Mieszkanie na parterze z ogrodem, opinie o mieszkaniach na parterze

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Pepeg

Mieszkanie na parterze z ogrodem, opinie o mieszkaniach na parterze

Postautor: Pepeg » 23 sty 2021, 13:12

Czy warto kupić mieszkanie na parterze z ogrodem. Jakie są wasze doświadczenia z użytkowania takiego mieszkania? Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego mieszkania? Jak sąsiedzi z wyższych pięter zapatrują się na stawianie na terenie takiego ogrodu budowli typu pergola lub altana?

Oleg_

Re: Mieszkanie na parterze z ogrodem, opinie o mieszkaniach na parterze

Postautor: Oleg_ » 23 sty 2021, 13:38

W zależności od wielkości ogrodu należy również sprawdzić ekspozycję (północ, południe, wschód, zachód).
A jeśli jest zbyt blisko następnego budynku, spowoduje to cień.
Używam tego:
suncalc.net
Pomaga to sprawdzić, ile słońca i w jakich godzinach.
Mieszkam teraz na ostatnim piętrze, na wschodnim tarasie.
Oznacza to, że kiedy jest lato, budzę się o 5-6 rano, aby zacząć cieszyć się słońcem, ponieważ o 12 już go nie ma.
Postanowiłem więc (osobiście), że gdybym miał wybrać EAST lub WEST, wybrałbym WEST, ponieważ wolałbym wracać do domu i mieć słońce do 21.00 latem.
Oznacza to, że mógłbym zrobić grilla w środku popołudnia i cieszyć się słońcem, ile chcę.
O prawie kupiłam mieszkanie z ogrodem 70m2, ale to wszystko na PÓŁNOC. co oznacza cień przez cały rok.
Było też mieszkanie z tarasem 40m2 w dobrej cenie, ale taras północny przy pozostałych budynkach bardzo blisko :(
Powodzenia, mam nadzieję, że inni pomogą ci bardziej niż ja.

Pepeg

Re: Mieszkanie na parterze z ogrodem, opinie o mieszkaniach na parterze

Postautor: Pepeg » 24 sty 2021, 18:21

Czy po zamontowaniu takiej pergoli, oczywiście bez ingerencji w elewacje, sąsiedzi z górnych pięter mogą mieć coś przeciwko? Budynek jest 3 pietrowy. Jak myślicie?
Załączniki
20210124_181423.jpg
20210124_181423.jpg (66.37 KiB) Przejrzano 5549 razy

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”