Cystersów 19 Kraków / Imperial Capital City Yes - budynek usługowo-handlowo-biurowy / budowa / zdjęcia

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
Master

Cystersów 19 Kraków / Imperial Capital City Yes - budynek usługowo-handlowo-biurowy / budowa / zdjęcia

Postautor: Master » 15 mar 2024, 21:20

Wygląda na to, że na Grzegórzkach, przy ul. Cystersów powstanie wkrótce kolejna nowa zabudowa.

Obrazek

Dokładniej, to od południowej strony osiedla Grzegórzki Park w Krakowie.

Obrazek

Ruszyła tam budowa budynku, w którym mają znaleźć się usługi, biura i funkcja handlowa.

Master

Re: Budynek usługowo-handlowo-biurowy ul. Cystersów Kraków - Imperial Capital City Yes / budowa / zdjęcia

Postautor: Master » 15 mar 2024, 21:22

Wcześniej został tam rozebrany budynek biurowy, o czym informuje druga tablica informacyjna.

Obrazek

A teraz już chyba kopią i zbroją.

Obrazek

Ktoś może widział jakąś wizualizację, jak to ma wyglądać docelowo? Co to będzie za zabudowa? Wysokie to planują postawić?

MarcinG

Re: Budynek usługowo-handlowo-biurowy ul. Cystersów Kraków - Imperial Capital City Yes / budowa / zdjęcia

Postautor: MarcinG » 16 mar 2024, 13:07

Znalezione na innym forum wyglada tak

Obrazek

molder

Postautor: molder » 24 maja 2024, 12:47

sprawdzałem strone biura architektonicznego i wg ich informacji obiekty mają wyglądać tak:
ajbiuro.pl/upload/Files/ajwnewsletter202101.jpg

Obrazek

Obrazek

Master

Postautor: Master » 24 maja 2024, 13:12

Nie jest źle, ale nie spodziewałem się tego, że aż 3 biurowce tam zmieszczą. No i te parkingu przy budynkach, to mogli sobie ograniczyć trochę bardziej na rzecz jakiegoś ciekawszego zagospodarowania terenu. No ale wiadomo, miejsca postojowe, zwłaszcza w tym rejonie, to na wagę złota...

annieoki

Postautor: annieoki » 27 cze 2024, 21:59

Projekt mocno się zmienił od pierwotnych wizualizacji/założeń. Teraz będzie mieszkaniówka pod pozorem usług - kolejny moloch na Grzegórzkach. Najlepsze lokale na ostatnim piętrze moim zdaniem na razie przyblokowane przez dewelopera.

imperialcystersow.pl/galeria

Z ciekawostek wiem, że mają mieć wjazd od strony łącznika Cystersów z F.Nulllo (czyli od strony Grzegórzki Park), a obecny wjazd na budowę od strony Cystersów ma być zlikwidowany- takie jest ustalenie z miastem.

tomekl007

Imperial Cystersów 19

Postautor: tomekl007 » 28 cze 2024, 10:53

Nowa inwestycja:
imperialcystersow.pl

Peace

Re: Cystersów 19 Kraków / Imperial Capital City Yes - budynek usługowo-handlowo-biurowy / budowa / zdjęcia

Postautor: Peace » 01 lip 2024, 16:25

Hej, mógłby ktoś wytłumaczyć jak ma działać model biznesowy w tej inwestycji?

Max82

Re: Cystersów 19 Kraków / Imperial Capital City Yes - budynek usługowo-handlowo-biurowy / budowa / zdjęcia

Postautor: Max82 » 02 lip 2024, 21:34

Mam takie przemyślenia i zaznaczam, że nie wiem jakiej inwestycji to dotyczy, abym nie został potem oskarżony o oczernianie i inne rzeczy:

Jest cenny grunt do kupienia w centrum miasta za okazyjną cenę bo nie ma za dużo chętnych.
Na gruncie możemy wybudować tylko biura i usługi, ale w okolicy są takie duże, nowoczesne i nowo wybudowane biurowce, że to nie ma sensu - dlatego cena gruntu jest okazyjna.
Może wybuduję mieszkania i zarobię na tym krocie - ojejku nie mogę.
No to wybuduję lokale usługowe dla PRS aby wynajmowali studentom lub innym - nie fundusze nie są takie głupie - mają swoich prawników i nie kupią bo to nie na gruntach mieszkalnych i gdyby wynajęły lokale na potrzeby mieszkalne to mogłaby być grzywna i zakaz użytkowania.
No to wybuduję lokale usługowe dla indywidualnych inwestorów tylko inwestorzy nie będą mogli tego wynająć na cele mieszkalne - bo gdyby były tylko domysły, że ktoś użytkuje to na cele mieszkalne to byłaby grzywna i zakaz użytkowania, ale to już nie mój problem.
Ok, to zrobię małe lokale - bo małe mieszkania schodzą jak świeże bułeczki i dam atrakcyjną cenę. Potem wystarczy tylko tak zareklamować inwestycję, zdjęcia, opisy aby inwestor myślał, że spokojnie to wynajmie na najem krótkoterminowy lub długoterminowy. Tylko rzuty lokali i opisy muszą być tak napisane aby nie zawierać informacji, że można wynająć komuś na cele mieszkalne, aby żaden inwestor nie pozwał mnie, że wprowadzałem go w błąd. Bardzo śmierdząca sprawa jak zamek w Stobnicy, ale pieniądze nie śmierdzą i czego to Polak nie wymyśli...

bartekrk

Postautor: bartekrk » 02 lip 2024, 22:06

Max82 pisze:Mam takie przemyślenia i zaznaczam, że nie wiem jakiej inwestycji to dotyczy, abym nie został potem oskarżony o oczernianie i inne rzeczy:

Jest cenny grunt do kupienia w centrum miasta za okazyjną cenę bo nie ma za dużo chętnych.
Na gruncie możemy wybudować tylko biura i usługi, ale w okolicy są takie duże, nowoczesne i nowo wybudowane biurowce, że to nie ma sensu - dlatego cena gruntu jest okazyjna.
Może wybuduję mieszkania i zarobię na tym krocie - ojejku nie mogę.
No to wybuduję lokale usługowe dla PRS aby wynajmowali studentom lub innym - nie fundusze nie są takie głupie - mają swoich prawników i nie kupią bo to nie na gruntach mieszkalnych i gdyby wynajęły lokale na potrzeby mieszkalne to mogłaby być grzywna i zakaz użytkowania.
No to wybuduję lokale usługowe dla indywidualnych inwestorów tylko inwestorzy nie będą mogli tego wynająć na cele mieszkalne - bo gdyby były tylko domysły, że ktoś użytkuje to na cele mieszkalne to byłaby grzywna i zakaz użytkowania, ale to już nie mój problem.
Ok, to zrobię małe lokale - bo małe mieszkania schodzą jak świeże bułeczki i dam atrakcyjną cenę. Potem wystarczy tylko tak zareklamować inwestycję, zdjęcia, opisy aby inwestor myślał, że spokojnie to wynajmie na najem krótkoterminowy lub długoterminowy. Tylko rzuty lokali i opisy muszą być tak napisane aby nie zawierać informacji, że można wynająć komuś na cele mieszkalne, aby żaden inwestor nie pozwał mnie, że wprowadzałem go w błąd. Bardzo śmierdząca sprawa jak zamek w Stobnicy, ale pieniądze nie śmierdzą i czego to Polak nie wymyśli...

Coś tam gdzieś słyszałeś, ale nie do końca wiesz co i jak.
Tam sprzedawane są lokale niemieszkalne, usługowe na 23% VAT, które mogą pełnić funkcję mieszkalną z tym wyjątkiem, że nie można się w nich zameldować. Dokładnie tak działają wszystkie PRS, ale deweloper nie sprzedał funduszowi całości, bo chce się obeżreć więcej na indywidualnych inwestorach.
Wydaje mi się, że się jednak przeliczy, bo w mojej ocenie to nie jest lokalizacja pod najem krótkoterminowy (a Wy co o tym myślicie?), a długoterminowy się nie opłaca, bo wynajmujący musi obciążyć usługę VATem 23%, a nie ZW, co przy najmie długoterminowym się nie opłaca pojedynczym inwestorom.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”