Koszty wykończenia mieszkania w wysokim standardzie / ile kosztuje wykończenie mieszkania

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
mariar

Koszty wykończenia mieszkania w wysokim standardzie / ile kosztuje wykończenie mieszkania

Postautor: mariar » 12 kwie 2021, 15:49

anubis pisze:Te oferty stoją, bo dotychczas nie było potrzeby się ich wyzbywać. Tarcze i PFR-y na jakiś czas zadziałały.

Teraz dynamicznie rośnie liczba upadłości. mBank wrzucił dzisiaj na twittera taki wykres.

Link do opracowania mBanku:
mdm.pl/ds-server/42392?t=0a34aaa51fb6148597afe393700812afa3e82b4398ed01bf8020c1de285db86c

Piszą w raporcie: "Cały czas utrzymuje się wysoka liczba upadłości w handlu, kolejny kwartał pod rząd pogarsza się sytuacja w budownictwie. Liczba upadłości konsumenckich cały czas utrzymuje się na wysokim poziomie. Spodziewamy się, że tendencja wzrostowa jeżeli chodzi o upadłości przedsiębiorstw będzie kontynuowana, co powinno zacząć się odbijać na wzroście wskaźnika NPL."

No, firmy związane z budowlanką w takim kryzysie że ekipę budowlaną sobie trzeba znaleźć 3 miesiące przed wykańczaniem, sam ogarnięty architekt do mieszkania 3-pokojowego to 60k za projekt i nadzorowanie ekipy. Z poczatkiem marca zlecałem wycenę paneli i drzwii z montażem. Wycena drzwi 3x1800zł. Tydzień temu chciałem potwierdzić i opłacić zamowienie - dzwi z 1800zł podrożały do 2300. W każdym innym sklepie i u producenta to samo.
Kryzys jakich mało, ale chyba dla ich klientów :D

Awatar użytkownika
anubis

Re: Koszty wykończenia mieszkania w wysokim standardzie / ile kosztuje wykończenie mieszkania

Postautor: anubis » 12 kwie 2021, 16:02

mariar pisze:sam ogarnięty architekt do mieszkania 3-pokojowego to 60k za projekt i nadzorowanie ekipy

Nie chcę Cię martwić, ale nieco przepłacasz. :D

Co do upadłości firm budowlanych to zauważył to nawet NBP w ostatnim raporcie i podał za czynnik ryzyka. A tutaj w miarę świeży artykuł jak tam w tej branży:
muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/przybywa-bankructw-firm-budowlanych-aa-rTPY-9Zct-K2qb.html
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

mariar

Re: Koszty wykończenia mieszkania w wysokim standardzie / ile kosztuje wykończenie mieszkania

Postautor: mariar » 12 kwie 2021, 16:11

anubis pisze:
mariar pisze:sam ogarnięty architekt do mieszkania 3-pokojowego to 60k za projekt i nadzorowanie ekipy

Nie chcę Cię martwić, ale nieco przepłacasz. :D

Co do upadłości firm budowlanych to zauważył to nawet NBP w ostatnim raporcie i podał za czynnik ryzyka. A tutaj w miarę świeży artykuł jak tam w tej branży:
muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/przybywa-bankructw-firm-budowlanych-aa-rTPY-9Zct-K2qb.html

No ja też Cię nie chce martwić ale za rok wciaż tu będziesz spamować. Jedyną różnicą będzie ilośc postów.. z 1k na 2k :)

tomm

Postautor: tomm » 12 kwie 2021, 17:39

Ja widze ze ludzie pod wynajem wstawiaja 20-letnie kuchenki (AGD) do nowych blokow + kuchnie z Leroy za <2k a Ty mowisz o 60k za sam projekt.....

biuro bierze 120/metr, a architekt swiezo po studiach 60zl - daj linka do tego za 60k

Indywidualny projekt domu to 120/metr w Krakowie... a i przy tej cenie polowa klientow odpada bo na wioskach zrobia to za 1/3 ceny

Bartab

Postautor: Bartab » 12 kwie 2021, 18:02

mariar pisze:
anubis pisze:No, firmy związane z budowlanką w takim kryzysie że ekipę budowlaną sobie trzeba znaleźć 3 miesiące przed wykańczaniem, sam ogarnięty architekt do mieszkania 3-pokojowego to 60k za projekt i nadzorowanie ekipy.

