Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
zyneon

Re: Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum

Postautor: zyneon » 09 cze 2021, 17:26

pudel pisze:
Ceny jednak konkurencyjne choć pewnie kwestia czasu

Właśnie sprawdziłem i na obecną chwilę to ceny okazyjne! Spoko mieszkanie na 4 piętrze za 7900zł/m.

Który numer mieszkania?

keram

Postautor: keram » 09 cze 2021, 18:15

zyneon pisze:
pudel pisze:
Ceny jednak konkurencyjne choć pewnie kwestia czasu

Właśnie sprawdziłem i na obecną chwilę to ceny okazyjne! Spoko mieszkanie na 4 piętrze za 7900zł/m.

Który numer mieszkania?

Raptem 2 są tam w tej cenie na piętrze
Dwa od strony Kamieńskiego
Ostatnio zmieniony 10 cze 2021, 7:26 przez keram, łącznie zmieniany 1 raz.

zyneon

Postautor: zyneon » 09 cze 2021, 22:54

keram pisze:
zyneon pisze:
pudel pisze:Właśnie sprawdziłem i na obecną chwilę to ceny okazyjne! Spoko mieszkanie na 4 piętrze za 7900zł/m.

Który numer mieszkania?

Raptem 3 są tam w tej cenie na piętrze
Dwa od strony Kamieńskiego i jedno wewnętrzne akurat że skosem

Dwa tam widzę na 4 piętrze w tej cenie, ale żadne nie jest "spoko" dlatego pytam bo jestem ciekaw o które dokładnie chodzi.

keram

Postautor: keram » 10 cze 2021, 7:39

zyneon pisze:
keram pisze:
zyneon pisze:Który numer mieszkania?

Raptem 3 są tam w tej cenie na piętrze
Dwa od strony Kamieńskiego i jedno wewnętrzne akurat że skosem

Dwa tam widzę na 4 piętrze w tej cenie, ale żadne nie jest "spoko" dlatego pytam bo jestem ciekaw o które dokładnie chodzi.

Rzeczywiście mogą pomyłka tylko dwa. Z głowy pisząc myślałem że i 82 się mieści.
Te dwa z uwagi na stronę Północna i Kamieńskiego idealne nie są.

mateusz

Postautor: mateusz » 04 lip 2021, 13:37

Z tego co widzę ceny ponownie podwyższyli, a jeszcze nawet dziury nie ma ziemi ;) taka to teraz patodeweloperka.

Pytanie czy waloryzacja zależna od % wskaźnika gus cen materiałów i usług budowlanych to standard w umowach? W ostatnim roku ceny poszły o 4-5% wg gus, w związku z tym po 2 latach budowy cena za metr mocno może wzrosnąć. Kupil już ktoś z forum i może się wypowiedzieć? Czy udało mu się usunąć ten wpis?

keram

Postautor: keram » 04 lip 2021, 21:16

Widzę, że wzrosły ceny tylko mniejszych mieszkań.
Ciągle liczę, że jednak zapłącę tę, którą mam w rezerwacji (ostatnio przedłużonej).

Czytałem parę artykułów, w których było podnoszone, że taki zapis o waloryzacji na podstawie wzrostu materiałów i usług wg Gus był uznawany przez sądy za klauzulę niedozwoloną - o ile deweloper nie zagwarantuje możliwości rezygnacji z umowy.
Wydaje się rzeczywiście, że można próbować negocjować usunięcie tego zapisu z umowy deweloperskiej.

Ale - generalnie dotyczy tylko waloryzacji rat planowych pozostałych do zapłaty przed wydaniem kluczy i deweloper musi chcieć skorzystać z tej waloryzacji, gdy ceny wg gus (właściwie to czego konkretnie - samej stali czy pracy budowlańca?) wzrosną >3%. Zważywszy że 45 % trzeba zapłacić do końca września (no może do września nie skorzystają z zapisu/ ceny tak szybko nie wzrosną ) to na dobrą sprawę ewentualna waloryzacja będzie dot. pozostałej kwoty.

Raczej deweloper powinien uwzględniać taki wzrost cen bazowo ustalając cenę.

PS : jakaś dziura już się robi. W tym tygodniu wjechała koparka.

Wiljer

Postautor: Wiljer » 05 lip 2021, 9:38

Zapisu o waloryzacji nie chcą usuwać. Próbowałem to negocjować ale bez skutku. Zrobiłem trochę kalkulacji i jeśli miesięczny wzrost wynosi 0.5% przez cały okres to wskaźnik przekroczy 3%. Na stronie GUS są publikowane dane, w maju 2021 względem kwietnia wzrost wyniósł 0.5%. Przy 0.4% jest bardzo na granicy. Ogólnie ważne żeby właśnie na początku wzrost był niski bo pozostaje duża część niezapłacona. A ceny podnoszą wszystkich mieszkań.

mateusz

Postautor: mateusz » 05 lip 2021, 10:13

Dzięki za odpowiedź. Przyznam szczerze, że pierwszy raz spotkałem się z takim zapisem, zabezpieczenie zysków dewelopera. Koszt mieszkania na oko wyjdzie wyższy niż ten który widzimy niestety w ofercie o np. +500zł/m2.

Ktoś pisał wcześniej o "drugim" etapie/budynku, faktycznie ma tam powstać jeszcze jeden blok?

Wiljer

Postautor: Wiljer » 05 lip 2021, 10:33

Skąd to 500zł?
Zakładając cenę mieszkania 600k i powierzchnie 60m2. Przy waloryzacji 3% wychodzi +300zl/m2. A wzrost maleje przy początkowo niższej cenie za m2. W moim przypadku przy waloryzacji 3% wzrost wyniesie 250zł/m2. Liczę jednak, że mnie ominie ale nawet jeśli to np zwlekając z kupnem mieszkania o miesiąc jego cena (po ostatnich 2 podwyżkach) już byłaby wyższa o 350zł.

keram

Postautor: keram » 05 lip 2021, 10:55

I podkreślę raz jeszcze, że waloryzację należy liczyć tylko co do niezapłaconych rat.
Więc ewentualna dopłata i tak wyjdzie mniejsza.

Tam nie ma szans na drugi blok. Niby gdzie? malborska.budomat.com.pl/lokalizacja

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”