Wybór dostawcy prądu / energii elektrycznej do nowego mieszkania - Nowa 5 Dzielnica

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Nowa 5 Dzielnica, za którą odpowiada deweloper Centrum Nowoczesnych Technologii. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
Inwestorem

Re: Wybór dostawcy prądu / energii elektrycznej do nowego mieszkania - Nowa 5 Dzielnica

Postautor: Inwestorem » 02 lis 2018, 8:16

nazwa_uzytkownika pisze:
Inwestorem pisze:tauron.pl/dla-domu/prad/taryfa-sprzedawcy/g11
Zdaje się taniej w Tauronie ... Ale to moje subiektywne zdanie...

Masz jakieś wyliczenia np przy miesięcznym zużyciu 100 albo 150kWh ?
Oferta prądu u dostawców jest jedną z najgorzej przygotowanych, nigdy nie mam pojęcia ile będę musiał zapłacić, bo nie może być jednej stawki - tak jak wszedzie, tylko wszystko co się da, to osobno podane.

W tauronie za 100kwh zapłacisz 65 zł (prad 30 dystrybucja 35) a za 150 kWh 97(p 52 d 45)

A czy ktoś kto podpisał już umowę może napisać czy oprocz cennika podanego przez ta getentre są jakieś opłaty dystrybucyjne/abonentowe?
w tauronie jest stawka 0,3007 zł brutto za 1 kWh
(0,2445 zł netto za 1 kWh) plus opłata dystrybucyjna. A w netentrze nie ma o tym słowa oprocz stawki za energię

Inwestorem

Re: Wybór dostawcy prądu / energii elektrycznej do nowego mieszkania - Nowa 5 Dzielnica

Postautor: Inwestorem » 02 lis 2018, 8:41

nyc pisze: Lepiej 10 razy się upewnić i mieć to na piśmie niż potem żałować jak ja.

Zawsze można się pocieszyć, że była to jednak okazja i "ten kto kupił -wygrał życie" tak jak ktoś już napisał to rozbrajajace zdanie na tym forum :D za jakis rok zapomnimy o biurze sprzedazy;)

malachitea

Postautor: malachitea » 02 lis 2018, 14:14

Przy podpisywaniu umowy u notariusza nie powstrzymałam się od zapytania o wolność wyboru dostawcy prądu :) Pani odpowiedziała, że GetEntra ma ustanowioną służebność (słowo wytrych jak dla mnie) i na ten moment jest konieczność podpisania z nimi umowy. Ale dobra, pojechałam na Fredry, Pani - która nie jest pracownikiem tej spółki, a jedynie ma pełnomocnictwo od Prezesa - niewiele więcej może powiedzieć, umowę trzeba samemu wypełnić... taka trochę prowizorka. Upewniłam się tylko, że można wypowiedzieć umowę z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia (umowa jest podpisywana na czas nieokreślony). Prąd podłączają następnego dnia roboczego.

A propos Biura sprzedaży, ja też nie mam jasności co do wielu rzeczy. Planuję małe przeróbki - przedstawicielka Dewelopera każe zgłaszać, instrukcja od której włos się na głowie jeży też zobowiązuje zgłaszać, a w Biurze mówią że nie trzeba ;) I bądź tu mądry

Inwestorem

Postautor: Inwestorem » 03 lis 2018, 21:14

Z przerobkami na własną rękę trzeba jednak uważać... Bo potem roszczenie sąsiada może troche kosztować;) lepiej wymagać podpisów i zgód wczesniej. Ściany miedzy mieszkaniami maja 18 cm i dużych przeróbek po prostu nie przetrwają. A jak jeden i drugi sasiad zacznie coś zmieniać w tym samym miejscu to będzie obraz jak w alternatywy 4-dziura na wylot...mnie poradzili żeby sobie ukryć rury na własną odpowiedzialność...Więc nic nie zmieniam. Nie chce się przebić do sąsiada ani go bardziej slyszec i gleboko wierze W To, ze on też Nie będzie za bardzo sie wwiercal...

