Ogólnodostępne miejsca postojowe dla gości / dostawców - osiedle Ozon Kraków

Forum mieszkańców inwestycji Osiedle Ozon w Krakowie. Służy omawianiu spraw związanych z osiedlem budowanym przez dewelopera Megapolis oraz dzieleniu się opiniami i informacjamii na jego temat.
agnieszka1992

Re: Ogólnodostępne miejsca postojowe dla gości / dostawców - osiedle Ozon Kraków

Postautor: agnieszka1992 » 12 lut 2018, 11:53

A skąd macie informację, że te miejsca będą ogólnodostępne?
Ja jak pytałam o miejsca dla gości to usłyszałam, że deweloper takowych miejsc nie przewidział.

pingwin

Re: Ogólnodostępne miejsca postojowe dla gości / dostawców - osiedle Ozon Kraków

Postautor: pingwin » 12 lut 2018, 12:50

Ja kojarzę tylko, że to mają być miejsca ogólnodostępne dla niepełnosprawnych. Ale że de facto jak sie dogadamy to będą ogólno dostepne.
+ są jeszcze miejsca (też jako dla niepełnosprawchych) przy placu zabaw, ze 3 auta tam wejdą - podejrzewam że historia bedzie podobna, tylko że te są przed szlabanem.
Ogólnie kupując mieszaknie liczyliśmy się z żoną od początku, że nie ma co na miejsce liczyć i trzeba sobie kupić.

Wczoraj byliśmy zerknąć to już pół ulicy zastawione na nielegalu, także nawet jak bedzie te 10 miejsc czy te kiilka przed szlabanem to bedzie o nie bitwa.
Niemniej jednak mam nadzieje, że z ulicą też ktoś zrobi porządek, bo teraz to minąć się jest ciężko.

Voisine

Postautor: Voisine » 12 lut 2018, 19:00

Ja pamiętam, że kilka miesięcy temu jak zastanawialiśmy się czy kupić miejsce postojowe, dostałam informację, że będą też takie ogólnodostępne- kilka pierwszych miejsc za szlabanem, obok bloku 35. Ostatecznie zdecydowałam się wykupić miejsce na parkingu, ale dziwne że niektórzy dostali informację, że ma nie być miejsc dla gości.

Awatar użytkownika
radekrad

Postautor: radekrad » 13 lut 2018, 0:07

Ja mam nadzieję, że te 10 miejsc będzie dla gości - osób, które wpadną odwiedzić mieszkańców. Bo jeśli ktoś ma do mnie wpaść, to gdzie niby ma zaparkować, skoro na ulicy nie można? Za 2-3 lata pewnie będzie park and ride - wtedy będzie można zostawić samochód na pętli i podjechać przystanek. A obecnie?

Dlatego osobiście wolałbym, aby te 10 miejsc nie było ciągle zajęte przez te same 10 samochodów mieszkańców, zostawionych i nie ruszanych przez miesiąc. Tylko by służyło wszystkim mieszkańcom - własnie dla gości. Zrozumiałem, że takie jest zastosowanie tych miejsc? Bo jeśli ktoś potrzebuje parkować samochód ciągle, to miał możliwość wykupienia własnego miejsca. A te ogólnodostępne... są chyba właśnie ogólnodostępne, dla wszystkich osób, a nie ciągle dla tych samych dziesięciu, którzy nie mieli gdzie zaparkować bo nie wykupili własnych miejsc?

tya

Postautor: tya » 14 lut 2018, 8:58

pingwin pisze:Ja kojarzę tylko, że to mają być miejsca ogólnodostępne dla niepełnosprawnych. Ale że de facto jak sie dogadamy to będą ogólno dostepne.
+ są jeszcze miejsca (też jako dla niepełnosprawchych) przy placu zabaw, ze 3 auta tam wejdą - podejrzewam że historia bedzie podobna, tylko że te są przed szlabanem.
Ogólnie kupując mieszaknie liczyliśmy się z żoną od początku, że nie ma co na miejsce liczyć i trzeba sobie kupić.

Wczoraj byliśmy zerknąć to już pół ulicy zastawione na nielegalu, także nawet jak bedzie te 10 miejsc czy te kiilka przed szlabanem to bedzie o nie bitwa.
Niemniej jednak mam nadzieje, że z ulicą też ktoś zrobi porządek, bo teraz to minąć się jest ciężko.

Jak "się dogadamy"? Chodzi Ci, że po powstaniu wspólnoty mieszkaniowej przegłosujemy zmniejszenie ilości miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych i te będą dla każdego czy każdy składa przysięgę harcerską, że nie zadzwoni po straż miejską gdy zobaczy kogoś bez karty inwalidzkiej na takim miejscu?

radekrad pisze:Ja mam nadzieję, że te 10 miejsc będzie dla gości - osób, które wpadną odwiedzić mieszkańców. Bo jeśli ktoś ma do mnie wpaść, to gdzie niby ma zaparkować, skoro na ulicy nie można? Za 2-3 lata pewnie będzie park and ride - wtedy będzie można zostawić samochód na pętli i podjechać przystanek. A obecnie?

