Osiedle Prądnik Nowy Kraków ul. Pachońskiego od CP RE forum opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Hiroshima

Re: Osiedle Prądnik Nowy Kraków ul. Pachońskiego od CP RE forum opinie

Postautor: Hiroshima » 01 lut 2016, 22:45

Radzikowskiego to jednak nie pod korytarzem dla samolotów :) Ale na dobrą sprawę przy zamkniętych oknach nie słychać, przy otwartych tak, ale przyzwyczaić się idzie :) Ja leżąc w lecie na tarasie z piwem sprawdzam na aplikacji Flightradar24 w telefonie jaki samolot akurat nade mną leci :)

Przesadnie ociągać się z kupnem mieszkania nie ma co, zwłaszcza żyjąc na wynajmnie, prosta kalkulacja.

Wrzucam inną fotkę, widok od południa. Moim zdaniem minusem jest jedynie około 10 miejsc parkingowych na zewnątrz. Razem z podziemnymi daje to 1 miejsce na mieszkanie, troszeczkę mało. a część ludzi nie wykupi podziemnych i będzie ciasno jak w reszcie miasta.

W najbliższych 2-3 latach z okien na ta stronę będzie widać budową nowej siedziby Izby Celnej. Dotychczasowa raczej nie uatrakcyjnia okolicy.
Obrazek

neo

Postautor: neo » 01 lut 2016, 23:51

No właśnie nigdy jakoś specjalnie na te samoloty uwagi nie zwracałem, ale chyba teraz zacznę ;) Mam nadzieję, że nie zaczną mi przeszkadzać dopiero po tej wymianie zdań :lol: Dzięki za jeszcze jedną fotkę, w sumie to dawno nie miałem okazji się tam wybrać, żeby obejrzeć jak idzie robota. Swoją drogą, to dawno temu robiłem prawo jazdy na motocykl na tym placu manewrowym :D I nie wiedziałem, że zacznie tam powstawać także budynek nowej izby celnej, faktycznie obecna robi raczej kiepskie wrażenie ;)

W ładne dni zdarzało mi się też chodzić z tych okolic do centrum Krakowa i jest to całkiem wykonalne, a do tego wcale nie zajmuje 4 godzin ;) No i jeszcze podoba mi się tam to, że jest sporo sklepów w okolicy, między innymi Lidl, Biedronka, ogólnie jest gdzie zrobić zakupy blisko od domu :idea: A jeżeli chodzi o miejsca parkingowe, współczynnik miejsc parkingowych równy 1 jest w Krakowie raczej rzadkością. Nie kojarzę specjalnie inwestycji mieszkaniowych, gdzie byłby on wyższy, za to takich z niższym, to całą masę ;)

Na jakie mieszkanie polujesz :?:

Felipe

Postautor: Felipe » 02 lut 2016, 0:44

A co sądzicie ogólnie o inwestycjach na gruncie będącym w użytkowaniu wieczystym? Właśnie tu jest taka sytuacja i jest to jak dla mnie jakiś tam minus. Patrzycie na to?

A i ogólnie jest to mój debiut na forum, więc dobry wieczór :)

fredo

Postautor: fredo » 02 lut 2016, 9:54

Jeśli chodzi o zakup mieszkania stawianego na gruncie będącym w użytkowaniu wieczystym, to chyba jest teraz całkiem powszechne. Ja też to widzę jako pewien minus, ale nie na tyle duży, żeby miał mnie powstrzymać przed zakupem, jeśli znalazłbym dobrą ofertę :) Jak na razie nie ma specjalnej różnicy pomiędzy tym, czy kupuje się mieszkanie w bloku stawianym na gruncie własnościowych czy z użytkowaniem wieczystym, ale nie jest wykluczone, że kiedyś miasto może podnieść opłaty za ten drugi wariant :idea: Choć raczej rewolucji, to my się nie spodziewał żadnej :)

I witam na forum @Felipe. Też interesują Cię budowy nowych inwestycji w Krakowie :?:

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 02 lut 2016, 10:16

Właśnie, jak szacują się obecnie tego typu opłaty? Nie miałem przyjemności ich dotąd ponosić. Przepisy mniej więcej znam i zastanawia mnie ile to może być przy 37-38 metrowym mieszkaniu na takiej działce. Będzie blisko 100 mieszkań w pierwszym budynku, więc się ten 1% rozłoży trochę.

Żonkę poinformowano, że odstępstwo w planowanym a realnym rozmiarze lokalu to 4% i na to trzeba by przystać decydując się i podpisując umowę. Dosyć sporo, jak rozmawiałem miesiąc temu z pracownikiem to była mowa o 2%. Może coś w trakcie budowy wychodzi, ciekawe w którą stronę. Co o tym myślicie?

