Przekazanie nowego mieszkania przez dewelopera Atal - Apartamenty Bajeczna

Forum przeznaczone dla mieszkańców inwestycji Apartamenty Bajeczna w Krakowie. Zapraszamy do omawiania spraw związanych z osiedlem oraz dzielenia się opiniami i spostrzeżeniami na jego temat.
Sat

Re: Przekazanie nowego mieszkania przez dewelopera Atal - Apartamenty Bajeczna

Postautor: Sat » 21 lut 2018, 17:02

Odebraliśmy dzisiaj, moim zdaniem jest całkiem nieźle, stanem mieszkania jestem zadowolona, niedoróbki są, ale raczej drobne i prawie wszystko da się naprawić. Również bardzo polecam firmę Kejor - szybko, profesjonalnie, widać że mają dobry kontakt z deweloperem, chętnie odpowiadają na wszystkie pytania, dają dobre rady.

Mam teraz pytanie - czy dobrze rozumiem, że czas iść do notariusza w sprawie kolejnej umowy? Czy ATAL ma takie spotkanie ustalić, albo jak ta sprawa wygląda?

W ogóle byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś zorientował w tych sprawach, co zaczynają się po przekazaniu kluczy (nawet jeżeli wydaje się że to
oczywiste :D, ale nie chodzi o wykończenie, meble, raczej o różne kwestie biurokratyczne). Na razie wiem tylko, że trzeba pójść do Tauron przepisać na siebie umowę.

onaja

Postautor: onaja » 22 lut 2018, 10:34

W umowie jasno napisane,że spotkanie u notariusza do 6 miesięcy ;)
Jak zwykle pewnie będzie to Atal organizował, tak mi się wydaje.
Tauron tego samego dnia załatwiłam - ponad 1,5 h czekania w kolejce :shock: ale udało się ;)

maciekb92

Postautor: maciekb92 » 03 mar 2018, 16:13

Odebraliśmy ostatnio mieszkanie, ale niestety nie zauważyliśmy dwóch istotnych usterek, więc siłą rzeczy nie zostały wpisane do protokołu. Czy w takiej sytuacji muszą te usterki naprawić czy mogą odmówić?

korczak

Postautor: korczak » 04 mar 2018, 12:45

@maciekb92 zadzwoń do inżyniera budowy Pana Lipskiego i zapytaj, będzie najprościej i info z pierwszej ręki. Warto tę informację wrzucić na forum :)

Z drugiej strony pytanie, czy dostaliście od Atala pismo lub jakąkolwiek informację zwrotną z ustosunkowaniem się do zgłoszonych usterek?
Pytanie drugie skierowane głównie, do mieszkańców którzy mają jedną ścianę całkowicie zewnętrzną czy mieliście termowizję na odbiorze i czy wykazała jakieś wychłodzenia w miejscu zmiany pokrycia ściany (styropian/płyty)?

Sat

Postautor: Sat » 04 mar 2018, 15:26

korczak pisze:Z drugiej strony pytanie, czy dostaliście od Atala pismo lub jakąkolwiek informację zwrotną z ustosunkowaniem się do zgłoszonych usterek?

Na razie dostałam tylko informację przez telefon że usterki są naprawione i mogę to sprawdzić i podpisać papiery.

Sat

Postautor: Sat » 04 mar 2018, 15:33

maciekb92 pisze:Odebraliśmy ostatnio mieszkanie, ale niestety nie zauważyliśmy dwóch istotnych usterek, więc siłą rzeczy nie zostały wpisane do protokołu. Czy w takiej sytuacji muszą te usterki naprawić czy mogą odmówić?

Chyba muszą naprawić

Może zdarzyć się sytuacja, że usterki w mieszkaniu zostaną przez nas zauważone już po odbiorze lokalu od dewelopera i to np. po kilku miesiącach. Podpisanie protokołu zdawczo-odbiorczego w żaden sposób nie tamuje nam drogi do późniejszego czy kolejnego zgłaszania usterek deweloperowi. Wówczas zastosowanie będzie mieć instytucja uregulowana w kodeksie cywilnym (art. 556 kodeksu cywilnego i następne) zwana rękojmią.

(c)

Wróć do „Bajeczna Apartamenty Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”