Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Hehe skonczyla sie kasa i skonczyl sie koronawirus.
-
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
No to zaczyna się rolowanie obligacji
edgp.gazetaprawna.pl/e-wydanie/57257,29-kwietnia-2020/70521,Dziennik-Gazeta-Prawna.html/719154,Deweloperzy-beda-rolowac-obligacje.html
Już w zeszłym roku deweloperzy mieli problemy z finansowaniem nowych inwestycji , o czym swego czasu wspominałem rp.pl/Komercyjne/191019840-Drogie-finansowanie-deweloperow.html , najwięksi optymiści emitowali obligacje na 16 %, rolowanie takich papierów o rok zjada połowę marży ...
edgp.gazetaprawna.pl/e-wydanie/57257,29-kwietnia-2020/70521,Dziennik-Gazeta-Prawna.html/719154,Deweloperzy-beda-rolowac-obligacje.html
Już w zeszłym roku deweloperzy mieli problemy z finansowaniem nowych inwestycji , o czym swego czasu wspominałem rp.pl/Komercyjne/191019840-Drogie-finansowanie-deweloperow.html , najwięksi optymiści emitowali obligacje na 16 %, rolowanie takich papierów o rok zjada połowę marży ...
Teraz sa takie trendy mieszkaniowe
youtu.be/wqye3vzZV08
youtu.be/wqye3vzZV08
pozdro pisze:Teraz sa takie trendy mieszkaniowe
youtu.be/wqye3vzZV08
Świetnie. Przy 170m2 płacę około 120 złotych za prąd i 270 złotych za gaz. Miesięcznie. Do tego dzisiaj na stacji olej 3,49 za litr. Przy spalaniu 7 z groszem pokonanie kilometra jest śmiesznie tanie. Faktycznie jest o co walczyć.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D
Chodzi o styl zycia. Wiesz emeryci jeszcze ciagle uzywaja zamiast iphonow noki 3310, czytaja z papieru a nie z ipada. No stare spoleczenstwo sie juz nie zmieni poprostu przeminie. Natomiast mieszkania czy domy kupuja ludzie mlodzi, oni poprostu chca zyc inaczej, lepeij. Nie chca zloma w dieslu czy benzynie tylko elektryka, nie chca gazu tylko pompe ciepla i fotowoltaike. Serio jak ktos tego nie rozumie to jest ograniczony.
Problem z mieszkaniami jest taki ze w cenie mieszkania mozna miec to wszystko 150m2 domu fotowoltaike pompe ciepla 2 auta elektryczne i prace zdalna i dojazd do miasta 30km w 30-40min
Problem z mieszkaniami jest taki ze w cenie mieszkania mozna miec to wszystko 150m2 domu fotowoltaike pompe ciepla 2 auta elektryczne i prace zdalna i dojazd do miasta 30km w 30-40min
Dodam jeszcze ze iphone do tej pory wiele osob nie kupilo bo ich nie stac. Natomiast pelno kupilo najpierw samsungi ( Kia, Nissan, Volkswagen, Peugeuot), a masowo flagowe telefony w biednej polsce spopularyzowali chinczcy i taki Xiaomi np. (Kwesia czasu kiedy zobaczymy BYD elektryczne w polsce po 80 tys zl w jakosci Kia, Volswagen za 120 tys zl)
youtu.be/Q16CRtbi0CY
youtu.be/Q16CRtbi0CY
Pozdro zmień dilera. Polacy chcą aut elektrycznych?
Nie chcą i długo chcieć nie będą, bowiem:
- Auta elektryczne są w cenie nowych, fajnych aut spalinowych
- Mają niewielki zasięg, większość od 150 do 300 km
- Brak infrastruktury do ładowania
- Brak szybkich ładowarek na stacjach w przystępnej cenie
- Wysoki koszt ładowania w domu + trzeba mieć do tego miejsce
Auta te na razie są tylko ciekawostką, daleko im do pożądania. Polacy właśnie ich nie chcą, bo ich nie stać na drugie auto za minimum 100 000 zł, aby jeździć do pracy i codziennie ładować. Takim autem nigdzie dalej nie pojedziesz, bo jesteś uziemiony po chwili na kilka godzin ładowania. A taką nową, ekonomiczną benzyną obskoczysz całą Europę.
