Wliczanie powierzchni pod ściankami działowymi do powierzchni mieszkania - City Vibe Kraków

Forum mieszkańców City Vibe w Krakowie (Myśliwska 68), którego budowniczym jest deweloper Develia (wcześniej Nexity). Opinie, wybór mieszkania, lokalizacja, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
guzbi

Wliczanie powierzchni pod ściankami działowymi do powierzchni mieszkania - City Vibe Kraków

Postautor: guzbi » 30 wrz 2020, 17:34

Warto wziąć pod uwagę to, że Nexity powierzchnie mieszkania podaje wraz z ściankami działowymi. Nie wiem czy inni developerzy robią to samo, ale realna powierzchnia mieszkania jest te 2-3 metry mniejsza :)

plaszak

Re: Wliczanie powierzchni pod ściankami działowymi do powierzchni mieszkania - City Vibe Kraków

Postautor: plaszak » 01 paź 2020, 13:55

guzbi pisze:Warto wziąć pod uwagę to, że Nexity powierzchnie mieszkania podaje wraz z ściankami działowymi. Nie wiem czy inni developerzy robią to samo, ale realna powierzchnia mieszkania jest te 2-3 metry mniejsza :)

Nie wiem czy wyjdą z tego aż 2-3 m2, pewnie też sporo zależy od wielkości mieszkania, ale jednak to dosyć słabe, że tak postępują. Sporo jest deweloperów, którzy jednak ścianek działowych nie wliczają do powierzchni mieszkania i moim zdaniem jest to znacznie uczciwsze. Bo jednak kupując lokal, zazwyczaj chce się w nim mieć wydzielone sypialnie. A tak, to kilka, może kilkanaście tys. zł w plecy przez taką praktykę.

budfen

Re: Wliczanie powierzchni pod ściankami działowymi do powierzchni mieszkania - City Vibe Kraków

Postautor: budfen » 01 paź 2020, 15:08

plaszak pisze:
guzbi pisze:Warto wziąć pod uwagę to, że Nexity powierzchnie mieszkania podaje wraz z ściankami działowymi. Nie wiem czy inni developerzy robią to samo, ale realna powierzchnia mieszkania jest te 2-3 metry mniejsza :)

Nie wiem czy wyjdą z tego aż 2-3 m2, pewnie też sporo zależy od wielkości mieszkania, ale jednak to dosyć słabe, że tak postępują. Sporo jest deweloperów, którzy jednak ścianek działowych nie wliczają do powierzchni mieszkania i moim zdaniem jest to znacznie uczciwsze. Bo jednak kupując lokal, zazwyczaj chce się w nim mieć wydzielone sypialnie. A tak, to kilka, może kilkanaście tys. zł w plecy przez taką praktykę.

którzy deweloperzy tak jeszcze postępują? można ich o to jakoś dopytać aby mieć pewność przed zakupem?

zyneon

Postautor: zyneon » 01 paź 2020, 15:25

budfen pisze:
plaszak pisze:

którzy deweloperzy tak jeszcze postępują? można ich o to jakoś dopytać aby mieć pewność przed zakupem?

Na pewno Atal i Budimex Nieruchomości doliczają do powierzchni całkowitej powierzchnię pod ściankami działowymi przez co realna cena za metr może być nawet kilkaset złotych wyższa.
Zazwyczaj ta informacja jest na planie mieszkania.

Nowy

Postautor: Nowy » 01 paź 2020, 22:33

zyneon pisze:
budfen pisze:którzy deweloperzy tak jeszcze postępują? można ich o to jakoś dopytać aby mieć pewność przed zakupem?

Na pewno Atal i Budimex Nieruchomości doliczają do powierzchni całkowitej powierzchnię pod ściankami działowymi przez co realna cena za metr może być nawet kilkaset złotych wyższa.
Zazwyczaj ta informacja jest na planie mieszkania.

Maja pisze:Bryksy też doliczaja scianki działowe niestety.

Czyli to jednak całkiem powszechna praktyka, wydawało mi się, że kiedyś to było rzadsze. Z tego, pamiętam, to Budimex Nieruchomości kiedyś tak nie robił, szkoda, że to się zmieniło.

Wróć do „City Vibe Kraków (Myśliwska 68) od Develia / Nexity - forum mieszkańców osiedla”