Jak się Wam podoba ten nowy gmach, który ma powstać w śródmieściu? Na pewno dobrym wyborem jest tu cegłą, którą ma zostać wykończona elewacja (albo coś podobnego). Powinna się ona dobrze komponować z pobliskimi budynkami powojskowymi, między innymi z tym, w którym ma swoją siedzibę Muzeum Armii Krajowej. Decyzję o budowie podjęto, ponieważ w chwili obecnej zbiory archiwalne przechowywane w Krakowie są w kilku budynkach oraz różnych, nie zawsze najlepszych warunkach. Działka przy ulicy Rakowickiej, na której powstanie nowe Archiwum Narodowe w Krakowie ma powierzchnię około hektara i została przekazana na ten cel nieodpłatnie przez Agencję Mienia Wojskowego.
Jak wam się podoba ten nowy projekt? Jak dla mnie, to jedna z lepszych wizualizacji jakie widziałem ostatnio w Krakowie, jeśli finalnie będzie to tak wyglądało, to myślę, że to będą naprawdę sensownie wydane pieniądze publiczne : ) Tym bardziej, że to wszystko jest budowane w naprawdę prestiżowej lokalizacji, blisko centrum, warto dbać o to, żeby przynajmniej budynki stawiane za publiczne pieniądze w tej okolicy trzymały poziom!