Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Florart

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: Florart » 23 wrz 2026, 20:32

Sellie pisze:
Florart pisze:
Sellie pisze:

Ale mieszkałam kiedyś w tej okolicy 2 lata :) Ogólnie przyjemnie się mieszkało, raz tylko jakiś wariat z nożem latał po ulicy, ale poza tym to ogólnie bezpiecznie było. Raczej dziadki w tej starszej części. Dojazd co centrum zajmował wieki - co w czasach studenckich w sumie było ok, bo czytałam sobie notatki przez prawie godzinę.
Na mapie raczej brakowało tych nowych budynków, więc ciężko się było zorientować - zresztą nie będę tracić na to też czasu, bo mnie nie interesuje ta okolica zakupowo, właśnie ze względu na bezsensowne ceny i duże odległości.
Jako, że znam okolicę, to napisałam swoją subiektywną opinię. Ile OPowi zajmie dokładne dojście na różne przystanki, to może sobie sprawdzić.
Samochodowo wydaje się być ciasno, ciężko będzie na tych nowych parkować. Tyle w temacie. Pozdrawiam miszcza mapy i japy. :lol:

Otóż te nowe są już od dawna na mapie, ale to trzeba sprawdzić, a nie opowiadać bajki z mchu i paproci. Zignorowałaś też nową linię tramwajową. Ot taki szczegół. Z tego co widzę, to znów opowieści z cyklu "ja i moi znajomi". Pytanie, na ile to realne, a na ile wymyślone. Oby tylko OP się za bardzo nie słuchał, bo może na tych opiniach wyjść jak Zabłocki na mydle. :lol:

ister

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: ister » 24 wrz 2026, 11:23

A wracając do tematu, to w końcu przychylasz się do jakiego wyboru mieszkania w Krakowie? Bardziej Osiedle Piastów czy Bardziej Ruczaj Bunscha?

SirCinek

Postautor: SirCinek » 24 wrz 2026, 13:00

Macio123 pisze:Przymierzam się do zakupu pierwszego mieszkania z rynku pierwotnego w Krakowie. Celuję w układ 3-pokojowy (salon z aneksem + 2 sypialnie). Budżet mam z góry określony na około 800 tys. zł, a odbiór najchętniej w pierwszej połowie 2027 roku.

Po długim przesiewaniu ofert na placu boju zostały mi dwie inwestycje. Zależy mi na tym, żeby to było w miarę fajne miejsce do życia na teraz, ale też bezpieczna opcja pod kątem ewentualnego wynajmu lub odsprzedaży za kilka lat.

Chętnie poznam Wasze opinie, bo to dwa zupełnie różne bieguny Krakowa:

1. Osiedle Piastów (Dom-Bud) - ok. 47 m², cena ok. 730 tys. zł.
Zalety: Nowe bloki z fajną opcją komunikacyjną, bo stacja SKA jest dosłownie pod nosem (dojazd na Dworzec Główny to jakieś 8 minut). Ponadto niedaleko buduje się Północna Obwodnica (węzeł Mistrzejowice), co powinno w niedalekiej przyszłości mocno ułatwić wyjazdy z miasta i pewnie też podbić wartość samej lokalizacji.
Wady: Metraż jak na 3 pokoje jest dość kompaktowy (na styk). Otoczenie to dojrzałe osiedle z pełną infrastrukturą, ale przez to brakuje tam trochę takiego nowoczesnego, wielkomiejskiego klimatu.

2. Ruczaj / Skotniki (Tutaj Bunscha - ul. Obrońców Tobruku) - ok. 52 m², cena ok. 750 tys. zł.
Zalety: Za podobne pieniądze mam ponad 5 metrów więcej. Okolica to w dużej mierze nowa deweloperka, obok spore zaplecze handlowe (Atut), blisko na Zakrzówek. No i jest to rzut beretem na Kampus UJ i zagłębie biurowe wokół Czerwonych Maków, co z perspektywy przyszłego wynajmu wydaje się samograjem.
Wady: Brak pociągu. Dojazd do centrum opiera się na tramwajach z pętli Czerwone Maki albo staniu w korkach na Bunscha.

