Inwestycje warte uwagi w Krakowie / jaką inwestycję wybrać

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Inwestycje warte uwagi w Krakowie / jaką inwestycję wybrać

Postautor: anubis » 23 maja 2021, 21:22

alicjalicja pisze:Akurat brak działek pod zabudowę to fakt powszechnie znany. Mój mąż pracuje w magistracie, wiec ma rozeznanie. Deficyt w działkach przekłada się bezpośrednio na ceny, które bedą rosły.

Znajomy szwagra mojej siostry pracuje pokój dalej i twierdzi, że jest inaczej.

Kto ma ochotę, ten niech sobie otworzy geoportal360.pl i poprzegląda jak się sprawy mają w rzeczywistości. Kwestie własnościowe to już temat następczy. Jak słusznie ktoś wyżej zauważył, hasło "brakuje terenów" jest powtarzane od lat, a ciągle okazuje się, że nowe inwestycje powstają. Brak ciekawych ofert wynika głównie z tego, że w ostatnim czasie budowano pod inwestorów, nie z braku miejsca pod zabudowę.

Terenów nie ma, owszem, ale w Warszawie. U nas ciekawych działek jest bardzo dużo, nie mówiąc już o możliwych plombach czy rozbiórce starych budynków.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

alicjalicja

Postautor: alicjalicja » 23 maja 2021, 21:28

anubis pisze:
alicjalicja pisze:Akurat brak działek pod zabudowę to fakt powszechnie znany. Mój mąż pracuje w magistracie, wiec ma rozeznanie. Deficyt w działkach przekłada się bezpośrednio na ceny, które bedą rosły.

Kto ma ochotę, ten niech sobie otworzy geoportal360.pl i poprzegląda jak się sprawy mają w rzeczywistości. Kwestie własnościowe to już temat następczy. Jak słusznie ktoś wyżej zauważył, hasło "brakuje terenów" jest powtarzane od lat, a ciągle okazuje się, że nowe inwestycje powstają. Brak ciekawych ofert wynika głównie z tego, że w ostatnim czasie budowano pod inwestorów, nie z braku miejsca pod zabudowę.

Terenów nie ma, owszem, ale w Warszawie. U nas ciekawych działek jest bardzo dużo, nie mówiąc już o możliwych plombach czy rozbiórce starych budynków.

Rozbiorą Stare Miasto i będą tam budować specjalnie dla ciebie :roll:

Fajnych działek zostało bardzo mało, to fakt powszechnie znany, a bloki wciśnięte miedzy dwie kamienice lub na Prokocimiu, o których piszesz, nie dla każdego muszą być atrakcyjne.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 23 maja 2021, 23:24

alicjalicja pisze:
anubis pisze:

Rozbiorą Stare Miasto i będą tam budować specjalnie dla ciebie :roll:

Fajnych działek zostało bardzo mało, to fakt powszechnie znany, a bloki wciśnięte miedzy dwie kamienice lub na Prokocimiu, o których piszesz, nie dla każdego muszą być atrakcyjne.

Niestety, ale nie jest to prawda, chyba że chodzi o duże osiedla typu Orlińskiego, City Vibe, Przestrzenie Banacha, Piasta, Vista.
Jednocześnie inwestycji o tej skali planowanych jest kilka na najbliższe kilka-kilkanaście miesięcy.
Nieoficjalnie polecam przejechać się po rejonach decathlonu, stacji wisla, parku na starych klinach czy też tzw. nowego centrum przy nowej łagiewnickiej.

krotek

Postautor: krotek » 24 maja 2021, 9:41

Proszę tylko, zeby ten wątek się znowu nie zamienił w niekończące się dyskusje o powodach sytuacji i przewidywaniach przyszłości. Jak będzie - nie wie nikt i na tym zakończmy. Były już inne wątki tego typu i okropnie się je czytało.

Chciałabym, żeby w tym wątku były dyskusje o faktycznie inwestycjach wartych uwagi.

Znalazłam mieszkanie gdzie główne okna od salonu są na północny-wschód, sypialni na północny zachód i jedno okno z drugiej strony salonu na zachód (południowy zachód) - myślicie, że będzie ciemno?

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 24 maja 2021, 10:01

W tym salonie powinno być okej.
W tych sypialniach na potrzeby pracy biurowej pewnie będzie trzeba by dobrze doświetlić, ale ogólnie brzmi dobrze taki układ.

Rak

Postautor: Rak » 24 maja 2021, 10:09

krotek pisze:Proszę tylko, zeby ten wątek się znowu nie zamienił w niekończące się dyskusje o powodach sytuacji i przewidywaniach przyszłości. Jak będzie - nie wie nikt i na tym zakończmy. Były już inne wątki tego typu i okropnie się je czytało.

Chciałabym, żeby w tym wątku były dyskusje o faktycznie inwestycjach wartych uwagi.

Znalazłam mieszkanie gdzie główne okna od salonu są na północny-wschód, sypialni na północny zachód i jedno okno z drugiej strony salonu na zachód (południowy zachód) - myślicie, że będzie ciemno?

Wypowiem się o swoich doświadczeniach odnośnie salonu i kuchni, pominę mniejsze pokoje.

W salonie odrobina tego zachodu czy południa by się sprzydała jednak zawsze.