Dlatego osobiście wolałbym, aby te 10 miejsc nie było ciągle zajęte przez te same 10 samochodów mieszkańców, zostawionych i nie ruszanych przez miesiąc. Tylko by służyło wszystkim mieszkańcom - własnie dla gości. Zrozumiałem, że takie jest zastosowanie tych miejsc? Bo jeśli ktoś potrzebuje parkować samochód ciągle, to miał możliwość wykupienia własnego miejsca. A te ogólnodostępne... są chyba właśnie ogólnodostępne, dla wszystkich osób, a nie ciągle dla tych samych dziesięciu, którzy nie mieli gdzie zaparkować bo nie wykupili własnych miejsc?

Nadzieje możesz mieć, na pewno połowa będzie wiecznie zajęta przez te same auta nieruszane kilka dni. Chyba, że postój na zapisy :lol:

Jak już to lepiej byłoby te miejsca sprzedać i za tą kasę ulepszyć plac zabaw bo to co zrobiło megapolis to dosyć słabe jest...

Awatar użytkownika
radekrad

Postautor: radekrad » 14 lut 2018, 10:58

tya pisze:Jak "się dogadamy"? Chodzi Ci, że po powstaniu wspólnoty mieszkaniowej przegłosujemy zmniejszenie ilości miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych i te będą dla każdego czy każdy składa przysięgę harcerską, że nie zadzwoni po straż miejską gdy zobaczy kogoś bez karty inwalidzkiej na takim miejscu?

Myślę, że Pingwin jest trochę nieświadomy prawa. Miejsca dla niepełnosprawnych przed szlabanem są obowiązkowe - narzucone przez prawo. Muszą być a ich zajmowanie jest nieetyczne. Pytanie, czy potrzeba aż trzech? Ale jakby ich nie było, to i tak by tych miejsc nie udało się sensownie wykorzystać.

EDIT: (pomyliłem osiedle, chodzi o Avia)
Jako ciekawostkę dodam tylko, że na osiedlu Avia miejsca dla niepełnosprawnych zostały sprzedane mieszkańcom, którzy i tak nie mogą z nich korzystać.

tya pisze:Nadzieje możesz mieć, na pewno połowa będzie wiecznie zajęta przez te same auta nieruszane kilka dni. Chyba, że postój na zapisy :lol:

Jak już to lepiej byłoby te miejsca sprzedać i za tą kasę ulepszyć plac zabaw bo to co zrobiło megapolis to dosyć słabe jest...

No właśnie też się tego obawiam. Ale rozumiem, że może być jakiś regulamin, który będzie miał za zadanie to ograniczyć? Te miejsca są ogólnodostępne, na potrzeby dajmy na to gości, a nie do ciągłego zajmowania przez te same 10 samochodów - a przynajmniej tak zrozumiałem założenia.

Wolałbym więc, by miejsca ogólnodostępne były, a na plac zabaw nie narzekam - nie planuję z niego korzystać i prawdę mówiąc nawet się mu nie przyglądałem. Wolałbym tylko, by był tani w utrzymaniu, skoro tego koszt ponoszą wszyscy.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2018, 22:20 przez radekrad, łącznie zmieniany 1 raz.

tya

Postautor: tya » 14 lut 2018, 17:30

Myślisz, że ktoś będzie się przejmował regulaminem? Przecież nawet w razie istnienia takowego musiano by komuś udowodnić, że stoi przykładowo 2 dni...

Awatar użytkownika
radekrad

Postautor: radekrad » 14 lut 2018, 18:32

Podobno ma być jakiś monitoring? Zresztą wystarczy jedna kamera obejmująca te 10 ogólnodostępnych miejsc. I odcinanie prawa do otwierania bramy tym, którzy naruszają regulamin. Jeśli większość mieszkańców będzie tego chciała, to jak najbardziej jest to do zrobienia.

vakossa

Postautor: vakossa » 14 lut 2018, 19:39

Nie chce sie wtrącać ale puki co robicie problem tam gdzie go nie ma:) mi mowiono ze to 10 ogólnodostępnych miejsc parkingowych i nie bedzie mnie obchodzilo czy stoi pan tam Marian z pod 2 czy Ciotka z ameryki sasiada z z 3 pietra;) nie bede stała z lornetka/aparatem wyrywajac kartki z kalendarza sprawdzajac ktory dzień stoi tam żółty tico czy inny taki. A goście jak maja przyjechac i parking bedzie zajęty to sobie poradzą, nie kazdego stać na kredyt na miejsce postojowe za 30tysiecy jak tym samym moze kupic sobie jeden pokój więcej. Ale to tylko moje zadanie

amg

Postautor: amg » 14 lut 2018, 20:33

Witam wszystkich,
miejsc parkingowych dla gości nie będzie - informacja potwierdzona przez dewelopera. Piloty do bramy wjazdowej (szlabanu od strony Banacha) otrzymają wszyscy - informacja również potwierdzona przez dewelopera. Pozdrawiam

Wróć do „Osiedle Ozon od Megapolis Deweloper - forum mieszkańców inwestycji”