Co byście wybrali na moim miejscu, patrząc na wygodę życia oraz to, żeby w przyszłości łatwo to wynająć/sprzedać? Lepiej pójść w lepsze skomunikowanie pociągiem i obwodnicę na Piastów, czy w większy metraż i bliskość biurowców na Ruczaju?

A może w budżecie do 800k za nowe 3 pokoje macie do polecenia jeszcze jakieś inne, ukryte inwestycje w Krakowie, które warto sprawdzić?

Myślę, że dużo zależy od tego gdzie masz/planujesz mieć swoje centrum życiowe i jak lubisz spędzać czas w weekendy. Jak często bywasz w centrum i czy zależy Ci na szybkim dojezdzie tamże.
Dojazd do centrum (rynek) tramwajem powinien zająć podobną ilość czasu, po zmianie linii 52, możliwe, ze z os. piastów będzie trochę szybciej (aczkolwiek patrzac na ilosc przystanków, które wcisnęli na trasie to zaczynam powątpiewać..). Pociągiem będzie dużo szybciej z os. piastów, natomiast takt pociągów jest mocno przeciętny (1/h, z lukami poza godzinami szczytu) więc za mocno an nim nie można polegać, poza godzinami dojazdu do/z pracy.

Jeżeli chodzi o lokalne usługi, to chyba Czerwone Maki z kompleksem ATUT pod nosem mają duzą przewagę. Na drugim końcu Krakowa, jest wygodnie, sa markety spozywcze, mniejsze uslugi w promieniu 1km, niestety na samym osiedlu Dom-Budu jest okropna pustynia jeżeli o to chodzi (brak lokali usługowych w "nowszej" części osiedla). Brak nawet głupiej przysłowiowej "Żabki". Na plus, szerokie, wyłaczone z ruchu samochodów ściezki między blokami. Jak ucywilizują przejście z ostatnich bloków za osiedlem Piasta Park w stronę Parku przy forcie Mistrzejowice to będzie dość przyjemnie. Dom-Bud ma też olbrzymie parkingi ogólnodostępne pomiędzy blokami, które dla jednych mogą mocno zaburzać poczucie estetyki, ale jednak nie wyglądają na przepełnione i spokojnie powinno dać się tam zaparkować drugi samochód czy przyjąć gości. Na Ruczaju powątpiewam :)

Jeżeli chodzi o podróżowanie samochodem, to pewnie sporo się zmieni po domknięciu ringu w okół Krakowa. Obecnie Piasta Kołodzieja to nieustające korki. Natomiast jeżeli dojezdzasz do innych dzielnic z wygodnym dostępem obwodnicą/autostradą (np. Bronowice) - to jest całkiem przyjemnie rano, gorzej trochę z powrotem (dużo korek na wjeździe, ale powinien się rozładować jak otworzą całą obowdnicę).
Z bunscha ciężko mi powiedzieć jak lokalnie, obawiam się, ze te lokalne wąskie uliczki mają ciężko patrząc po skali nowych budów i ilości osób które się tam w ostatnich 2-3 latach wprowadziły. Po wyjezdzie na glówną ulicę powinno być ok, w stronę miasta. Gorzej z wyjazdem na autostradę/w stronę Skawiny. Tam w godzinach szczytu jest dramat.

ister

Postautor: ister » 24 wrz 2026, 15:47

Na Osiedlu Piastów masz całkiem niedaleko Lidla, Biedronkę, Lewiatana, mały bazarek i jeszcze sporo innych usług, a wisienką na torcie, jest... Urząd Skarbowy :D Choć to już chyba os. Bohaterów Września.

Florart

Postautor: Florart » 24 wrz 2026, 17:29

Zastanów się też nad Prądnikiem Białym. To zdecydowanie bliżej do centrum niż Ruczaj czy Osiedle Piastów (nawet z nową linią). Tylko tutaj trzeba wybrać lokalizację w pobliżu torów tramwajowych na Górkę Narodową i pogodzić się z "sąsiedztwem" lądujących samolotów (może się poprawi, jeśli Balice zbudują ten nowy pas startowy). Jest też linia kolejowa (towarowa), ale na Os. Piastów też to masz (przy czym tam jeździ znacznie więcej pociągów SKA, PolRegio i IC), a dodatkowo znacznie bliżej do szumu i spalin z S52. Na PB do S52 też jest stosunkowo blisko (węzeł Zielonki), ale jednocześnie na tyle daleko, że nie odczuwa się tak bardzo negatywnych skutków tej drogi.

