Fliperstwo na Krakowskim rynku nieruchomosći i w ogóle w Polsce

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kozel

Fliperstwo na Krakowskim rynku nieruchomosći i w ogóle w Polsce

Postautor: kozel » 11 lis 2020, 23:12

Jak oceniacie, jaki % generują tranzację fliperskie na krakowskim rynku nieruchomości, w moim odczuciu jest to około 30% oferty rynku wtórnego, czy da sie jescze kupić mieszkanie w Krakowie NIE OD FLIPERA, czy to nie realne ??
Czy Flipiestrow powinno być uregulowanie prawnie ?

Kefo

Re: Fliperstwo na Krakowskim rynku nieruchomosći i w ogóle w Polsce

Postautor: Kefo » 13 lis 2020, 9:57

Hej,

W kwestiach prawnych nie wiem jak to wygląda. Oglądałem kiedyś wywiad na SGH. Wszyscy byli zgodni, że to grupa typowo spekulacyjna i po części wywindowali ceny również. Twierdziła, że urzędy skarbowe zaczynają powoli przyglądać się temu zjawisku. Ponoć problemem jest tzw. shadowbanking, który stoi za flippem.

Pozdrawiam

Pepeg

Postautor: Pepeg » 13 lis 2020, 10:12

Dopuki kupujacy będą sie godzić na zapłatę cześć naleźności za mieszkanie pod stołem, to fliperzy i handlarze cesjami nie znikną.

kozel

Postautor: kozel » 13 lis 2020, 16:54

Fliperzy jest ogromna grupa osób która wywindowała do spółki z gorąco kupującymi inwestorami ceny do granic absurudu.
Popatrzecie sobie na OLX i gumtree, tam co najmniej 30-50 % ofert to oferty od spekulantów, cesyjkowiczów...
Siedzę blisko branży i to co zobaczyłem na przesterzemi lat 2015-2020 w kwesti ciągle jeszcze NIEUREGULAWOANEGO spekulanctwa, mnie z mojego wygodnego fotela w 70 mkw mieszkania, mnie PRZERAŻA ... gdzie ten rynek zmierza - to jest jakiś Bangladesz na który nie stety PRZYZWOLIŚMY ku uciesze wąskiej grupie flipersko-banstersko-dewoloperskiej ...

Jedynie regulacja w tej materii może pomóc i obniżyć ceny:
- zakazać obrotu mieszkaniami -> opodatkować obrót spekulacyjny stwką 70%, nie amrotyzowalną i spekulacja z FLIPERKĄ znika z rynku. Zakaz CESYJEK
Z miejsca ceny spadną - dlaczego spekulant, żyje bo jest duży obrót, TEN GORĄCY OBRÓT Kupno - Sprzedaż , duży wolumen tranzakcji TEN *** MIRIAŻ ***, ŻE MIESZKANIA ZNIJKA NA PNIU ( powoduje, ŻE KAŻDY chce wskoczyć do tego pociągu... sam znam sytuacje ze FLIPER sprzedaj FLIPEROWI a dopiero INWESTORKOWI po odpicowaniu mieszkania.

TEN MIRIAŻ, że mieszkani idą to np. te karteczki w naszych skrzynkch: kupię mieszkanie ... w 2019 w ciągu miesiąca wyciagłaem po 10 takich, ktoś kto jest na sprzedaży akurat dostaję OCZOPLĄSU o kurde jaki jest popyt - to jak taki popyt to PODNOSZĘ CENE.... i właśnie to chodzi w CAŁEJ tej SKEPKULACJI RYNKIEM tworzyć ILUZJE W KTÓRĄ LUDZIE UWIERZĄ A ONA SIE POTEM MATERIALIZUJE... :twisted:
Generalnie spekulacja, na nieruchomosćia, nikomu nie służy.. tylko wąskiej grupie Januszków bez pomysłu na PRAWIDZIWY POWAŻNY BIZNES - bo kupić i sprzedać mieszkanie przy rosnącym rynku to każdy Licecalista by potrafił... a pozsykać kapitał to obecnie nie problem ...

