Nowe inwestycje vs planowany pas startowy w Balicach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tonyxxl

Re: Nowe inwestycje vs planowany pas startowy w Balicach

Postautor: tonyxxl » 23 lut 2026, 19:30

karamba pisze:No żeby ludzie wiedzieli że jeśli kupią mieszkanie na takim terenie to mogą spać spokojnie. To jest kryterium a nie to czy ktoś widział albo nie widział. Ależ trzeba być ograniczonym żeby tego nie rozumieć :lol:

Tysiące ludzi tam kupiło i jakoś mieszka i śpi normalnie...Nadążasz?

investor

Postautor: investor » 23 lut 2026, 20:06

tonyxxl pisze:
karamba pisze:No żeby ludzie wiedzieli że jeśli kupią mieszkanie na takim terenie to mogą spać spokojnie. To jest kryterium a nie to czy ktoś widział albo nie widział. Ależ trzeba być ograniczonym żeby tego nie rozumieć :lol:

Tysiące ludzi tam kupiło i jakoś mieszka i śpi normalnie...Nadążasz?

Otóż to. Dokładnie to samo miałem na myśli przywołując osiedleńców z bloków socjalnych przy Banacha. Mieszkają i jeszcze sobie chwalą, że do centrum w 15 minut w niedzielę dojadą.

karamba

Postautor: karamba » 24 lut 2026, 9:47

Wszechogarniające zubożenie intelektualne jak widać dotarło nawet tutaj czyli tematykę mogłoby się się wydawać nie złożoną. Jednak są jak widać geniusze, którzy nie potrafią pochylić się nad bardzo prostym pytaniem :lol: Zamiast odnieść się do pytania o istotę MPZP p.... o osiedlu na Banacha. Litości! Za to ja mogę odpowiedzieć na pytanie. Guzik mnie obchodzi czy na Banach ludziom przeszkadza samolot czy nie. Mnie na Wizjonerów przeszkadza i co z tym zrobisz :lol: A żeby dosadniej - może dotrze - chociaż wątpię to musi jeden z drugim zrozumieć, że moim świętym prawem jest to aby państwo przestrzegało MPZP które samo wprowadziło. EOT

maszaikasza

Postautor: maszaikasza » 24 lut 2026, 20:31

No dobrze, to wracając do głównego wątku, jak sądzicie - czy i w jakiej perspektywie czasowej jest szansa na to, że jednak dojdzie do budowy nowego pasa startowego? Jako mieszkaniec tej części Krakowa i poszukujący większego lokum korci mnie kupno mieszkania w okolicy Ronda Ofiar Katynia. W okolicy jest MWM i Forma Otwarta z fajnymi metrażami, ale wysoko i drogo. O ile z ceną się liczę, o tyle huk samolotów nad głową póki co dyskwalifikuje, szczególnie drugą lokalizację.

megi

Postautor: megi » 24 lut 2026, 21:43

maszaikasza pisze:No dobrze, to wracając do głównego wątku, jak sądzicie - czy i w jakiej perspektywie czasowej jest szansa na to, że jednak dojdzie do budowy nowego pasa startowego?

Obecny pas chyba coraz bardziej nadaje się do remontu, ale gdyby to chcieli zrobić, to pewnie trzeba by zamknąć lotnisko na ileś miesięcy, a wątpię, żeby lobby hotelowo - gastronomiczne i same władze lotniska na to pozwoliły, więc pewnie będzie parcie na to, żeby ten pas wybudować po nowemu. Tylko kiedy to się stanie, to trudno powiedzieć. Ciekawe czy tą decyzję środowiskową dostaną i czy ona się uprawomocni. To pewnie byłaby podstawa do otrzymania pozwolenia na budowę.

karamba

Postautor: karamba » 25 lut 2026, 12:49

megi pisze:
maszaikasza pisze:No dobrze, to wracając do głównego wątku, jak sądzicie - czy i w jakiej perspektywie czasowej jest szansa na to, że jednak dojdzie do budowy nowego pasa startowego?

Obecny pas chyba coraz bardziej nadaje się do remontu, ale gdyby to chcieli zrobić, to pewnie trzeba by zamknąć lotnisko na ileś miesięcy, a wątpię, żeby lobby hotelowo - gastronomiczne i same władze lotniska na to pozwoliły, więc pewnie będzie parcie na to, żeby ten pas wybudować po nowemu. Tylko kiedy to się stanie, to trudno powiedzieć. Ciekawe czy tą decyzję środowiskową dostaną i czy ona się uprawomocni. To pewnie byłaby podstawa do otrzymania pozwolenia na budowę.