Dla mnie Os. Pistów, Ruczaj, Nowa Huta czy nawet Prądnik Czerwony to lokalizacje za daleko od "centrum", ale w moim słowniku centrum Krakowa to okolice dworca, Ronda Mogilskiego i rynku czy Aleje Trzech Wieszczów. Tutaj z PB dojeżdża się wyjątkowo szybko, ale z centralnej/północnej części dzielnicy. Już nawet z GN robi się nieco daleko, jeśli ktoś stawia na tramwaje, a nie autobusy stojące w korkach.

Sellie

Postautor: Sellie » 24 wrz 2026, 18:09

Florart pisze:
Sellie pisze:
Florart pisze:

Otóż te nowe są już od dawna na mapie, ale to trzeba sprawdzić, a nie opowiadać bajki z mchu i paproci. Zignorowałaś też nową linię tramwajową. Ot taki szczegół. Z tego co widzę, to znów opowieści z cyklu "ja i moi znajomi". Pytanie, na ile to realne, a na ile wymyślone. Oby tylko OP się za bardzo nie słuchał, bo może na tych opiniach wyjść jak Zabłocki na mydle. :lol:

Co masz na mysli poprzez nowa linie? Ona juz tam jakis czas stoi. Wysiadalam na pętli. Założyłam, że te bloki blisko to już są zamieszkane. Chyba po lewej coś się nowego budowało, a po prawej nieskończone bloki to były te w oddali.
Co konkretnie jest wymyślone? Że nie wiem, który blok OP ma na myśli? No nie wiem.

Florart

Postautor: Florart » 24 wrz 2026, 18:57

Sellie pisze:
Florart pisze:
Sellie pisze:

Co masz na mysli poprzez nowa linie? Ona juz tam jakis czas stoi. Wysiadalam na pętli. Założyłam, że te bloki blisko to już są zamieszkane. Chyba po lewej coś się nowego budowało, a po prawej nieskończone bloki to były te w oddali.
Co konkretnie jest wymyślone? Że nie wiem, który blok OP ma na myśli? No nie wiem.

Nowy odcinek z Os. Piastów przez Mistrzejowice w kierunku centrum. Za kilka dni ta trasa powinna być - wreszcie - otwarta, więc jeśli jechałaś, to starą "naokoło" przez Hutę. Od miesięcy się o tym mówi, więc trzeba chyba żyć pod kamieniem, żeby nie wiedzieć o tej inwestycji infrastrukturalnej.

Te bloki w "oddali" to właśnie inwestycja Dom-Bud. Najnowsze i najbardziej odległe - zapewne o nie pyta OP - są oddalone o jakieś 750 m od pętli. To 8-9 minut spaceru, a nie żadne "kilometry". Daleko czy nie? Każdy musi sam ocenić. Moim zdaniem wystarczająco blisko, żeby regularnie korzystać z tych przystanków, a jednocześnie dość daleko, żeby nie słyszeć hałasu przejeżdżających tramwajów. Co więcej, te budynki są od miesięcy oznaczone na mapach i można łatwo zweryfikować odległości.

Macio123

Postautor: Macio123 » 24 wrz 2026, 23:09

A co myślicie o Górce Narodowej? Mieszkanie 3-pokojowe 65m2 można dorwać za ok. 900tys. Warto? Ewentualnie ulica Glogera.

Florart

Postautor: Florart » 25 wrz 2026, 0:19

Macio123 pisze:A co myślicie o Górce Narodowej? Mieszkanie 3-pokojowe 65m2 można dorwać za ok. 900tys. Warto? Ewentualnie ulica Glogera.

Dla mnie GK to peryferyjna lokalizacja, jeśli chcesz dojeżdżać często do centrum Krakowa. Szczególnie komunikacją miejską. Co więcej, nie masz tam dużych sklepów, a zabudowa jest gęsta i wysoka.