ITGeek

Postautor: ITGeek » 13 lis 2020, 21:41

Jak ktoś tylko nie kupuje zagrzybiałego mieszkania od staruszki, następnie "pudruje" go i narzuca sobie marzy 30 procent to ja nie mam nic do flipperów. Handlarz jak każdy inny. Wbrew pozorom jak widać jest na to popyt, nie każdemu chce się bawić w remonty, użeranie z wykonawcami, planowanie wnętrz itd, niektórzy wolą zapłacić trochę więcej i mieć gotowca. Czas to pieniądz.

kozel

Postautor: kozel » 13 lis 2020, 22:53

chodzi to, że fliperzy, tworzą iluzje ruchu na rynku napędzają kolko, popytowe ( kupować szybko bo znika), pamiętam akcje z końca 2019 roku, godzinę po wystawieniu ogłoszenie w moim blok, pod drzwiami sprzedającego stało już trzech, haha ale to jak byłem pierwszy - miałem klatke obok :lol:
chyba kreowanie tego sztucznego ruchu, napędzanie strachu zniakaaa...., to nawet to gorsze, niż te ich marże... fuj, gorsi to tylko Januszki CESYJKOWICZE ... fliper z ofertą spoza rynku byłby możne jeszcze do przełknięcia, co nie zmienia faktu, że obecnie połowa rynku wtórnego to SPEKULANCI, i nie to nic wspolengo, ze zdrowym rynkiem, bliżej mi to Bangladeszu w Polskim Januszkooowym wykananiu ... gdzie jest w tym jest Państwo, Unia, regulacja .... Unia zajmuje się krzywizną banana :oops:

Ja mam się całkiem dobrze dwa mieszkanka, miało być trzecie, ale odpuszczam nie ten poziom cen!, przewalone maja teraz młodzi ... ze śmiecówkami... NA PROTEST KOBIET POLECIELI lemingi ... a MIESZKAĆ NIE BĘDĄ MIEĆ GDZIE i ZA CO ... bo ich dewoloper, fliper i banster oskubie :mrgreen: gdzie są młodzi, czemu się nie buntują ... ? :?: :geek:
cena 10 tyś mkw, to jakiś NIERALNY KOSMOS dla młodziana - no tak układ D-F-B trzeba opłacić :lol:
powodzenia młodzi ... ja mam to już na szczeście za soba 8-)

mac_kow

Postautor: mac_kow » 13 lis 2020, 23:38

kozel pisze:- zakazać obrotu mieszkaniami -> opodatkować obrót spekulacyjny stwką 70%, nie amrotyzowalną i spekulacja z FLIPERKĄ znika z rynku. Zakaz CESYJEK

Jesienny kolejny atak trolli. Anubis i "koledzy" czy może komuś nowemu się nudzi?

Takimi cudownymi postulatami pozbawiasz Polaków- wciąż raczej biednego społeczeństwa "na dorobku"- nierzadko ostatniej deski ratunku w sytuacjach kryzysowych. Przychodzi czasem ciężka choroba i sprzedaż mieszkania to czasami być albo nie być- dosłownie.
Tyczy się zarówno "cesyjek" jak i po prostu odsprzedaży rynku wtórnego.

Ale cóż- nihil novi. Lepkie, komusze łapki i ciekawskie oczka zawsze są zainteresowane cudzymi pieniędzmi i owładnięte są żądzą regulowania cudzego życia. Ale pozbawienie ludzi możliwości dysponowania dobrem, które najczęściej jest głównym składnikiem majątku, to już fetysz.

A propos "cesyjek"- tak się zastanawiam, skoro cesyjki takie rzekomo popularne, to czy deweloperzy to frajerzy, sprzedając taniej niż by mogli? Jak to działa, Twoim zdaniem?

kozel

Postautor: kozel » 14 lis 2020, 0:36

mac_kow pisze:
kozel pisze:- zakazać obrotu mieszkaniami -> opodatkować obrót spekulacyjny stwką 70%, nie amrotyzowalną i spekulacja z FLIPERKĄ znika z rynku. Zakaz CESYJEK

Jesienny kolejny atak trolli. Anubis i "koledzy" czy może komuś nowemu się nudzi?

Takimi cudownymi postulatami pozbawiasz Polaków- wciąż raczej biednego społeczeństwa "na dorobku"- nierzadko ostatniej deski ratunku w sytuacjach kryzysowych. Przychodzi czasem ciężka choroba i sprzedaż mieszkania to czasami być albo nie być- dosłownie.