Dla mnie byłoby korzystne aby zbudowali bo trochę się wyciszy od lądujących i startujących samolotów ale nie wyciszy się hałas z płyty lotniska co wieczorami szczególnie po deszczu słychać. Więc będąc z Tobą szczery wolałby żeby je lokalsi całkiem zablokowali. Słyszałem , że gmina Zabierzów będzie się odwoływać bo podobno mają mocne karty w ręce. Nikt tego chyba nie wie jaki będzie finał bo jeśli prawdą jest że Zabierzów ma asa w rękawie to przecież im to uchylą jak parę lat temu kiedy RDOŚ dał zgodę a Sąd im zakwestionował. Według mnie zablokują ten pas.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 25 lut 2026, 13:16

Dla mnie byłoby korzystne aby zbudowali bo trochę się wyciszy od lądujących i startujących samolotów ale nie wyciszy się hałas z płyty lotniska co wieczorami szczególnie po deszczu słychać. Więc będąc z Tobą szczery wolałby żeby je lokalsi całkiem zablokowali. Słyszałem , że gmina Zabierzów będzie się odwoływać bo podobno mają mocne karty w ręce. Nikt tego chyba nie wie jaki będzie finał bo jeśli prawdą jest że Zabierzów ma asa w rękawie to przecież im to uchylą jak parę lat temu kiedy RDOŚ dał zgodę a Sąd im zakwestionował. Według mnie zablokują ten pas.

Przeciwko nowemu pasowi startowemu najgłośniej protestują mieszkańcy Zielonek.

Sama budowa pasa to jest niestety typowo polski brak zdolności do oszacowania większego dobra. W wielu państwach ta dyskusja dawno byłaby zakończona, a że żyjemy, gdzie żyjemy to równie dobrze nowy pas może się nie pojawić.

Przede wszystkim bez nowego pasa to Kraków już ulegnie totalnej marginalizacji. Rynek pracy umiera, zadłużenie jest kosmiczne, a dojdzie do tego również blokada transportowa - brak ILS kat. 2 i ograniczona przepustowość portu lotniczego. Wreszcie jednym z powodów budowy drugiego pasa jest presja ze strony wojska. Amerykanie nie chcą, a nawet nie mogą lądować w Krakowie dużymi maszynami.

Dla nikogo nie jest hałas przyjemny, ale ludzie lokują się w mieście, podmiejskiej wsi, a oczekują potem warunków akustycznych, jak w Bieszczadach.
Pewnie garstka ludzi z Zielonek (znając życie z kimś nieźle postawionym) zablokuje projekt ubijając już konające miasto do reszty i mając w dupie tysiące ludzi w mieście, którzy teraz się borykają z tym hałasem. Dla Krakowa nie ma przyszłości, władze nam szykują drugą Łódź.

karamba

Postautor: karamba » 25 lut 2026, 13:30

DobrzeJuzBylo pisze:

Przeciwko nowemu pasowi startowemu najgłośniej protestują mieszkańcy Zielonek.

Sama budowa pasa to jest niestety typowo polski brak zdolności do oszacowania większego dobra. W wielu państwach ta dyskusja dawno byłaby zakończona, a że żyjemy, gdzie żyjemy to równie dobrze nowy pas może się nie pojawić.

Przede wszystkim bez nowego pasa to Kraków już ulegnie totalnej marginalizacji. Rynek pracy umiera, zadłużenie jest kosmiczne, a dojdzie do tego również blokada transportowa - brak ILS kat. 2 i ograniczona przepustowość portu lotniczego. Wreszcie jednym z powodów budowy drugiego pasa jest presja ze strony wojska. Amerykanie nie chcą, a nawet nie mogą lądować w Krakowie dużymi maszynami.

Dla nikogo nie jest hałas przyjemny, ale ludzie lokują się w mieście, podmiejskiej wsi, a oczekują potem warunków akustycznych, jak w Bieszczadach.
Pewnie garstka ludzi z Zielonek (znając życie z kimś nieźle postawionym) zablokuje projekt ubijając już konające miasto do reszty i mając w dupie tysiące ludzi w mieście, którzy teraz się borykają z tym hałasem. Dla Krakowa nie ma przyszłości, władze nam szykują drugą Łódź.

