Nowe Archiwum Narodowe w Krakowie budowa przy Rakowickiej forum opinię

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
MarcinJ

Nowe Archiwum Narodowe w Krakowie budowa przy Rakowickiej forum opinię

Postautor: MarcinJ » 20 lis 2015, 23:54

Wkrótce Kraków wzbogaci się o kolejny interesujący budynek użyteczności publicznej, który w dodatku powstanie bardzo blisko centrum miasta w okolicy, która staje się coraz bardziej prestiżowa. Całkiem niedługo zacznie bowiem powstawać nowa siedziba Archiwum Narodowego w Krakowie, której budowa ma rozpocząć się przy ulicy Rakowickiej, niedaleko Uniwersytetu Ekonomicznego, Cmentarza Rakowickiego oraz opisywanej już kiedyś na forum inwestycji Apartamenty Novum Rakowicka. Czyli będzie stamtąd blisko także do Galerii Krakowskiej, Dworca Głównego PKP, a także PKS - swoją drogą, aktualnie trwa rozbudowa dworca autobusowego w Krakowie, dzięki czemu kiedyś ma uzyskać większą przepustowość. Natomiast wracając do samego nowego Archiwum Narodowego na Rakowickiej, to jego wizualizację można zobaczyć poniżej : )

Obrazek

Jak się Wam podoba ten nowy gmach, który ma powstać w śródmieściu? Na pewno dobrym wyborem jest tu cegłą, którą ma zostać wykończona elewacja (albo coś podobnego). Powinna się ona dobrze komponować z pobliskimi budynkami powojskowymi, między innymi z tym, w którym ma swoją siedzibę Muzeum Armii Krajowej. Decyzję o budowie podjęto, ponieważ w chwili obecnej zbiory archiwalne przechowywane w Krakowie są w kilku budynkach oraz różnych, nie zawsze najlepszych warunkach. Działka przy ulicy Rakowickiej, na której powstanie nowe Archiwum Narodowe w Krakowie ma powierzchnię około hektara i została przekazana na ten cel nieodpłatnie przez Agencję Mienia Wojskowego.

Jak wam się podoba ten nowy projekt? Jak dla mnie, to jedna z lepszych wizualizacji jakie widziałem ostatnio w Krakowie, jeśli finalnie będzie to tak wyglądało, to myślę, że to będą naprawdę sensownie wydane pieniądze publiczne : ) Tym bardziej, że to wszystko jest budowane w naprawdę prestiżowej lokalizacji, blisko centrum, warto dbać o to, żeby przynajmniej budynki stawiane za publiczne pieniądze w tej okolicy trzymały poziom!

megi

Budowa Archiwum Narodowego w Krakowie ul. Rakowicka forum opinię

Postautor: megi » 24 lis 2015, 10:11

Super, bardzo mi się podoba projekt tego nowego budynku użyteczności publicznej! O ile siedziba Archiwum Narodowego przy ulicy Siennej w Krakowie, obok Małego Rynku całkiem dobrze się prezentuje, to jednak trzeba pamiętać, że to mająca kilkaset lat kamienica i niekoniecznie najlepiej nadaje się na miejsce przechowywania istotnych dokumentów : ) Ale tam jest i tak nieźle, bowiem niektóre placówki archiwum mieszczą się w totalnych barakach w naszym mieście i szczerze mówiąc nie chciałbym, żeby coś tam ważnego było przechowywane. Czyli podsumowując, nowe Archiwum Narodowe w Krakowie powinno bardzo się przydać!

adi

Re: Nowe Archiwum Narodowe w Krakowie budowa przy Rakowickiej forum opinię

Postautor: adi » 07 kwie 2017, 13:05

Wiadomo już coraz więcej o tym, kto i za ile będzie budował nowy Gmach Archiwum Narodowego w Krakowie - a prace mogłyby nawet ruszyć jeszcze w tym roku i zakończyć się w 2019 : ) Przetarg na realizację tej inwestycji wygrała Skanska i pewnie zrobi to całkiem nieźle, choć szkoda, że na pewno znaczna część pieniędzy przeznaczonych na jej realizację (72 mln złotych), popłynie za granicę. Tak czy inaczej nowy gmach będzie się składał z części biurowej i magazynowej, w tej drugiej ma zmieścić się nawet 80 km akt : )

Obrazek

Wygląda na to, że okolice ulicy Rakowickiej stają się coraz bardziej atrakcyjne, a ta inwestycja jest jednak dosyć prestiżowa. Na pewno powinno to ucieszyć osoby, które rozważają zakup mieszkania, w takich projektach, jak Rakowicka Podkowa, bardziej oddalone od nowej budowy Apartamenty Novum lub Apartamenty GO Kraków budowane przez Echo. Ciekawi mnie, jak ostatecznie wyjdzie nowy budynek Archiwum Narodowego, mam nadzieję że będzie to kolejna wizytówka okolicy : )

iti

Postautor: iti » 14 sty 2020, 10:18

Tak aktualnie wygląda budynek nowego Archiwum Narodowego w Krakowie. Wygląda na to, że coraz mniej pracy zostało do ukończenia zewnętrznej bryły budynku.

Obrazek

Myślicie, że będzie podobny do tego, co zaprezentowano na wizualizacjach?

slawek

Postautor: slawek » 27 kwie 2020, 10:51

Wygląda na to, że wszystko już niemal gotowe, jeżeli chodzi o budowę nowego Archiwum Narodowego w okolicach Rakowickiej.

Obrazek

Okien oczywiście nie ma, bo stare papiery nie przepadają za światłem, przynajmniej tak mi się wydaje.

Obrazek

Jak się Wam podobna sam budynek, to wykończenie elewacji, to całkiem ciekawe jest.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”