Ogr

Postautor: Ogr » 03 lis 2018, 23:03

Ciekawa sprawa z tym prądem. Może ktoś mi umie wyjaśnić o co chodzi z tym całym prądem opròcz tego że o pieniądze. Zgodnie z prawem muszę mieć możliwość wyboru dystrybutora i prędzej niż później pewnie będzie to możliwe. Nie mają jeszcze koncesji na sprzedaż prądu więc kombinują bo oddać mieszkania muszą a bez zgody URE nie mogą nic . Czy to nie jest tak że Get entra "zrobiła sobie " kawałek sieci dystrybucyjnej i teraz będzie ją użyczać np. Tauronowi za pieniądze ? A Tauron ze względu na wyższe koszty będzie oferował klientom Nowej 5 dzielnicy droższy prąd tzn wyższa będzie cena opłaty dystrybucyjnej ? Tauron może wogóle coś takiego zrobić ? Bo jak nie to nie widzę tutaj biznesu dla Get Entry.

Inwestorem

Postautor: Inwestorem » 06 lis 2018, 16:51

Cena prądu będzie wyższa niż w tauronie (wg cennika get entry) a opłata dystrybucyjna taka jak w tauronie (taka mam inf od get entry) to sie nazywa strzyżenie owieczek...

kopar

Postautor: kopar » 06 lis 2018, 23:35

Ogr pisze:Ciekawa sprawa z tym prądem. Może ktoś mi umie wyjaśnić o co chodzi z tym całym prądem opròcz tego że o pieniądze. Zgodnie z prawem muszę mieć możliwość wyboru dystrybutora i prędzej niż później pewnie będzie to możliwe. Nie mają jeszcze koncesji na sprzedaż prądu więc kombinują bo oddać mieszkania muszą a bez zgody URE nie mogą nic . Czy to nie jest tak że Get entra "zrobiła sobie " kawałek sieci dystrybucyjnej i teraz będzie ją użyczać np. Tauronowi za pieniądze ? A Tauron ze względu na wyższe koszty będzie oferował klientom Nowej 5 dzielnicy droższy prąd tzn wyższa będzie cena opłaty dystrybucyjnej ? Tauron może wogóle coś takiego zrobić ? Bo jak nie to nie widzę tutaj biznesu dla Get Entry.

Ja myślę że sporo ludzi nie zmieni później dostawcy - z braku czasu albo lenistwa - pod warunkiem że ceny nie będą znacząco większe. Jeśli tak zrobi połowa mieszkańców to już się może opłacać...

Jerzy

Postautor: Jerzy » 12 lis 2018, 20:27

Witam,

Jeśli Pan odebrał już klucze to pewnie już jest pan także odbiorcą prądu. Proszę o informację na temat formalności z forma GETENRA w sprawie zawarcia umowy na dostawę prądu. Z tego co przeczytałem na ich stronie, to do czasu otrzymania koncesji na dystrybucję energii elektrycznej jesteśmy zmuszeni do zawarcia z tą firma umowy kompleksowej na dostawę energii elektrycznej.
Jednak nie do końca rozumiem kto przesyła teraz prąd elektryczny jeśli nie GETENTRA ( bo nie posiada koncesji).W cenniku jest tylko cena za sprzedaż prądu ( ok 20 % droższa niż w Tauronie po 1 01. 2019 a teraz to z 50 % droższa- do końca roku , ale to już niedługo). O opłatach dystrybucyjnych i abonamencie nie ma nic w cenniku, albo nie znalazłem.

Pozdrawiam
Przyszły sąsiad

Inwestorem

Postautor: Inwestorem » 21 lis 2018, 20:20

Wszystko już napisane zostało. Opłaty dystrybucyjne takie same jak w tauronie a cena prądu wyższa niż w tauronie. W cenniku nie napisali o pozostałych opłatach bo raczkują w temacie. I nie wiedza ze powinni to zawrzec w OWU.

swiatek

Postautor: swiatek » 05 gru 2018, 18:08

Czyli to oznacza, że nie mogę teraz podpisać umowy o prąd bezpośrednio z Tauronem? Tylko Getentra?

Wróć do „Nowa 5 Dzielnica Kraków od CNT - forum mieszkańców osiedla”