Szczęśliwy Dom (Kraków / Zabłocie) od Casa Feliz Portowa - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
zaba

Re: Szczęśliwy Dom (Kraków / Zabłocie) od Casa Feliz Portowa - opinie na forum

Postautor: zaba » 09 wrz 2026, 20:49

Widziałem, że bloki skończone i ktoś już nawet w nich mieszka, a w zasadzie, to chyba w większości mieszkań. Na plus moim zdaniem to, że jest też przejście w stronę ul. Pana Tadeusza. Dobrze, że już skończyła się ta patologia grodzenia osiedli.

KlarensM

Postautor: KlarensM » 14 wrz 2026, 10:10

Pierwszy etap został oddany już rok temu, a drugi etap jest już prawie w całości oddany. Z tego, co wiem, większość mieszkańców odebrała już klucze. Czy ktoś może podzielić się opinią, jak mieszka się na tym osiedlu?

mockper

Postautor: mockper » 27 wrz 2026, 11:57

Do osób które już zamieszały:
Co sądzicie o akustyce budynku? Osobiście odnoszę wrażenie że jest fatalna. Słyszę zwykłe kroki sąsiada nade mną. Zastanawiam się czy to jakiś problem z moim mieszkaniem czy w całym bloku tak jest.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 29 wrz 2026, 10:36

mockper pisze:Do osób które już zamieszały:
Co sądzicie o akustyce budynku? Osobiście odnoszę wrażenie że jest fatalna. Słyszę zwykłe kroki sąsiada nade mną. Zastanawiam się czy to jakiś problem z moim mieszkaniem czy w całym bloku tak jest.

Tak deweloperzy robią teraz stropy. I mają totalnie w dupie mieszkańców, bo nikt im nie udowodni, że coś zrobili niezgodnie z normami. Badania akustyczne kosztuje w okolicach 20 000 złotych. Coraz więcej nowych bloków na to narzeka, w rozmaitych inwestycjach. Do mnie docierają już sygnały, że słychać gdzieniegdzie już ludzi z dołu a wszystko niesie się ścianami.

Na dokładkę powiem, że moda na brak dywanów i minimalistyczny wystrój wnętrz tylko to pogłębia. Dodatkowo jesteśmy coraz ciężsi. Pogadaj z sąsiadami, problem raczej jest powszechny, ale weź pod uwagę, że ludzie mają bardzo rózną tolerancję na takie dźwięki.

hiperleksja

Postautor: hiperleksja » 29 wrz 2026, 16:58

DobrzeJuzBylo pisze:
mockper pisze:Do mnie docierają już sygnały, że słychać gdzieniegdzie już ludzi z dołu a wszystko niesie się ścianami.

Jako mieszkaniec nory w bloku oddanym do użytku 15 lat temu przez rozwijacza pretendującego do krakowskiej czołówki (same achy i ochu i tendetne sztuczne złocenia w siedzibie) mogę wszystkich zapewnić że sąsiadów słychać z boku, z dołu, z przeciwnej strony korytarza, z innych pięter. Słyszę jak sąsiad z dołu rozmawia przez telefon, jak przełącza przełącznik światła na ścianie, jak sąsiadka zza ściany zmywa, suszy włosy, odkurza, bierze prysznic, jak ktoś na innym piętrze w nocy upuści deskę sedesową na porcelanę, jak skrzypią drzwi do garażu podziemnego na poziomie -1 sześć kondygnacji niżej. Więc bylejakie podejście do akustyki nie jest tematem z wczoraj, ale jest tradycją polskiego rozwijactwa.

Nowy

Postautor: Nowy » 29 wrz 2026, 18:55

hiperleksja pisze:Jako mieszkaniec nory w bloku oddanym do użytku 15 lat temu przez rozwijacza pretendującego do krakowskiej czołówki (same achy i ochu i tendetne sztuczne złocenia w siedzibie)

Kto to ma złote klamki w siedzibie?

Florart

Postautor: Florart » 29 wrz 2026, 19:05

hiperleksja pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:
mockper pisze:Do mnie docierają już sygnały, że słychać gdzieniegdzie już ludzi z dołu a wszystko niesie się ścianami.

Jako mieszkaniec nory w bloku oddanym do użytku 15 lat temu przez rozwijacza pretendującego do krakowskiej czołówki (same achy i ochu i tendetne sztuczne złocenia w siedzibie) mogę wszystkich zapewnić że sąsiadów słychać z boku, z dołu, z przeciwnej strony korytarza, z innych pięter. Słyszę jak sąsiad z dołu rozmawia przez telefon, jak przełącza przełącznik światła na ścianie, jak sąsiadka zza ściany zmywa, suszy włosy, odkurza, bierze prysznic, jak ktoś na innym piętrze w nocy upuści deskę sedesową na porcelanę, jak skrzypią drzwi do garażu podziemnego na poziomie -1 sześć kondygnacji niżej. Więc bylejakie podejście do akustyki nie jest tematem z wczoraj, ale jest tradycją polskiego rozwijactwa.

Hmm, a to nie jest trochę zależne (przynajmniej jeśli chodzi o podłogi) od tego, czym kto wykańczał (materiał, maty, montaż etc.)?

Inna kwestia, akustyka budynku to chyba też kwestia bardziej indywidualna? Szczególnie że obecnie technologie i projekty mogą być bardziej zróżnicowane.

Nie wydaje mi się, żeby nowsze budownictwo było dużo gorsze od dajmy na to (zachwalanej przez niektórych) wielkiej płyty, gdzie tempo prac i jakość materiałów (już nie mówiąc o ich zużyciu z czasem) były na poziomie, którego nie powstydziłby się dziś największy patodeweloper!

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 30 wrz 2026, 11:17

Florart pisze:
hiperleksja pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:

Hmm, a to nie jest trochę zależne (przynajmniej jeśli chodzi o podłogi) od tego, czym kto wykańczał (materiał, maty, montaż etc.)?

Inna kwestia, akustyka budynku to chyba też kwestia bardziej indywidualna? Szczególnie że obecnie technologie i projekty mogą być bardziej zróżnicowane.

Nie wydaje mi się, żeby nowsze budownictwo było dużo gorsze od dajmy na to (zachwalanej przez niektórych) wielkiej płyty, gdzie tempo prac i jakość materiałów (już nie mówiąc o ich zużyciu z czasem) były na poziomie, którego nie powstydziłby się dziś największy patodeweloper!

W Krakowie mieszkałem w blokach z PRL, kamienicy, a potem w kilku blokach z lat 2011-2017. Najgorzej pod względem izolacji akustycznej było w moim ostatnim krakowskim mieszkaniu z 2021 od największego polskiego dewelopera. Przez ściany nie mogę narzekać, ludzi nie było słychać. Natomiast w pionach koszmar. Głośniejsze dźwięki nawet 2 kondygnacje niżej, ale i wyżej było słychać. Mam kontakt z najemcami i częścią sąsiadów, problem nadal występuje + narzekają też mieszkańcy nowszych etapów. I podkreślam, że chodzi w tym konkretnym wypadku tylko o piony.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”