Nowy pisze:Sellie pisze:asander pisze:W temacie:
bankier.pl/wiadomosc/Powstanie-rzadowy-portal-cen-mieszkan-Koniec-z-brakiem-transparentnosci-na-rynku-nieruchomosci-8576616.html
Termin wejścia w życie nowych rozwiązań to połowa przyszłego roku.
I chwała im za te zmiany, szkoda, że tak późno.
Ja bym się wstrzymał z otwieraniem szampana... Miał być też podatek dodatkowy od zakupu większej liczby mieszkań inwestycyjnie. No i mamy, chyba od 6 mieszkania wzwyż w jednej inwestycji i na rok

To to było wiadome bo każdy polityk ma mieszkanie na wynajem, więc sobie łba nie urwą.

Tylko, że to jest takie krótkowzroczne patrzenie na swoją stabilność finansową, w dłuższej perspektywie nie rozumieją, że to prowadzi do zapaści demograficznej. Sama znam kilka par, które odkładały dziecko bo żyją na wynajmie. Dopiero jak zakupili mieszkanie to się biorą za zakładanie rodziny, ale w przypadku kobiet - wiadomo, im później tym gorzej. W ten sposób pary co by nawet chciały mieć 2-3 dzieci skończą z maksymalnie jednym. I wtedy taki polityk-rentier się zorientuje, że nie ma zwyczajnie komu za te 20 lat wynajmować.

Można liczyć na obcokrajowców, ale obcokrajowiec łatwiej niż Polak zniszczy mieszkanie i się zawinie. Niedawno znajomy miał taką akcję i teraz mówi, że obcokrajowcom już wynajmować nie będzie. Niedawno chodził u mnie po bloku jakiś prawnik/komornik co szukał jakiegoś pana z bodajże Egiptu, który miał wpisane miejsce zamieszkania na takim wynajmowanym mieszkanku, długów narobił, pewnie w Polsce już go nie ma, a komornicy sobie pukają po sąsiadach, bo co więcej zrobić?
Ja Ci mówię, że skończy się ten kredyt 2% i mieszkania przestaną się sprzedawać i wtedy się pojawi kwik, bo jak to moje mieszkanie kupione za 700k, jest teraz warte tylko 500, bo chętnych brak i rywalizujesz z większą liczbą posiadaczy mieszkań niż wcześniej.