Skąd Ty wziąłeś tego architekta? :shock: To nie powinno kosztować więcej niż kilkanaście tysięcy :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 kwie 2021, 19:37

platinium pisze:Sam wykańczałem rok temu i za nadzór dobrego architekta płaciłem 45k. Ostatnio polecałem go znajomemu i dostał wycenę na 50k. Także te 60k mariara to nic nadzwyczajnego. A to że można wykończyć samemu promocyjnymi panelami z obi za tanioszkę jest oczywiste

A co mają panele z Obi do płacenia za usługę projektu i nadzoru nad wykończeniem 3-pokojowego mieszkania 50-60k? To nie ma nic do zastosowanych materiałów, zwyczajnie tyle to nie kosztuje. Nic dziwnego, że nie potraficie oszacować cen mieszkań skoro chcecie tyle dawać za projekt wykończenia mieszkania.

Nawet jeżeli tacy architekci istnieją to przecież na forum nie dyskutujemy o praktycznie żadnej inwestycji, gdzie tyle warto pakować w sam projekt. To jakby ładować włoskie marmury do bloku z wielkiej płyty w Nowej Hucie. To Kraków, nie Manhattan.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

platinium

Postautor: platinium » 12 kwie 2021, 20:14

anubis pisze:
platinium pisze:Sam wykańczałem rok temu i za nadzór dobrego architekta płaciłem 45k. Ostatnio polecałem go znajomemu i dostał wycenę na 50k. Także te 60k mariara to nic nadzwyczajnego. A to że można wykończyć samemu promocyjnymi panelami z obi za tanioszkę jest oczywiste

A co mają panele z Obi do płacenia za usługę projektu i nadzoru nad wykończeniem 3-pokojowego mieszkania 50-60k? To nie ma nic do zastosowanych materiałów, zwyczajnie tyle to nie kosztuje. Nic dziwnego, że nie potraficie oszacować cen mieszkań skoro chcecie tyle dawać za projekt wykończenia mieszkania.

Nawet jeżeli tacy architekci istnieją to przecież na forum nie dyskutujemy o praktycznie żadnej inwestycji, gdzie tyle warto pakować w sam projekt. To jakby ładować włoskie marmury do bloku z wielkiej płyty w Nowej Hucie. To Kraków, nie Manhattan.

Nie rozumiesz :) Projekt to jakoś 1/10 pracy takiego architekta. Mylicie architektów z projektantami wnętrz. Super że możecie ogarnąć studenta który zrobi wizualizacje za 3k. Możecie też kupić mieszkanie w Krośnie za 3k/m, po co przepłacać w krk :)

Rak

Postautor: Rak » 12 kwie 2021, 20:17

co stanowi 9/10 pracy projektanta poza projektem?

Za projekt jest od kilku do 20 k max raczej, 40 poszło zatem na co ?

platinium

Postautor: platinium » 12 kwie 2021, 20:25

Rak pisze:co stanowi 9/10 pracy projektanta poza projektem?

Za projekt jest od kilku do 20 k max raczej, 40 poszło zatem na co ?

Ostatni post, bo czuję się jakbym rozmawiał z.. brak słów.

Mylicie architektów z projektantami wnętrz

..
co stanowi 9/10 pracy projektanta poza projektem?

Chopie, piszę ci 3 razy o architekcie a nie projektancie. Ja nie pojawiałem się w mieszkaniu podczas wykończenia. Gość mi zamówił wszystkie materiały, obliczył czego ile trzeba, ogarnął swoją firmę wykończeniową i zrobili wszystko tak, że nie widać różnic pomiędzy wizualizajcą a rzeczywistością. Idź sobie znajdź Leszka na olx-ie który Ci wykończy mieszkanie zgodnie z wizualizacją od studenta zamiast komentować na co ja wydaję kasę :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 kwie 2021, 21:04

@platinium, na co wydajesz swoje pieniądze to Twoja sprawa, ale wszyscy tu chcą Ci zakomunikować, że to, co opisujesz, kosztuje na przyzwoitym poziomie do maks. kilkunastu tysięcy, a zwykle sporo mniej.

Z tego, co pisałeś na forum kupiłeś mieszkanie od Bryksy, a Bryksy nie ma i nie miało w ofercie takich lokali, które warte by były aż takich nakładów na samego architekta/projektanta, no chyba, że chodzi o jakiś penthouse 300 metrów z własną sauną i siłownią, wykańczany na jakiś niesamowity standard.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”