Ale cóż- nihil novi. Lepkie, komusze łapki i ciekawskie oczka zawsze są zainteresowane cudzymi pieniędzmi i owładnięte są żądzą regulowania cudzego życia. Ale pozbawienie ludzi możliwości dysponowania dobrem, które najczęściej jest głównym składnikiem majątku, to już fetysz.

A propos "cesyjek"- tak się zastanawiam, skoro cesyjki takie rzekomo popularne, to czy deweloperzy to frajerzy, sprzedając taniej niż by mogli? Jak to działa, Twoim zdaniem?

Buhaha znalazł się obrońca biednego społeczeństwa (mieliśmy już obrońców demokracji, sądów ... kolej na obrońców fliperki ) "na dorobku" na doroboku to ono nadal będzię całe życie jak właśnie tacy ja ty i inni dobrodziej od flipierki i cesyjek, z dewoloperkami i bankami będzie sobie, poczynać i hasać na rynku, windując ceny do NIERALNYch wartości:

- masz sytuację kryzysową sprzedajesz zgodnie z obecnymi zasadami chyba je znasz ? przypomnę -> osoba indywidualna może sprzedać nieruchomość - gdy nieruchomości ma do 5 płaci podatek 20% od kupna, ALE TOBIE filperku ja kupisz to płac 70% (podatek spekulacyjny) albo wypad, z rynku i poszukaj innej niszy, buduj choć jak dewoloper .. a nie to nie dla mnie ... to może zajmij się fotowoltaką, genralnie dobra branża ale to już inny temat :mrgreen:
- chyba nie checesz mnie przekonoać, że obecne zatrzesienie CESYJEK to z powodów, nagłych przypadków... to jest pormil.
Podpodpowiem Leminogom, Cesyjki służą SPEKULACJI na rynku - od odkupię od ciebie cesyjkę za taką cenę jak kupiłeś od dewlopera, ... a nie .... muszę zarobić 30-50 tys to ci odsprzedam cesyjkę ... :mrgreen:

Uderz w stół a nożyce sie odezwą... :)

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 14 lis 2020, 0:39

A kto to jest flipper??

Giovanna

Postautor: Giovanna » 14 lis 2020, 1:12

kozel pisze:
mac_kow pisze:

Buhaha znalazł się obrońca biednego społeczeństwa (mieliśmy już obrońców demokracji, sądów ... kolej na obrońców fliperki ) "na dorobku" na doroboku to ono nadal będzię całe życie jak właśnie tacy ja ty i inni dobrodziej od flipierki i cesyjek, z dewoloperkami i bankami będzie sobie, poczynać i hasać na rynku, windując ceny do NIERALNYch wartości:

- masz sytuację kryzysową sprzedajesz zgodnie z obecnymi zasadami chyba je znasz ? przypomnę -> osoba indywidualna może sprzedać nieruchomość - gdy nieruchomości ma do 5 płaci podatek 20% od kupna, ALE TOBIE filperku ja kupisz to płac 70% (podatek spekulacyjny) albo wypad, z rynku i poszukaj innej niszy, buduj choć jak dewoloper .. a nie to nie dla mnie ... to może zajmij się fotowoltaką, genralnie dobra branża ale to już inny temat :mrgreen:
- chyba nie checesz mnie przekonoać, że obecne zatrzesienie CESYJEK to z powodów, nagłych przypadków... to jest pormil.
Podpodpowiem Leminogom, Cesyjki służą SPEKULACJI na rynku - od odkupię od ciebie cesyjkę za taką cenę jak kupiłeś od dewlopera, ... a nie .... muszę zarobić 30-50 tys to ci odsprzedam cesyjkę ... :mrgreen:

Uderz w stół a nożyce sie odezwą... :)

Czytam te twoje prymitywne i agresywne wypociny, ubarwione całą masą emotikonek i powtarzanych haseł, i pewna jestem, że ty nie jesteś zupełnie zrównoważony. Jak chlejesz wódę wieczorami w samotności to przerzuć się na forum dla AA a nie wyładowuj swoje głębokie frustracje w tym wątku...
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”