Bartollo pisze:Zaciekawiła mnie ta inwestycja a szczególnie technologia - budowany hotel jest składany z kwadratowych elementów prefabrykowanych, które już mają zamontowane okna, ocieplenie i gotową elewację - pierwszy raz widzę coś takiego. Wg informacji które znalazłem budynki mają mieć nawet ponad 40m wysokości…
Ciekawe jak z trwałością i jakością tej budowy - tak apropos wykorzystywania doświadczalnych technologii - nieopodal na Górce Narodowej 20lat temu powstały bloki z dykty drewnianej które deweloper sprzedawał jako „technologia kanadyjska”… Kilka lat temu w tych blokach odpadł balkon z trzema studentkami które na niego wyszły
Nie pamiętam tej akcji ze studentkami.
No w tym konkretnym budynku nic takiego się nie podzieje, bo balkonów tam nie ma, ale balkony będą w tym drugim obok, który będzie zwykłym mieszkalnym, i z tego co widzę tam już wjeżdża chyba trochę inna technologia, też są chyba bloki betonowe, ale nie wiem czy taka gotowa kostka, wygląda na to, że nie, bo balkony teraz robią, leją beton normalnie, też mnie zastanawia jak takie balkony się montuje, tam jest jakieś rusztowanie metalowe i na to beton? Ogólnie bardzo ładnie wykonują te budowy, pierwszy raz widzę tak estetyczne/równe/czyste. Ta technologia kostkowa wyglądała mega ciekawie, obserwowałam budowę prawie codziennie, bo prawie codziennie tamtędy chodziłam w trakcie, teraz mniej. Super szybko się z tego budowało, wygląda porządnie, w sumie takie gotowe bloczki duże po prostu ustawiali jak klocki lego. Niektórzy narzekają na wygląd tego budynku - moim zdaniem bardzo fajnie wygląda, bo przez to, że jest biały jest prawie niewidoczny na tle innych budynków/mocno się zlewa z niebem, otoczeniem. Gdyby ten budynek był w innym kolorze to byłby bardzo przytłaczający dla tej okolicy. Wydaje mi się, że te białe płyty też są z jakiegoś materiału, który łatwo będzie myć myjką ciśnieniową, więc dosyć dobrze przemyślane.
Już był ogólnie temat na forum odnośnie tego budynku i tych kolejnych.
Z tego co widziałam to w tym akademiku bardzo mało pokoi zajętych, ceny też mają trochę z czapy. już marzec, a tam na plus minus 300 unitów tylko z 10-20 wygląda na zajęte jak chodzę wieczorem. Liczą sobie za to 2500 za miesiąc... a teraz idzie w Krakowie za 1800 całość kawalerki znaleźć. Lokalizacja jest słaba bo zwyczajnie jest w ciul głośno, raczej ciężko okno otworzyć - ciekawe czy każdy pokój ma klimę, bez tego raczej ciężko się tam będzie uczyć. Chyba tylko dobra opcja dla zagraniczniaków/imprezowiczy, bo w miare blisko do centrum. Jednak cena za wysoka przy tym wysyceniu rynku na wynajem. Plusem jest stała cena - możesz palić światło i marnować ile chcesz wody.
Ten drugi blok co budują to ma trochę przejebane - z jednej strony korpo i gapią ci się korposzczury w okna, głównie na tych wyższych piętrach będą mogli podziwiać te mieszkania, z drugiej str. studenci - też ci się będą gapić w mieszkania, trafisz na jakiegoś zboczeńca z Bangladeszu xD to będziesz mieć przesrane.