/region/a/mlynowka-krolewska-szambo-powstrzyma-ekspansje-blokow-wideo,9995466
dochodze do wniosku iz Pani Kasia mnie dzisiaj oklamala. Powiedziala: "budowa jest wstrzymana z ich inicjatywy". W artykule jasno jest powiedziane iz prezydent wstrzymal pozwolenie na budowe... Polska.
Raffek pisze:dochodze do wniosku iz Pani Kasia mnie dzisiaj oklamala. Powiedziala: "budowa jest wstrzymana z ich inicjatywy". W artykule jasno jest powiedziane iz prezydent wstrzymal pozwolenie na budowe... Polska.
Niestety wychodzi na to, że mówią jedno, myślą drugie, a robią trzecie

Chyba dawno im nikt porządnego procesu nie wytoczył...
Tak czy siak wiemy, że Atal oficjalnie przyznaje, że budowa wstrzymana.
Własne miałem telefon od Pani Kasi i powiedziała iż artykuł jest nieprawdziwy oraz iż podtrzymuje stanowisko przekazane piertownie. Biorac pod uwagę iż inne gazety(póki co) o tym nic nie pisza chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Przekazane zostało mi intormację, iż ATAL czeka na dezycję z oficjalnej weryfikacji tego zbiornika (jego pojemności). Jeśli jest zbyt duży developer podłaczy tego Pana sasiada do kanalizacji, w przeciwnym wypadku spełniaja wymagane 15m odległości.
Przekazane zostało mi intormację, iż ATAL czeka na dezycję z oficjalnej weryfikacji tego zbiornika (jego pojemności). Jeśli jest zbyt duży developer podłaczy tego Pana sasiada do kanalizacji, w przeciwnym wypadku spełniaja wymagane 15m odległości.
-
Też dziś rozmawiałam z Panią Katarzyną, która mi powiedziała, że sprawa dotyczy budynku nr 3 nie numer 2B oraz, że tak jak ktoś z Państwa poprzednio pisał, że budowę wstrzymano z inicjatywy dewelopera. Czy ktoś się może orientuje na jakim etapie jest ta sprawa? Czy jest to nadal postępowanie administracyjne czy już sądowoadministracyjne?
krakow.tvp.pl/25372890/szambo-uratuje-mlynowke
No to może trzeba sprawdzić, czemu w planach nie było tego szamba, może następnie trzeba sprawdzić jego szczelność i rachunki za opróżnianie na 10 lat do tyłu a jest szansa że wówczas gość sam poprosi o szybkie przyłączenie do sieci kanalizacyjnej.
Ponadto w zimie gość będzie się musiał dobrze pilnować aby nie spalić w piecu najmniejszego śmiecia, bo tak wojując z przyszłymi sąsiadami strzela sobie w stopę.
A jeszcze jedno, czy od swojego domu ma spełniony wymóg 30 metrów, czy też będzie musiał rozebrać swój dom? Bo chyba nie ma !!!
Jeżeli na filmie z kroniki krakowskiej dobrze wykombinowałem, że właz do szamba jest tuż przed tą "betonową budą" będącą kwiatem bronowickiej architektury o której zachowanie walczy gość - to do domu gościa jest mniej niż 22 metry !!!
A może warto jeszcze gościowi sprawdzić odległość szamba od studni, bo nie sądzę aby miał wodę miejską...

Ponadto w zimie gość będzie się musiał dobrze pilnować aby nie spalić w piecu najmniejszego śmiecia, bo tak wojując z przyszłymi sąsiadami strzela sobie w stopę.
A jeszcze jedno, czy od swojego domu ma spełniony wymóg 30 metrów, czy też będzie musiał rozebrać swój dom? Bo chyba nie ma !!!
Jeżeli na filmie z kroniki krakowskiej dobrze wykombinowałem, że właz do szamba jest tuż przed tą "betonową budą" będącą kwiatem bronowickiej architektury o której zachowanie walczy gość - to do domu gościa jest mniej niż 22 metry !!!
A może warto jeszcze gościowi sprawdzić odległość szamba od studni, bo nie sądzę aby miał wodę miejską...