Felipe

Postautor: Felipe » 02 lut 2016, 18:58

fredo pisze:Jeśli chodzi o zakup mieszkania stawianego na gruncie będącym w użytkowaniu wieczystym, to chyba jest teraz całkiem powszechne. Ja też to widzę jako pewien minus, ale nie na tyle duży, żeby miał mnie powstrzymać przed zakupem, jeśli znalazłbym dobrą ofertę :) Jak na razie nie ma specjalnej różnicy pomiędzy tym, czy kupuje się mieszkanie w bloku stawianym na gruncie własnościowych czy z użytkowaniem wieczystym, ale nie jest wykluczone, że kiedyś miasto może podnieść opłaty za ten drugi wariant :idea: Choć raczej rewolucji, to my się nie spodziewał żadnej :)

I witam na forum @Felipe. Też interesują Cię budowy nowych inwestycji w Krakowie :?:

Tak, jestem na etapie szukania czegoś małego dwupokojowego (ok. 40 m2). Na czas kawalerski dla siebie, potem docelowo na wynajem, więc ważna jest dla mnie nie tylko cena, ale i lokalizacja bloku.

Marteusz

Postautor: Marteusz » 03 lut 2016, 18:32

Witam, myślicie ze będą powstawać kolejne bloki w tej inwestycji? Pani nie do końca udzieliła tej informacji.
Zastanawiam się czy na tym się nie skończy.

neo

Postautor: neo » 04 lut 2016, 9:38

Ja tam obstawiam, że pewnie w sąsiedztwie tego etapu inwestycji Prądnik Nowy Kraków będą powstawały kolejne bloki, obojętne czy będzie je stawiał deweloper CP RE, czy jakiś inny. Ale to za dobre miejsce, żeby zbyt długo stało puste, a plac manewrowy pewnie nie jest taki dochodowy, jak mogłoby być budownictwo mieszkaniowe :) W końcu mieszkania na Prądniku Białym cieszą się chyba sporą popularnością, ze względu na dobre skomunikowanie, relatywnie niewielką odległość do centrum Krakowa i dobre drogi dojazdowe :idea: Jak chcesz mieć pewność, że nic Ci nie zbudują przed oknami, to szukałbym czegoś takiego, jak mieszkanie z widokiem na tory, na ulicę albo na park, choć ostatnia opcja chyba najdroższa ;)

miś

Postautor: miś » 05 lut 2016, 13:24

witam wszystkich.
właśnie kupiliśmy mieszkanko w tej inwestycji.
postaram się podzielić kilkoma informacjami na temat cp re.
zacznijmy od samego początku czyli od pierwszej wizyty w biurze. biuro bardzo dobrze zorganizowane. w auli w której przyjmuje się klientów stoją dwie duże makiety. na jednej plan całej inwestycji na drugiej makieta powstającego już budynku. atmosfera super, Pani Asia, która oprowadziła nas (wirtualnie) po całej inwestycji to bardzo kompetentna osoba. po za sprawami czysto technicznymi nie było "tematu" o którym nie powiedziała by nic.
spotkanie trwało około 1,5 godzinki i na nim dowiedzieliśmy się wszystkich najważniejszych informacji.
co do firmy cp re (wchodzi w skład grupy can pack) jako dewelopera to mogę powiedzieć, że nie jest to typowy developer. budową mieszkań zajmuję się niejako na dokładkę (?) tzn pierwotnie mieszkania budowane przez cp re były przeznaczone na potrzeby własne (dla swoich pracowników). dzięki tej wizji wszystkie Ich inwestycje są budowane w podwyższonym standarcie i jak sami widzicie projekty wizualne też wyróżniaja się nowoczesnością i przemyślanym rozplanowaniem. jest to niewątpliwie zaleta tej inwestycji (oczywiście wiadomo wszystko potem weryfikuje rzeczywistość).
firma cp re nie jest obciążona kredytami co jest bardzo ważne przy konfigurowaniu cen za mieszkania.
co do samego zakupu mieszkania:
w związku z tym że inwestycja jest w trakcie budowania to płatność za mieszkanie (w przypadku gotówki) rozłożona jest na 5 rat. poszczególne kwoty wpłaca się na odrębne konto banku (fundusz) i dopiero po zakończeniu etapów budowy pieniądze są wypłacane deweloperowi.
ostatnia rata przypada na grudzień.

