Posiadanie samochodu w mieście / czy w Krakowie trzeba posiadać samochód żeby wygodnie mieszkać / Kraków bez samochodu

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Master

Posiadanie samochodu w mieście / czy w Krakowie trzeba posiadać samochód żeby wygodnie mieszkać / Kraków bez samochodu

Postautor: Master » 15 lip 2026, 14:20

Zainspirowany rozmową z innego wątku na forum zastanawiam się jak widzicie kwestię życia bez samochodu w Krakowie? Czy da się żyć w Krakowie nie posiadając auta? Jakie są najlepsze okolice w Krakowie dla osób nieposiadających samochodu? Podzielcie się własnymi doświadczeniami, czy w Krakowie trzeba mieć samochód czy da się bez niego obejść?

pozdro

Re: Posiadanie samochodu w mieście / czy w Krakowie trzeba posiadać samochód żeby wygodnie mieszkać / Kraków bez samocho

Postautor: pozdro » 15 lip 2026, 21:47

Ja nie posiada, bo mnie nie stać. Za niskie zarobki i za mały majątek : D . Najlepsze to tak w obrębie strefy płatnego parkowania. Biprostal i okolice, ewentualnie może Stare Podgórze i Salwator

bartekrk

Re: Posiadanie samochodu w mieście / czy w Krakowie trzeba posiadać samochód żeby wygodnie mieszkać / Kraków bez samocho

Postautor: bartekrk » 16 lip 2026, 10:11

Raczej trudno żyć bez samochodu gdziekolwiek w Polsce, chyba, że jest się emerytem/rencistą.

nanu

Postautor: nanu » 21 lip 2026, 21:15

Master pisze:Zainspirowany rozmową z innego wątku na forum zastanawiam się jak widzicie kwestię życia bez samochodu w Krakowie? Czy da się żyć w Krakowie nie posiadając auta? Jakie są najlepsze okolice w Krakowie dla osób nieposiadających samochodu? Podzielcie się własnymi doświadczeniami, czy w Krakowie trzeba mieć samochód czy da się bez niego obejść?

Jak najbardziej da się żyć bez samochodu. Na studiach w latach 2007-2010 nie miałam samochodu. Po ślubie w 2011 dalej nie mieliśmy samochodu i dopiero w grudniu 2013 dorobiliśmy się seicento i to tylko dlatego, że jednak z niemowlakiem łatwiej było w ten sposób odwiedzać rodzinę. Ale nasz samochód więcej stoi niż jeździ, bo w pierwszej kolejności wybieramy MPK. Ledwie wczoraj jechałam z córką tramwajem do okulisty, bo szukanie miejsca parkingowego to koszmar.
No ale jednak samochód mamy. Ale nie wszyscy moi sąsiedzi też. Na moim osiedlu jest 16 mieszkań. Trzy rodziny nie mają żadnego auta. Kolejne trzy kupiły dopiero niedawno (w przeciągu roku) samochód. Gdzie mieszkam? Niedaleko Pachońskiego, mam pod nosem malutką pętlę Prądnik Biały oraz tramwaj. Jak wszyscy narzekaliśmy na koszmar przebudowy okolicy tak teraz każdy mówi, że warto było to przecierpieć, bo teraz tramwaj "robi robotę".

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”