Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Volfeer

Re: Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina - opinie i forum

Postautor: Volfeer » 31 sty 2023, 21:57

terens pisze: A jak ta pizza na dole?

Mieszkam po sąsiedzku i czasami wpadam tam po pizze. O ile pizza bardzo dobra, to naprawdę współczuję ludziom mieszkającym nad pizzerią. Zapach pizzy każdego wieczoru, zwłaszcza jak się jest na diecie to chyba musi być męczarnia :) Naprawdę jest bardzo intensywny jak się idzie obok.

Volfeer

Postautor: Volfeer » 31 sty 2023, 21:58

anodeon pisze:Zgadza się, sprawa jest znana od lat (kilkunastu?), dotyczy chyba wszystkich okolicznych bloków zasilanych z tej nitki wodociągu. Jak widać nic się nie zmieniło.

A.

To ciekawe, bo na Kurzei mamy bardzo miękką wodę. Praktycznie nie ma kamienia.

A jeszcze zapytam mieszkańców Domosfery, nadal macie takie wysokie czynsze i prawie 5 zł dla zarządcy? Śledzę Waszego . i pamiętam, że ludzie się bardzo na to skarżyli.

platinium

Postautor: platinium » 31 sty 2023, 23:14

Volfeer pisze:
anodeon pisze:Zgadza się, sprawa jest znana od lat (kilkunastu?), dotyczy chyba wszystkich okolicznych bloków zasilanych z tej nitki wodociągu. Jak widać nic się nie zmieniło.

A.

A jeszcze zapytam mieszkańców Domosfery, nadal macie takie wysokie czynsze i prawie 5 zł dla zarządcy? Śledzę Waszego . i pamiętam, że ludzie się bardzo na to skarżyli.

Ponad 4zł, jak chcesz to sprawdzę jutro dokładnie. Zarządcą jest TBS, spółka jest powiązana z deweloperem - działają w biurze Bryksy.

Co do twardości wody to szczerze mówiąc jest to dla mnie dziwne. Mam znajomych na Marcholta którzy mieszkają w wynajmowanym mieszkaniu (blok około 10 lat, bez remontu). Stan armatury w łazience lepszy niż u mnie po 1,5 roku mieszkania (mimo że brałem wszystko z wyższej półki cenowej). Nie mam pojęcia od czego to może zależeć. Wydaje się że woda powinna być dokładnie taka sama w całej okolicy (no chyba że ktoś ma filtry na całej nieruchomości).

iti

Postautor: iti » 31 sty 2023, 23:56

platinium pisze:
Volfeer pisze:

A.

Ponad 4zł, jak chcesz to sprawdzę jutro dokładnie. Zarządcą jest TBS, spółka jest powiązana z deweloperem - działają w biurze Bryksy.

Co do twardości wody to szczerze mówiąc jest to dla mnie dziwne. Mam znajomych na Marcholta którzy mieszkają w wynajmowanym mieszkaniu (blok około 10 lat, bez remontu). Stan armatury w łazience lepszy niż u mnie po 1,5 roku mieszkania (mimo że brałem wszystko z wyższej półki cenowej). Nie mam pojęcia od czego to może zależeć. Wydaje się że woda powinna być dokładnie taka sama w całej okolicy (no chyba że ktoś ma filtry na całej nieruchomości).

Z tego, co kojarzę, to gdzieś w tych okolicach (Mistrzejowice i przyległości) jest część miasta, która zasilana jest wodą z ujęć głębinowych, a nie z Raby czy innej Rudawy. Może to ta woda jest taka twarda? Wodociągi Miasta Krakowa udostępniały swego czasu taką mapkę, na której było lepiej widać gdzie jest dostarczana woda z poszczególnych ujęć.

anodeon

Postautor: anodeon » 01 lut 2023, 17:18

Dzień dobry.

Tak, większość Mistrzejowic ma podobno miękką wodę z ujęcia podziemnego, mapki, niestety mocno poglądowe, dalej są dostępne:
wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/jaka-mam-wode.html
wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/skad-mam-wode.html

Volfeer pisze:

To już mocno na północ. Mówiłem o sąsiedztwie Domosfery: blokach przy Kniaźnina i w trójkącie Bohomolca, Dobrego Pasterza i Krzesławickiej - tam było narzekanie na twardą wodę. Szczególnie w tym ostatnim miejscu panuje regularny burdel administracyjny - np. budynki na działkach ewidencjonowanych w Nowej Hucie mają przedzielone kody pocztowe Prądnika Czerwonego (Aqua Park chyba też, ale Serenada już nie). Możliwe, że do sieci również są podłączone inaczej (z geoportalu nie potrafiłem tego jednoznacznie wywnioskować).

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”