Hałas od ulicy Bohomolca w Krakowie / czy ulica Bohomolca jest głośna w nocy
Hałas od ulicy Bohomolca w Krakowie / czy ulica Bohomolca jest głośna w nocy
Hałas samolotów w tej okolicy, to nie jest jedyny problem. Jak zapatrujecie się na hałas od ulicy Franciszka Bohomolca, czy ulica Bohomolca jest głośna nocami? Byłem się przejść tam czasem wieczorami i nie było źle, ale wiadomo, co innego z punktu widzenia pieszego, a co innego, jeżeli ktoś tam mieszka i może się podzielić doświadczeniem. Jak jest np. ze spaniem przy otwartym oknie w rejonie ul. Bohomolca, to możliwe, czy jednak jest zbyt głośno? Jak oceniacie poziom ruchu na tej drodze? Myślicie, że potencjalnie ten ruch będzie tam wyższy?
Re: Hałas od ulicy Bohomolca w Krakowie / czy ulica Bohomolca jest głośna w nocy
Odnośnie hałasu to najgorsza będzie budowa tramwaju, która już teraz zapowiada się na długą i przedłużającą się, oraz późniejsze korki powodowane przez tramwaj oraz drgania. Tramwaj będzie przejeżdżał dosłownie pod blokiem, nie wiem kto w ogóle na to pozwolił. Nie zazdroszczę przyszłym mieszkańcom. Aktualnie wycinane są drzewa na tej (do tej pory zielonej) ulicy gdzie stawiany jest blok, zostanie betonowa, gorąca rynna (tego nie widać na wizualizacjach).
Re: Hałas od ulicy Bohomolca w Krakowie / czy ulica Bohomolca jest głośna w nocy
Petunia pisze:Odnośnie hałasu to najgorsza będzie budowa tramwaju, która już teraz zapowiada się na długą i przedłużającą się, oraz późniejsze korki powodowane przez tramwaj oraz drgania. Tramwaj będzie przejeżdżał dosłownie pod blokiem, nie wiem kto w ogóle na to pozwolił. Nie zazdroszczę przyszłym mieszkańcom. Aktualnie wycinane są drzewa na tej (do tej pory zielonej) ulicy gdzie stawiany jest blok, zostanie betonowa, gorąca rynna (tego nie widać na wizualizacjach).
Blok pewnie będzie gotowy za jakieś 1,5 roku, więc ludzie prawdopodobnie zaczną się do niego wprowadzać za jakieś 2 lata. Do tej pory jednak najbardziej uciążliwe prace przy budowie linii tramwajowej powinny zostać wykonane, więc tym raczej nie trzeba się martwić.
Gorzej faktycznie może być z hałasem generowanym przez tramwaj, tym bardziej, że to będzie jednak zakręt, a te zwykle bywają głośniejsze, niż proste odcinki. No pewnie będzie w najgorszym wypadku tak, jak w kamienicach w centrum. Choć ciekawi mnie, jak ta nowa linia tramwajowa będzie wyciszona i jak będą wytłumione drgania, czy w ogóle, ktoś to ogarnia w taki sposób.
Drzewa już wycięte, choć co ciekawe, i tak na działce dewelopera za ogrodzeniem pozostała jakaś zieleń. Ciekawe czy to wytną czy nie.
Jak na razie, to nocami ta ulica jest raczej spokojna, pytanie co się zmieni, jak będzie tramwaj tam uruchomiony. Super by było, gdyby wraz z wprowadzeniem tramwaju, zmniejszył się jednocześnie ruch samochodowy.
Nie ma się co łudzić, że ta ulica będzie nocami całkiem cicha, ale w tej okolicy są jednak zdecydowanie bardziej ruchliwe drogi. Choć nie wiem czy tam nie będzie jeszcze jakiś świateł związanych z tramwajem i przystanku. To może tworzyć uciążliwości kiedyś.
Wróć do „Domosfera etap 2 Kraków (ul. Bohomolca) od Bryksy - forum mieszkańców osiedla”