Tak jak Ci pisałem, gdy elektryki staną się masowe, to:
- Nie będą mogły jeździć po buspasach
- Nie będą miały darmowej strefy ładowania
- Nie będzie dofinansowania do ich darmowego ładowania dla klientów, np. przy galeriach handlowych czy na niektórych stacjach
Wtedy koszt ładowania takiego auta będzie na poziomie auta spalinowego, a często wyższy. Przy dalszym braku szybkich ładowarek (10 min full zasięg) nikt tego na poważnie nie będzie brał pod uwagę. Ewentualnie kupi ktoś bardzo zamożny, kto ma już benzynę premium w garażu, a szuka drugiego aura do domu.
Dlaczego mieszkania są w cenie domów? Bo są w dobrych lokalizacjach. Praca zdalna to mrzonka na dłuższą metę, sprawdzi się tylko w niewielu zawodach. Trzeba mieć kontrolę nad człowiekiem, wtedy firma wyciska więcej. Owszem, są zawody gdzie to się sprawdza, ale teraz świat pokazuje, że praca zdalna nie jest wcale taka słodka. Przy mieszkaniu płacisz za lokalizację i komfort życia codziennego, który fakt faktem jest gorszy w weekendy, czy w czasach pandemii, ale gdy tej pandemii nie ma - możesz sobie wyskoczyć za miasto, ot co
Fajne są domki na obrzeżach miast, ale koszt zazwyczaj od miliona w górę.

- Auta elektryczne są w cenie nowych, fajnych aut spalinowych
- Mają niewielki zasięg, większość od 150 do 300 km
- Brak infrastruktury do ładowania
- Brak szybkich ładowarek na stacjach w przystępnej cenie
- Wysoki koszt ładowania w domu + trzeba mieć do tego miejsce
Auta te na razie są tylko ciekawostką, daleko im do pożądania. Polacy właśnie ich nie chcą, bo ich nie stać na drugie auto za minimum 100 000 zł, aby jeździć do pracy i codziennie ładować. Takim autem nigdzie dalej nie pojedziesz, bo jesteś uziemiony po chwili na kilka godzin ładowania. A taką nową, ekonomiczną benzyną obskoczysz całą Europę.
Tak jak Ci pisałem, gdy elektryki staną się masowe, to:
- Nie będą mogły jeździć po buspasach
- Nie będą miały darmowej strefy ładowania
- Nie będzie dofinansowania do ich darmowego ładowania dla klientów, np. przy galeriach handlowych czy na niektórych stacjach
Wtedy koszt ładowania takiego auta będzie na poziomie auta spalinowego, a często wyższy. Przy dalszym braku szybkich ładowarek (10 min full zasięg) nikt tego na poważnie nie będzie brał pod uwagę. Ewentualnie kupi ktoś bardzo zamożny, kto ma już benzynę premium w garażu, a szuka drugiego aura do domu.
Dlaczego mieszkania są w cenie domów? Bo są w dobrych lokalizacjach. Praca zdalna to mrzonka na dłuższą metę, sprawdzi się tylko w niewielu zawodach. Trzeba mieć kontrolę nad człowiekiem, wtedy firma wyciska więcej. Owszem, są zawody gdzie to się sprawdza, ale teraz świat pokazuje, że praca zdalna nie jest wcale taka słodka. Przy mieszkaniu płacisz za lokalizację i komfort życia codziennego, który fakt faktem jest gorszy w weekendy, czy w czasach pandemii, ale gdy tej pandemii nie ma - możesz sobie wyskoczyć za miasto, ot co

wracając do mieszkań:
biznesradar.pl/a/89877,instal-krakow-odnotowal-w-kwietniu-spadek-liczby-nowo-zawieranych-umow-o-52-r-r
Więc jednak są spore spadki
biznesradar.pl/a/89877,instal-krakow-odnotowal-w-kwietniu-spadek-liczby-nowo-zawieranych-umow-o-52-r-r
W miesiącu kwietniu (stan na 30 kwietnia 2020 r.) Spółka odnotowała spadek liczby nowo zawieranych umów przedwstępnych i deweloperskich obejmujących oferowane lokale mieszkalne o 52% w stosunku do kwietnia 2019 r. oraz o 83% w stosunku do bardzo dobrej, średniej miesięcznej liczby takich umów w I kw. 2020 r
Więc jednak są spore spadki
Chińczycy już testują w Europie tanie EV typu SUV za jedyne 35 tys euro.
Jaki sens ma jeszcze kupować benzynę w tych czasach?
youtube.com/watch?v=svb40cfUXWg
Elektryki > 2020 to nie fanaberia to standard!
Miasta/bloki są totalnie nieprzystosowane do rewolucji nie mają żadnej alternatywy w kwestii zielonej rewolucji, AI rewolucji, elektrycznej rewolucji.