co ciekawe? na dachu powstaną ogrody widokowe do których będą mieli dostęp wszyscy mieszkańcy naszego bloku (za pośrednictwem kart, tzw. akredytacji). myślę że to będzie miejsce w którym będziemy się wspólnie integrować i poznawać, a potem dobrze bawić i miło spędzać czas.

z tego co wiem kolejny budynek ma być budowany w 2017 a o kolejnych na razie cisza. jedno jest pewne, w nowych budynkach parter będzie przeznaczony na usługi. ile jeszcze powstanie budynków tego też nie wiadomo. albo będzie ich 3 albo 4.
obok inwestycji prądnik nowy ma powstać w przyszłości osiedle składające się z czterech nisko piętrowych budynków. miałem informacje kto będzie budował ale w tym momencie wyleciało mi z głowy (jak pamięć wróci :D to podam informację).
W przyszłości w pobliżu powstanie linia tramwajowa więc dojdzie koleje udogodnienie jeśli chodzi o łączność z resztą miasta.
reasumując już za około rok będziemy malować, tynkować urządzać nasze nowe mieszkanko :D
nie mogę się doczekać
pozdrawiam wszystkich
miś

mmm

Postautor: mmm » 06 lut 2016, 13:29

miś pisze:witam wszystkich.
właśnie kupiliśmy mieszkanko w tej inwestycji.
postaram się podzielić kilkoma informacjami na temat cp re.
zacznijmy od samego początku czyli od pierwszej wizyty w biurze. biuro bardzo dobrze zorganizowane. w auli w której przyjmuje się klientów stoją dwie duże makiety. na jednej plan całej inwestycji na drugiej makieta powstającego już budynku. atmosfera super, Pani Asia, która oprowadziła nas (wirtualnie) po całej inwestycji to bardzo kompetentna osoba. po za sprawami czysto technicznymi nie było "tematu" o którym nie powiedziała by nic.
spotkanie trwało około 1,5 godzinki i na nim dowiedzieliśmy się wszystkich najważniejszych informacji.
co do firmy cp re (wchodzi w skład grupy can pack) jako dewelopera to mogę powiedzieć, że nie jest to typowy developer. budową mieszkań zajmuję się niejako na dokładkę (?) tzn pierwotnie mieszkania budowane przez cp re były przeznaczone na potrzeby własne (dla swoich pracowników). dzięki tej wizji wszystkie Ich inwestycje są budowane w podwyższonym standarcie i jak sami widzicie projekty wizualne też wyróżniaja się nowoczesnością i przemyślanym rozplanowaniem. jest to niewątpliwie zaleta tej inwestycji (oczywiście wiadomo wszystko potem weryfikuje rzeczywistość).
firma cp re nie jest obciążona kredytami co jest bardzo ważne przy konfigurowaniu cen za mieszkania.
co do samego zakupu mieszkania:
w związku z tym że inwestycja jest w trakcie budowania to płatność za mieszkanie (w przypadku gotówki) rozłożona jest na 5 rat. poszczególne kwoty wpłaca się na odrębne konto banku (fundusz) i dopiero po zakończeniu etapów budowy pieniądze są wypłacane deweloperowi.
ostatnia rata przypada na grudzień.

co ciekawe? na dachu powstaną ogrody widokowe do których będą mieli dostęp wszyscy mieszkańcy naszego bloku (za pośrednictwem kart, tzw. akredytacji). myślę że to będzie miejsce w którym będziemy się wspólnie integrować i poznawać, a potem dobrze bawić i miło spędzać czas.

z tego co wiem kolejny budynek ma być budowany w 2017 a o kolejnych na razie cisza. jedno jest pewne, w nowych budynkach parter będzie przeznaczony na usługi. ile jeszcze powstanie budynków tego też nie wiadomo. albo będzie ich 3 albo 4.
obok inwestycji prądnik nowy ma powstać w przyszłości osiedle składające się z czterech nisko piętrowych budynków. miałem informacje kto będzie budował ale w tym momencie wyleciało mi z głowy (jak pamięć wróci :D to podam informację).
W przyszłości w pobliżu powstanie linia tramwajowa więc dojdzie koleje udogodnienie jeśli chodzi o łączność z resztą miasta.
reasumując już za około rok będziemy malować, tynkować urządzać nasze nowe mieszkanko :D
nie mogę się doczekać
pozdrawiam wszystkich
miś

@miś, jeśli możesz, zdradź na którym piętrze mieszkanie :)

@Hiroszima – na poczatku z tego co wiem było 2%, zostało zmienione na 4%. Z mojej rozmowy wynikało że możliwe że będą ciut większe – ale nie wiem tego na pewno.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”