blackmailer pisze:I tak nie mogę słać privów... Więc proszę o odpowiedzi osoby, które mieszkają na SC
1. Od jak dawna Pan/Pani mieszka na osiedlu? W bloku z etapu 1 czy 2?
2. Generalne pytanie - jak ogólnie się mieszka na osiedlu? Jaki jest klimat, ludzie? Raczej przeważają młode rodziny z dziećmi?
3. Czy hałas z S7 jest uciążliwy? Szczególnie latem przy otwartym oknie?
4. Czy okolica jest raczej bezpieczna? Na forum czytałem coś o różnych pijaczkach kręcących się po okolicy. Jak z oświetleniem w wieczorami?
5. Czy bardzo uciążliwy jest brak większych sklepów spożywczych? Widziałem, że najbliższy Lidl czy Biedronka to ok. 10-12 minut autem. Czytałem o tym, że na Morcinka ma powstać ATUT jeszcze w tym roku, ale na razie pytam o stan obecny
6. Czy przy odbiorach było sporo usterek? Jakieś poważniejsze się zdarzyły?
7. Czy miała Pani do czynienia z administracją osiedla/budynku? Jeśli tak, odpowiedź była raczej sprawna, czy musiał/musiała Pan/Pani czekać?
8. Jak z ogrzewaniem? Mijająca zima była pewnie niezłym testem. Kotłownie gazowe dały radę?
9. Ogrzewanie mocno podrożało tej zimy?
10. Jak z terenami spacerowymi w okolicy? Raczej należy się nastawić na ewentualne spacery nad zalew i z powrotem, czy są może jakieś miejsca, których na pierwszy rzut oka nie widać na google maps?
11. Czy słychać mocno samoloty? Gdy byliśmy na inwestycji jeszcze we wrześniu mieliśmy okazję trafić na jeden przelatujący bezpośrednio nad osiedlem. Czy to raczej sporadyczne sytuacje?
12. Jak wygląda dojazd w godzinach szczytu? Autem i komunikacją miejską?
13. Czy zdarzają się jakieś awarie?
14. Czy były problemy z samym deweloperem?
15. Czy po jakimś czasie wychodzą jakieś usterki? Pęknięcia, wilgoć?
16. Jak wygląda utrzymanie części wspólnych? Byliśmy 3-krotnie i zawsze było czysto, biorąc pod uwagę, że to tak naprawdę ciągle plac budowy.
17. Jak ze smogiem?
18. Czy w ścianach słychać sąsiadów?
19. Jak wyglądało odśnieżenie dróg zimą?
20. Czy wspólnota działa sprawnie?
21. Czy budowa kolejnego etapu jest bardzo uciążliwa?
22. Co najbardziej Panu/Pani przeszkadza w mieszkaniu tutaj?
23. Co chciałby/chciałaby Pan/Pani wiedzieć przed zakupem, ale nikt Panu/Pani nie powiedział?
24. Czy coś Pana/Panią zaskoczyło po zamieszkaniu?
25. No i chyba najważniejsze... Czy powtórzyłby/powtórzyłaby Pan/Pani decyzję o ponownym zamieszkaniu?
1. Pierwszy etap, prawie dwa lata.
2. Pracuję zdalnie, więc uważam to za bardzo dobrą lokalizację. Wszystko mi odpowiada, wygląda na to, że w najbliższych latach planowane są liczne inwestycje w infrastrukturę w okolicy, więc myślę, że z czasem będzie tu coraz lepiej. Z tego co widzę, mieszkają tu głównie młode rodziny.
3. To chyba zależy od położenia mieszkania. Mnie trasa w ogóle nie przeszkadza, właściwie jej nie słyszę. Za to nad nami lądują samoloty i to bywa dość głośne, ale już się przyzwyczaiłem i śpię nawet przy tym hałasie.
4. Jest tu spokojnie, jeśli nie brać pod uwagę pobliskich budynków dla osób o ograniczonych możliwościach finansowych. Osoby stamtąd często korzystają z komunikacji miejskiej i spacerują po okolicy, zachowują się różnie i czasem nieprzyjemnie pachną. Niestety wielu z nich bywa pod wpływem alkoholu i to zdecydowanie minus.
5. Trzeba planować zakupy i robić je 1–2 razy w tygodniu w większych ilościach. Jeśli coś się zapomni, w pobliżu jest Żabka i jeden dość dziwny lokalny sklep. Auchan dostarcza do nas zakupy w razie potrzeby.
6. U mnie praktycznie nie było usterek.
7. Firma zarządzająca została wybrana przez dewelopera. Nie działa idealnie, ale to dość typowe, z czasem trzeba będzie ją zmienić.
8. Trudno mi odpowiedzieć, coś było nie tak, chyba w jednym z budynków nie działało ogrzewanie, ale mnie to nie dotyczyło, u mnie było ciepło.
10. W okolicy nie znalazłem miejsc do spacerów z odpowiednim chodnikiem. To dla mnie duży minus tej lokalizacji. Na spacery jeżdżę autem do pobliskich parków. Nad zalew pieszo nie lubię chodzić, bo są odcinki bez chodnika i brak przejścia dla pieszych, choć czasem tam chodzę. Idąc w stronę placu zabaw i dalej do wsi, nie ma chodnika i trzeba stale ustępować samochodom, żeby nie iść po błocie.
11. Uważam, że tak. Ale już się przyzwyczaiłem.
16. Jest dość czysto, ale moim zdaniem sprzątanie zapewniane przez dewelopera jest przeciętne i pozostawia wiele do życzenia. Mycie jest powierzchowne i rzadkie, a parkingi myte są w dziwny sposób, bez czyszczenia platform parkingowych, z których składa się większość miejsc w pierwszym etapie. To absurd.
17. Nie gorzej niż w innych częściach Krakowa. Czasem widzę na Google Maps, że w centrum miasta jest czerwono, a u nas żółto.
18. Nie tyle słychać głosy czy ogólny hałas, co wszelkie uderzenia mechaniczne, skoki czy przesuwanie mebli. To chyba cecha budownictwa monolityczno-szkieletowego.
22. Najbardziej, poza punktem 23, nie podoba mi się to, że najbliższa okolica rozwija się bardzo powoli. Nie ma żadnych projektów infrastrukturalnych dotyczących naszej ulicy, tylko kilku pobliskich. Nie powstają nowe budynki i okolica nie rozwija się tak szybko, jak bym chciał.
23. Budynki dla bezdomnych w okolicy! Nie wiedziałem o tym i nie rozumiałem, dlaczego metr kwadratowy był tak tani. To ogromny minus, jeśli ma się żonę i dzieci, bo nie daje poczucia bezpieczeństwa i wyklucza dla nich korzystanie z komunikacji miejskiej. Z punktu widzenia inwestycji takie sąsiedztwo, moim zdaniem, zawsze będzie utrzymywać ceny mieszkań w tej okolicy na relatywnie niższym poziomie.
24. To, że sąsiedzi mogą robić remont jeden dzień w tygodniu przez dwa lata.
25. Gdyby nie punkt 23, bez wątpienia kupiłbym tu mieszkanie ponownie. Jednak biorąc pod uwagę punkt 23, wybrałbym raczej miejsce z lepszym sąsiedztwem dla bezpieczeństwa i komfortu moich bliskich.