Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pawel111

Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie

Postautor: pawel111 » 23 sie 2018, 19:48

Nie rozumiem - były taniej, czy drożej wg. Ciebie ? Wg. mnie po tyle samo... więc nie ma mowy o wzroście, a czas słuszny minął.

kwk

Postautor: kwk » 23 sie 2018, 20:28

pawel111 pisze:Nie rozumiem - były taniej, czy drożej wg. Ciebie ? Wg. mnie po tyle samo... więc nie ma mowy o wzroście, a czas słuszny minął.

Było taniej, takie ceny często widać poza centrum już.

Tutaj masz w niedalekiej odległości, większe osiedle, raczej gorsze po ok. 10kzł/m2 (na oko ceny się nawet tak dzielą):
bryksy.pl/inwestycja/steam-park/mieszkania

Tutaj dla porównania (co prawda jeszcze wolne i cena poszła w górę) po 8600zł/m2:
(wczesny Ruczaj) kobierzynska59.pl/flats

pawel111

Postautor: pawel111 » 23 sie 2018, 20:42

Moim zdaniem taniej nie było - pokazujesz jakies pozostałości gotowych jako argument. Porównuj cenę dziury w ziemi kologo, a nie gotowych mieszkań. Chyba oczywistym faktem jest, że mieszkania gotowe są droższe niż projekt / dziura w ziemi... Ja pamiętam w Wiślanych, Novum i w Browarze Lubicz ceny 9-10 / metr, obecnie w kolejnych etapach Wiślanych i Novum - ceny są identyczne jak w pierwszych etapach - kilka dobrych lat temu.

kwk

Postautor: kwk » 23 sie 2018, 22:26

pawel111 pisze:Moim zdaniem taniej nie było - pokazujesz jakies pozostałości gotowych jako argument. Porównuj cenę dziury w ziemi kologo, a nie gotowych mieszkań. Chyba oczywistym faktem jest, że mieszkania gotowe są droższe niż projekt / dziura w ziemi... Ja pamiętam w Wiślanych, Novum i w Browarze Lubicz ceny 9-10 / metr, obecnie w kolejnych etapach Wiślanych i Novum - ceny są identyczne jak w pierwszych etapach - kilka dobrych lat temu.

Sprawdz napierw, a potem pisz:
1. Kobierzyńska jest chyba nawet bez dziury lub na etapie dziury w ziemi.
2. Steam Park masz 2 etapy - jeden na 03.2019, a drugi na 04.2020 - w obu ceny na poziomie 10kzł/m2

Porównuja opisy:
Wiślane Tarasy (1 etap)
Najtańsze mieszkania, które można tam znaleźć, kosztują ok. 7 500 zł/m2, a kończą aż na 11 500 zł/m2, więc widać że rozrzut jest tu naprawdę duży. Wiele mieszkań mieści się w przedziale cenowym mniej więcej 8 000 - 8 500 zł/m2, czyli całkiem sporo.

Wiślane Tarasy 2.0 (2 etap)
Ceny nowych mieszkań w tym projekcie, to od około 8 000 zł do 10 000 złotych za metr kwadratowy, choć zdarzają się i mieszkania, w których za metr kwadratowy trzeba zapłacić nawet 12 000 - 15 000 zł, a więc niemało :)

Dodatkow Wiślane tarasy pierwsza wzmianka jest z 2015 roku czyli 3 lata temu.

Jeśli dalej nie widzisz różnicy, to dla mnie EOT :-)

pawel111

Postautor: pawel111 » 23 sie 2018, 23:10

Dalej tak uważam i cena parterów i większych metraży jest dalej po 7500, więc od do porównania nie mają sensu. Pozdrawiam

słoik_ze_wsi

Postautor: słoik_ze_wsi » 24 sie 2018, 8:31

pawel111 pisze:Dalej tak uważam i cena parterów i większych metraży jest dalej po 7500, więc od do porównania nie mają sensu. Pozdrawiam

Ja kupowałem mieszkanie 4 lata temu i kupiłem teraz. W obu przypadkach oczywiście analizowałem cały krakowski rynek pierwotny. Ceny wzrosły i to znacznie. Dla przykładu Grzegórzki - wzrosły ok. 1,5k/m2, Bronowice - wzrosły prawie 2k/m2, Dębniki i Ruczaj - wzrosły ok. 2k/m2, Czyżyny - tutaj wzrost wyraźny ponad 2k/m2. Przykład dotyczy mieszkań 2-pokojowych ok. 45m2-50m2.