Re: Lazurowy Park Atal - wstrzymanie części prac przez małą odległość od szamba
A tak oto dziś wygląda odległość "pięknego bronowickiego" ogrodzenia gościa od budowanej kanalizacji.

Ja zasadniczo jestem za życiem w zgodzie z sąsiadami. Ale jest to niestety gasnąca tradycja w tym kraju 
Pan z materiału filmowego pewnie myśli, że walczy ze złym kapitalistą tj. deweloperem, który nie liczy się z prawami maluczkich. A tymczasem zachodzi za skórę nam - przyszłym mieszkańcom i to faktycznie może się obrócić przeciw niemu.
Facet faktycznie nie mieszka w pałacu i estetyka jego obejścia jest daleka od Wersalu. Ale jest mocno zbuntowany, że zamiast drzew, z okna będzie oglądał teraz bloki. No ale władza sąsiada sięga jedynie granic jego własnej działki. A reszta jest już regulowana przepisami. Nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś rozbierał 3 bloki z powodu jednego szamba. Postanowiłam więc jeszcze się nie denerwować i czekać na rozwój wydarzeń.
Liczę, że deweloper będzie starał się z dogadać w sprawie przyłącza do kanalizacji. Słabo, że nie zrobił tego wcześniej.
Pozdrawiam,
Marysia

Pan z materiału filmowego pewnie myśli, że walczy ze złym kapitalistą tj. deweloperem, który nie liczy się z prawami maluczkich. A tymczasem zachodzi za skórę nam - przyszłym mieszkańcom i to faktycznie może się obrócić przeciw niemu.
Facet faktycznie nie mieszka w pałacu i estetyka jego obejścia jest daleka od Wersalu. Ale jest mocno zbuntowany, że zamiast drzew, z okna będzie oglądał teraz bloki. No ale władza sąsiada sięga jedynie granic jego własnej działki. A reszta jest już regulowana przepisami. Nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś rozbierał 3 bloki z powodu jednego szamba. Postanowiłam więc jeszcze się nie denerwować i czekać na rozwój wydarzeń.
Liczę, że deweloper będzie starał się z dogadać w sprawie przyłącza do kanalizacji. Słabo, że nie zrobił tego wcześniej.
Pozdrawiam,
Marysia
Pan z materiału filmowego pewnie myśli, że walczy ze złym kapitalistą tj. deweloperem, który nie liczy się z prawami maluczkich.
A ja sądzę, że Pan z materiału filmowego chciałby zjeść ciastko i mieć ciasto. 40 lat temu żył na wsi, żaby kumkały, była cisza i spokój.
Ale po latach gdy zrobiono obok pętlę tramwajową, pętlę autobusową, szkołę gdzie być może jego dzieci się uczyły, czy ostatnio Lidla to jakoś nie protestował. To było OK.
Tam gdzie mu ekspansja miasta pasuje to jest super, ale tych złych stron miasta (jak sąsiedzi za płotem) to już nie akceptuje.
Pewnie wielu z nas osobiście doświadczyło w życiu niespodziewanej inwestycji. Takie są uroki życia w mieście. A gość z materiału filmowego i tak wygrał los na loterii bo działkę którą 40 lat temu być może kupił za "psie" pieniądze, teraz gdyby chciał - sprzedałby za taką kasę, że do końca życia nie musiałby się już zajmować szambem.
Dodam jeszcze, że jakby gość przez te 40 lat nie był trąba, to już lata temu powinien wykupić sąsiednie działki, gdy były jeszcze niewiele warte.
Dziś albo nie miałby sąsiadów tak blisko albo całość sprzedałby Atalowi za grube miliony i siedział na Bora Bora do końca życia. A teraz jedyne co mu zostało to odreagowywanie na nas złości za swoją trąbowatość. I nie zdaje sobie sprawy, że nie tylko robi na złość deweloperowi ale przyszłym mieszkańcom, którym komplikuje to np wzięcie kredytu.
Wróć do „Lazurowy Park Kraków - forum mieszkańców osiedla od Atal”