Jak teraz przeprowadziłęm się wreszcie uff z niewielkiego salonu wschodnio-delikatnie południowego do niewiele większego lecz południowo-zachodniego z widokiem na całe niebo od południa i potrójnym oknem plus doświetleniem kuchni od zachodu..to poczułem się znacznie lepiej. Po pandemii ze słońcem jedynie do okolic południowych i lekkim doświetleniem od zachodu drugiego pokoju mam już serdecznie dosyć mieszkania bez lepszego doświetlenia. Nigdy więcej..ale też troszkę w takich warunkach niestety, zbyt długo, pomieszkałem.

Zaletą wschodniego salonu jest względna możliwość wytrzymania w lecie bez klimy, wschód jest ogólnie znośny ale wg mnie tylko jeżeli nie siedzi się zbyt dużo w mieszkaniu bo wtedy nie będzie przeszkadzał brak słońca a docenimy chłodek wieczorem, do mieszkania wrócimy i tak późno więc nie będzie brakowało słoneczka.

Super jest też opcja spędzenia na balkonie poranka lub weekendu z kawą, dlatego od wschodu chciałbym mieć kuchnię z fragmentem balkonu, natomiast salon najlepiej południowy lub częściowo zachodni.

Każdy ma jednak inaczej i najlepiej zaufać własnej intuicji.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2021, 10:11 przez Rak, łącznie zmieniany 2 razy.

KarolGowin

Postautor: KarolGowin » 24 maja 2021, 10:10

krotek pisze:Proszę tylko, zeby ten wątek się znowu nie zamienił w niekończące się dyskusje o powodach sytuacji i przewidywaniach przyszłości. Jak będzie - nie wie nikt i na tym zakończmy. Były już inne wątki tego typu i okropnie się je czytało.

Normalnego człowieka aż krew zalewa jak ktoś Przestrzenie Banacha, Piasta czy jakieś inne inwestycje na granicy miasta podawane są dowody na dużą ilość działek w Krakowie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 24 maja 2021, 12:32

Nie ma dużych działek w centrum, to się zgadzam, bo nie ma miejsca, aby zrobić osiedle na 6 etapów. Ale pytanie jest o atrakcyjne inwestycje i tu już miejsca jest sporo. Ostatnio wydano rekordową ilość pozwoleń na budowę/złożono rekordową ilość wniosków. Skoro je wydano/złożono to znaczy, że są one procedowane. Przeciętnie przygotowanie administracyjne trwa ok. 2 lat, potem budowa do 3 lat. Tak więc jeszcze przez co najmniej kilka lat będą wykluwały się kolejne inwestycje.

Pytanie jest o "inwestycje godne uwagi", to jak rozumiem ktoś chce kupić jedno mieszkanie, a nie całe osiedle.

W ogóle to stawiam, że konieczność budowania bardziej kameralnych obiektów, tj. mniejsze działki, plomby itd. spowoduje, że oferty będą ciekawsze. Osobiście wolę budynek gdzie jest 20 mieszkań, a nie te koszmarnie dogęszczone potworki typu Lokum.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

krotek

Postautor: krotek » 24 maja 2021, 13:28

anubis pisze:Nie ma dużych działek w centrum, to się zgadzam, bo nie ma miejsca, aby zrobić osiedle na 6 etapów. Ale pytanie jest o atrakcyjne inwestycje i tu już miejsca jest sporo. Ostatnio wydano rekordową ilość pozwoleń na budowę/złożono rekordową ilość wniosków. Skoro je wydano/złożono to znaczy, że są one procedowane. Przeciętnie przygotowanie administracyjne trwa ok. 2 lat, potem budowa do 3 lat. Tak więc jeszcze przez co najmniej kilka lat będą wykluwały się kolejne inwestycje.

Pytanie jest o "inwestycje godne uwagi", to jak rozumiem ktoś chce kupić jedno mieszkanie, a nie całe osiedle.

W ogóle to stawiam, że konieczność budowania bardziej kameralnych obiektów, tj. mniejsze działki, plomby itd. spowoduje, że oferty będą ciekawsze. Osobiście wolę budynek gdzie jest 10 mieszkań, a nie te koszmarnie dogęszczone potworki typu Lokum.

Anubis, litości. Nie tłumacz mi co miałam na myśli tworząc wątek. Proszę nie wchodźmy tu w dyskusje o działkach i nieistniejących inwestycjach.

To wątek dla inwestycji istniejących lub zaplanowanych - wróżenia na temat przyszłości przenieś proszę na inne wątki, w których się już udzielasz.

Wątek założony został, zeby przegadać co w tym momencie jest na rynku wartym uwagi w podanych przeze mnie kryteriach.

Na ten moment wygrywa Aleja Pokoju w mojej opinii.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2021, 14:11 przez krotek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 24 maja 2021, 13:46

Skoro pytanie jest o istniejące inwestycje warte uwagi w podanych przez Ciebie kryteriach to odpowiadam, że nie ma takich inwestycji w Krakowie. Przyłączam się tu do uwag innych użytkowników, że po przejrzeniu absolutnie całego rynku pierwotnego nie ma obecnie w Krakowie inwestycji na rynku pierwotnym, którymi jakoś bardziej wypadałoby się zainteresować.

Obecna oferta rynku wtórnego bije na głowę rynek pierwotny.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”