Glogera? Moim zdaniem tylko inwestycje na początku ulicy (w praktyce masz do wyboru Dom-bud i MwM), gdzie jest jeszcze w miarę blisko na przystanek tramwajowy (Białoprądnicka, około 750 m z MwM, trochę dalej z Dom-budu) - stąd już tylko 10-15 minut na Nowy Kleparz (Aleje), dworzec (MDA, PKP, SKA, lotnisko), Rondo Mogilskie czy nawet Grzegórzeckie. Jedzie tutaj linia 7 (dawna 50), która kursuje co 5 minut (tylko trzy takie linie na cały Kraków) i 18, która jedzie co 7,5 minuty. Do tego linia 5 w kierunku Nowej Huty co 15 minut oraz tramwaj nocny. Jeszcze bliżej jest pętla autobusowa Prądnik Biały, z którego kursuje autobus nr 144 i linia nocna. Dwa przystanki dalej jest hub komunikacyjny Krowodrza Górka, gdzie można przesiąść się w inne tramwaje czy autobusy. Są tu też dwa parkingi P&R. Zaraz za Krowodrzą jest kolejna pętla Dworzec Towarowy, tak więc startując z Białoprądnickiej ma się w zasięgu 5 przystanków dostęp do... 7 różnych linii tramwajowych, które rozjeżdżają się niemal we wszystkich kierunkach.

W okolicy jest Lidl, Biedronka, drogeria, żabki, apteka całodobowa. Niska zabudowa (maks. 4 piętra; podobno przez samoloty... są więc tego plusy ;-) ), ale charakter nieco wiejski (niektórzy to lubią inni nie). Trzeba się też pogodzić z sąsiedztwem towarowej linii kolejowej (kilka pociągów na dzień, kursują też w nocy, ale często jadą puste składy czy same lokomotywy, odcinek jest dość prosty, a maszyniści nie dają tu sygnału; przy czym na GN też są miejsca w pobliżu torów - zależy, gdzie dokładnie kupujesz mieszkanie) oraz samolotów (powiedziałbym, że na GN uciążliwość samolotów jest mała, na wysokości Glogera średnia, a na Bronowicach duża, przy czym Bronowice to wciąż modna i wzięta dzielnica, więc najwidoczniej da się do tego przyzwyczaić).

Na GN nie ma za bardzo terenów zielonych czy parków. Z Glogera da się spacerem dojść do Parku Białoprądnickiego czy użytku ekologicznego "Dolina Prądnika" (trochę ponad 1 km). Nieco dalej są Pola Witkowickie. Na GN chyba jedyna taka przestrzeń to Park Leśny Witkowice (z Banacha jakieś 2,3 km).

Wylot poza miasto samochodem podobnie w obu lokalizacjach.

Jeśli chodzi o miejsca parkingowe, to nie wiem, jak jest na Ruczaju, ale GN i Glogera chyba porównywalnie słabo. Przy czym na Glogera są duże parkingi pod Lidlem/Biedronką, a w nieco dalszej okolicy da się znaleźć miejsca, gdzie można zostawić samochód. Nie jest to jednak nic gwarantowanego.

W zależności od rozwoju sytuacji za kilka lat samoloty mogą przesunąć się bardziej na północ (musi powstać nowy pas startowy na Balicach, zyska na tym cała północ Krakowa, w tym południowa część Glogera i GN), ale to przy Glogera są pola uprawne i użytek ekologiczny, które być może zamienią się w duży "Park XXL" (zapowiadał to były prezydent Krakowa, a obecnie najmocniejszy kandydat Gibała także podkreśla znaczenie tego terenu dla miasta, podtrzymując pomysł stworzenia parku).

Ja myślę tak: dojazd do centrum: Glogera > GN > Ruczaj. Cisza: Ruczaj > GN > Glogera. Ogólnie okolica: Glogera > Ruczaj > GN.

Możesz sobie też zobaczyć inwestycję na Bociana 5 od Archicom, ale mnie nie przekonała.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 25 wrz 2026, 11:47

Macio123 pisze:A co myślicie o Górce Narodowej? Mieszkanie 3-pokojowe 65m2 można dorwać za ok. 900tys. Warto? Ewentualnie ulica Glogera.

10-15 minut do dworca KST. Samochodem podobnie albo szybciej. Osiedla są tam nowe, budowane wg nowych założeń. Na pewno warto rozważyć, szczególnie jeśli masz trochę mniej forsy, żeby kupić coś podobnego a nie zawsze lepszego w np Krowodrzy czy innych okalających centrum dzielnicach.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”