Sprzedaż 3 etapu osiedla Strefa Cegielnia w Krakowie / kiedy rusza / jakie ceny / opinie na forum

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Strefa Cegielnia w Krakowie, za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
anetasad

Re: Sprzedaż 3 etapu osiedla Strefa Cegielnia w Krakowie / kiedy rusza / jakie ceny / opinie na forum

Postautor: anetasad » 04 wrz 2026, 14:08

Moski93 pisze:Wydaje mi się, że ma Pani pomylone informacje. Realnie odbiory to listopad/grudzień.

A skąd Pan ma informacje, że listopad/grudzień? Czy ktoś może potwierdzić? Ja w tym tygodniu korespondowałam z biurem obsługi klienta, bo byłam zainteresowana zakupem mieszkania ale warunek był taki, że do końca roku muszę odebrać klucze ze względu na sytuację prywatną i udzielili mi informacji, że odbiory planowane są na początek kwietnia, więc zrezygnowałam z zakupu

Moski93

Re: Sprzedaż 3 etapu osiedla Strefa Cegielnia w Krakowie / kiedy rusza / jakie ceny / opinie na forum

Postautor: Moski93 » 04 wrz 2026, 14:30

Wystarczy przejechać sie na inwestycje + informacje od podwykonawców pracujących na miejscu. Nawet poprosili o płatność za kolejny kamień milowy o miesiąc wcześniej niż plan. A plan końcowy jest koniec grudnia.

Zapewne skoro Pani dała warunek, że musi być do końca roku to dali sobie bufor bezpieczeństwa, aby nie mogła Pani skierować się rozszczeniami - czego im się też nie dziwię ;)

cegielka

Postautor: cegielka » 04 wrz 2026, 20:53

Koniec prac na budowie, czyli formalne zakończenie budowy, to jeszcze nie wszystko. Muszą zostać podłączone wszystkie media, muszą być zrobione wszystkie odbiory, jak straż pożarna, UDT itp., to zazwyczaj trwa jeszcze kilka miesięcy od zamknięcia etapu budowlanego.

Moski93

Postautor: Moski93 » 04 wrz 2026, 21:40

Bez przesady. Odbiór PINB i Strazy to jest max miesiąc od realnego zakończenia robót. Do tego czasu przyłacza itp juz muszą byc zrobione. Takze wg mnie realny termin przekazania mieszkań to bedzie listopad/grudzien. Z informacji od firm podwykonawczych wiemy, że Atal do tego zmierza

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 04 wrz 2026, 21:45

Moski93 pisze:Bez przesady. Odbiór PINB i Strazy to jest max miesiąc od realnego zakończenia robót. Do tego czasu przyłacza itp juz muszą byc zrobione. Takze wg mnie realny termin przekazania mieszkań to bedzie listopad/grudzien. Z informacji od firm podwykonawczych wiemy, że Atal do tego zmierza

dokładnie, kupowałem w kilku inwestycjach i zawsze było ok 2 tygodni do miesiaca maks pozwolenie na użytkowanie wydane od momentu zakończenia prac i można było się umawiać na przekazanie.

anetasad

Postautor: anetasad » 04 wrz 2026, 21:58

Moski93 pisze:Wystarczy przejechać sie na inwestycje + informacje od podwykonawców pracujących na miejscu. Nawet poprosili o płatność za kolejny kamień milowy o miesiąc wcześniej niż plan. A plan końcowy jest koniec grudnia.

Zapewne skoro Pani dała warunek, że musi być do końca roku to dali sobie bufor bezpieczeństwa, aby nie mogła Pani skierować się rozszczeniami - czego im się też nie dziwię ;)

Nie dałam nikomu żadnego warunku. Nie naciskam, że muszę koniecznie odebrać lokal do końca roku, ale jednak między grudniem, a kwietniem jest dla mnie zbyt duży rozstrzał. Rozumiem, że deweloper może dawać sobie bufor czasowy. Na miejscu byłam około miesiąc temu i ciężko ocenić z zewnątrz jak postępują prace w środku. Jednak zakończenie budowy to chyba jeszcze nie jest równe z przekazaniem kluczy, bo czytałam że czasami zgoda na użytkowanie się wydłuża. Na grupie na . widziałam, że ktoś pisał o odbiorach w grudniu, że podobno taka informacja wyszła od dewelopera. Czyli przyjmując to co piszecie to miesiąc po zakończeniu budowy, czyli musieliby skończyć w październiku wtedy odbiory z początkiem grudnia. Będę obserwować to, gdyby ktoś miał jakieś konkretne informacje to niech daje znać, bo może jednak skuszę się na zakup hihi

Moski93

Postautor: Moski93 » 04 wrz 2026, 22:21

Nikt gwarancji nie da. Może być przypadek, że jednak pinb lub psp nie da zgody i wszystko wydłuży się o miesiąc/dwa. Przy pozytywnym i realnym wariancie spodziewam się odbiorów listopad/grudzień. Ekipe zarezerwowałem na styczeń ;)

anetasad

Postautor: anetasad » 01 paź 2026, 14:49

Ktoś może był ostatnio na miejscu i podzieli się info czy są jakieś postępy? Na stronie nie ma żadnych nowych zdjęć z budowy. Czy ten listopad/grudzień nadal mogą być aktualne z oddaniem?

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 01 paź 2026, 19:02

anetasad pisze:Ktoś może był ostatnio na miejscu i podzieli się info czy są jakieś postępy? Na stronie nie ma żadnych nowych zdjęć z budowy. Czy ten listopad/grudzień nadal mogą być aktualne z oddaniem?

A pytałaś tam gdzie pierwsze powinnaś czyli u źródła czyli w biurze sprzedaży?

anetasad

Postautor: anetasad » 01 paź 2026, 22:03

tonyxxl pisze:
anetasad pisze:Ktoś może był ostatnio na miejscu i podzieli się info czy są jakieś postępy? Na stronie nie ma żadnych nowych zdjęć z budowy. Czy ten listopad/grudzień nadal mogą być aktualne z oddaniem?

A pytałaś tam gdzie pierwsze powinnaś czyli u źródła czyli w biurze sprzedaży?

W biurze sprzedaży twierdzili miesiąc temu, że oddanie będzie w kwietniu, więc na pewno nie przesunęli magicznie terminu o 4 miesiące

Wróć do „Strefa Cegielnia Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”