Dodatkowo wszystko wskazuje na to, że tendencja się utrzyma.

pb.pl/mieszkania-podrozeja-o-7-14-proc-930154

pawel111

Postautor: pawel111 » 24 sie 2018, 9:13

słoik - analiza brokera zawsze będzie prosprzedażowa, więc artykuł jest oczywiście prognozujący wzrosty :) Podobnie będą pisać Ci, którzy zainwestowali, bo to naturalne, żeby bronić swojej decyzji. Ja porównałem ceny w inwestycjach, które są w centrum, w prestiżowych powiedzmy developmentach jak na Kraków i wyniki są inne niż wynik Twojej analizy. Dodatkowo dochodzą czynniki, o których trafnie pisze Krakus. Obserwujmy i będziemy wracać do tematu. Widzę bardzo słabo wynajmujące się mieszkania w Krakowie, Ci co najmowali - skuszeni tanim kredytem, pokupowali swoje 4 kąty choćby na Ruczaju po taniości, jest ogromna podaż mieszkań na wynajem w związku z tym poważnie bym się zastanowił nad inwestycją 'pod wynajem'. Podałem linki i przykłady cen zarówno w prestiżowych developmentach w samym centrum, jak i 3-4 przystanki autobusowe/tramwajowe od centrum. Kupno mieszkania dla siebie, nieinwestycyjnie - nawet na lekkiej górce ma sens!

SaS

Postautor: SaS » 24 sie 2018, 9:53

wolodi pisze:Dokładnie. Zwłaszcza, ze po kryzysie w 2007 r. ceny mieszkań nie spadły.

Oczywiście, że spadły, proszę nie opowiadać głupot, przytaczałem już w tym temacie statystyki, zresztą każdy może wejść na stronę NBP i pobrać podsumowanie cen transakcyjnych w dużych polskich miastach przez ostatnie 12 lat. W Krakowie maksymalna średnia cena z rynku pierwotnego to 8060 zł/m2 w Q3 2007, a minimalna to Q4 2013 gdy wynosiła 5782 zł/m2. To nie jest spadek?!

wolodi

Postautor: wolodi » 24 sie 2018, 11:49

SaS pisze:
wolodi pisze:Dokładnie. Zwłaszcza, ze po kryzysie w 2007 r. ceny mieszkań nie spadły.

Oczywiście, że spadły, proszę nie opowiadać głupot, przytaczałem już w tym temacie statystyki, zresztą każdy może wejść na stronę NBP i pobrać podsumowanie cen transakcyjnych w dużych polskich miastach przez ostatnie 12 lat. W Krakowie maksymalna średnia cena z rynku pierwotnego to 8060 zł/m2 w Q3 2007, a minimalna to Q4 2013 gdy wynosiła 5782 zł/m2. To nie jest spadek?!

Czyli według tego zestawienia w I kwartale 2018 cen transakcyjnych mamy ceny za m2/6839, a w II kwartale 2006 mieliśmy ceny za m2/6816. Czyli obecnie mamy ceny prawie jak w 2006r.? jakoś nie zgadza się to z moimi obserwacjami...

krisak13

Postautor: krisak13 » 24 sie 2018, 11:52

Ceny spadły, ale nie blisko centrum. Nikt nie mówi, że ogólnie nie spadły ceny na całym rynku. Podane są konkretne inwestycje w których jak widać ceny utrzymują się na podobnym poziomie. Deweloper nie obniży cen mieszkania w dobrej lokalizacji, będzie wolał je sprzedawać 5 lat zamiast rok, bo to tylko koszt utrzymania biura sprzedaży które i tak ma no i zamrożenia pieniędzy, ale skoro jest kryzys to i tak się nie buduje.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”