Nieważne kto najgłośniej może i Zielonki. Nie podzielam Twojej opinii tak samo jak nie podzielam protestujących na Kazimierzu przeciwko budowie hotelu. Wiesz dlaczego ? Odpowiadam , że od tego co można robić na danym terenie określa MPZP. Jeśli uważasz inaczej to protestuj przeciwko właśnie MPZP a nie miej pretensji do Zielonek że im roz...i życie. Czy Ty nie protestowałbyś , gdybyś dowiedział się z dnia na dzieć , że nad Twoim nowo wybudowanym domem, blokiem będą nisko przelatywać samoloty ??

Ja nie kwestionuję potrzeby rozwoju, ja się nie zgadzam na łamanie zasad , które państwo wprowadziło i dla partykularnych interesów branży turystyki chcą je łamać. Odsyłanie kogoś w Bieszczady oznacza że nie rozumiesz podstaw działania państwa. Przemyśl to proszę

rooney

Postautor: rooney » 25 lut 2026, 14:16

karamba pisze:Ja nie kwestionuję potrzeby rozwoju, ja się nie zgadzam na łamanie zasad , które państwo wprowadziło i dla partykularnych interesów branży turystyki chcą je łamać. Odsyłanie kogoś w Bieszczady oznacza że nie rozumiesz podstaw działania państwa. Przemyśl to proszę

przemyśl to, że rada gminy może uchwalić nowy MPZP w każdej chwili, i kupowanie mieszkania na jego podstawie jest naiwnością

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 25 lut 2026, 14:22

Nieważne kto najgłośniej może i Zielonki. Nie podzielam Twojej opinii tak samo jak nie podzielam protestujących na Kazimierzu przeciwko budowie hotelu.

1. Gdzie tutaj jest opinia? Miasto umiera, a brak rozwoju transportu tylko ten proces przyspieszy. To raczej obiektywny/kwantyfikowalny fakt. Inna sprawa, że pewnie nawet lotnisko Krakowa nie uratuje.

eśli uważasz inaczej to protestuj przeciwko właśnie MPZP a nie miej pretensji do Zielonek że im roz...i życie

2. Nie mam pretensji do Zielonek. Niech protestują, każdy ma prawo do obrony swoich interesów.

Czy Ty nie protestowałbyś , gdybyś dowiedział się z dnia na dzieć , że nad Twoim nowo wybudowanym domem, blokiem będą nisko przelatywać samoloty ??

3. O budowie drugiego pasa mówi się od lat. Także posiadaczy nowych domów w ogóle nie żałuję. To trochę, jak kupić mieszkanie na Górce Narodowej/Bronowicach i być zdziwonym, że latają samoloty.

Ja nie kwestionuję potrzeby rozwoju, ja się nie zgadzam na łamanie zasad , które państwo wprowadziło i dla partykularnych interesów branży turystyki chcą je łamać.

4. Obecnie o potrzebie rozbudowy najgłośniej krzyczy wojsko, ale wtedy trudniej byłoby Ci postawić tezę, że rozbudowa lotniska to wyłącznie interes branży turystycznej.

Odsyłanie kogoś w Bieszczady oznacza że nie rozumiesz podstaw działania państwa. Przemyśl to proszę

5. To Ty nie rozumiesz istoty działania państwa, bo w Polsce mniejszość zawsze kręci większością. Państwo jest od tego, żeby takie spory rozwiązywać w trosce o możliwie najwiekszą grupę mieszkańców, przyszłość regionu, zatrudnienie, bezpieczeństwo, rozwój infrastruktury itd.

Świat się rozwija, a w Polsce niczego się nie da ogarnąć, bo zawsze jest spór. Górale płaczą, że ludzie jadą na Słowacje, ale puścić stok przez swoje tereny? Kto to widział. CPK? Jakże - przecież tam działeczka jest moja święta. Powinny być mechanizmy jakoś kompensujące poszkodowanym grupom straty czy to odszkodowania, czy montaż okien na koszt gminy czy nawet kompensacyjny rozwój infrastruktury. Najłatwiej nie robić nic, bo komuś będzie przeszkadzać.

Żeby ludzie z taką mocą walczyli o wygonienie hałasu z AiRBnB, ucywilizowanie najmu czy w ogóle respektowanie sąsiedzkich zasad współżycia.

I powiem szczerze, że powoli w nosie mam, czy ten nowy pas powstanie. Niech walą nawet 4 razy tyle samolotów na obecny pas. W mieście niedasizmu i tak powoli nie ma po co mieszkać, a żyjąc od pokoleń nie sądziłem, żę kiedykolwiek to powiem. Zwijają się stąd firmy, powoli zaczynają i ludzie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”