Smart city leży i kwiczy, transformacja energetyczna miast leży i kwiczy, nawet się systemu monitoringu wizyjnego w całym Krakowie z pomiarem temperatury i face recognition złodziejów rowerów nie udało wdrożyć.
Subarbia myślę, że szybciej się dostosują, mam garaż mam dach sam zamontuje sobie ładowarkę panele, w mieście będę musiał patrzeć jak świat mi ucieka technologicznie.
Mam wrażenie że Volkswagen sobie gorzej radzi od tego AI waya, to pozamiatane
youtube.com/watch?v=7RAWDI4rIuY
Jaki sens ma jeszcze kupować benzynę w tych czasach?
youtube.com/watch?v=svb40cfUXWg
Elektryki > 2020 to nie fanaberia to standard!
Miasta/bloki są totalnie nieprzystosowane do rewolucji nie mają żadnej alternatywy w kwestii zielonej rewolucji, AI rewolucji, elektrycznej rewolucji.
Smart city leży i kwiczy, transformacja energetyczna miast leży i kwiczy, nawet się systemu monitoringu wizyjnego w całym Krakowie z pomiarem temperatury i face recognition złodziejów rowerów nie udało wdrożyć.
Subarbia myślę, że szybciej się dostosują, mam garaż mam dach sam zamontuje sobie ładowarkę panele, w mieście będę musiał patrzeć jak świat mi ucieka technologicznie.
Mam wrażenie że Volkswagen sobie gorzej radzi od tego AI waya, to pozamiatane
youtube.com/watch?v=7RAWDI4rIuY
pozdro pisze:Chodzi o styl zycia. Wiesz emeryci jeszcze ciagle uzywaja zamiast iphonow noki 3310, czytaja z papieru a nie z ipada. No stare spoleczenstwo sie juz nie zmieni poprostu przeminie. Natomiast mieszkania czy domy kupuja ludzie mlodzi, oni poprostu chca zyc inaczej, lepeij. Nie chca zloma w dieslu czy benzynie tylko elektryka, nie chca gazu tylko pompe ciepla i fotowoltaike. Serio jak ktos tego nie rozumie to jest ograniczony.
Ja to oczywiście rozumiem i jestem jak najbardziej zwolennikiem rozwoju. Z tym, że nie za wszelką cenę. Zresztą jeżeli chodzi o sprawy, które poruszasz zdecyduje cena. Na razie w każdym z elementów sytuacja jest jasna. Mamy kilkadziesiąt lat opóźnienia, do tego dochodzi mentalność chłopa pańszczyźnianego wypalającego łąki oraz to o czym piszę a z czym większość z was nie może się pogodzić, czyli brak finansowania. Nikt nie kupi auta za 200k, które będzie problematyczne w użytkowaniu, jeżeli za 30 procent tej ceny ma bardzo przyzwoitego kilkulatka średniej klasy, który nie jest przesadnie drogi w utrzymaniu za to banalny w obsłudze. Poza tym te wyliczenia, które przedstawiasz nie bardzo mają pokrycie w rzeczywistości. No chyba, że bierzesz tylko apartamenty faktycznie z najwyższej półki. W każdym razie, jeżeli zlecisz budowę domu 150m2 na 10 arowej działce w nowoczesnej technologii ze wszystkimi bajerami, ogrodzeniem ogródkiem itede itepe, kupisz do tego dwa auta o jakich piszesz, to zapomnij, że wystarczy ci bańka. Sprawdź ile kosztują stany deweloperskie na niezagospodarowanych działkach. Cokolwiek w miarę wyglądającego to lekko licząc 500k...500k za surowiznę, a gdzie reszta? Marzyć można , a nawet trzeba, ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Prawdopodobnie nie przeskoczysz także dojazdu do centrum w 30-40 minut. Może czasem się uda, ale raczej nie w godzinach szczytu. Kraków pod tym względem jest kompletną porażką i lepiej nie będzie dopóki władze nie ograniczą możliwości wjazdu. Jedyną nadzieją jest kolej. Tylko nie jestem pewien, czy to nie potrwa jeszcze kilkadziesiąt lat. Oczywiście metro pchnęłoby temat mocno do przodu, takie jak na przykład posiada Bilbao z przysiółkami, czyli częściowo na powierzchni, ale to raczej nie za naszej kadencji. Z drugiej strony , gdy sobie przypomnę jak życie wyglądało 30-40 lat temu, a jak wygląda obecnie to...możesz mieć rację i twa wizja nie jest efektem białych węży pełzających po stole. Jeżeli nawet szkieletora obudowali to właściwie wszystko jest możliwe.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”