Odbiory mieszkań [ Uwagi ] / Lema 15 Kraków (Supernova)
Re: Odbiory mieszkań [ Uwagi ] / Lema 15 Kraków (Supernova)
Denko - ofensywnego tonu nie ma, są merytoryczne posty zgodne z regulaminem forum. Byćmoże jesteś przerwrażliwiony jak kilka osób na tym forum. Zazwyczaj komentuję posty napisane przez malkontentów lub osoby, które miały złódzenie, że pokupowały sobie wille i będą się na osiedlu na parterach grodziły własnymi płotami. Poza tym może lepiej nie wczuwaj się w rolę moderatora lub wyroczni - co można a czego nie można pisać na tym forum, ani w rolę psychologa domorosłego. Pozdrawiam!
Polecam wziąć firmę do odbiorów technicznych, u mnie odkryli sporo drobnych usterek szczególnie na balkonie i jeden grubszy w mieszkaniu.
Alex1111 pisze:Polecam wziąć firmę do odbiorów technicznych, u mnie odkryli sporo drobnych usterek szczególnie na balkonie i jeden grubszy w mieszkaniu.
Również polecam wziąć profesionalną firmę do odbiorów technicznych. Jedna poważniejsza usterka i parę drobnych, ale jak potem rozmawiałem z nimi to tak na prawdę pikuś w porównaniu do innych inwestycji. Wiadome że nie można się o każdą pierdołe czepiać, jak trochę brakuje kąta, czy ściana jest krzywa ale nie mamy w pralnach nic tam mieć to nawet szkoda ruszać. Ogólnie panowie ocenili bardzo dobrze wykonanie, nie ma mieszkań idealnych

Warto na pewno zwrócić uwagę na okna, jest tam potrójna warstwa szyb i jakieś poaprochy mogą być między nimi lub inne zabrudzenia niemożliwe do usunięcia. Jest to wada fabryczna, więc nie ma problemu od strony dewelopera żeby ją wymienić.
Odziom pisze:
Również polecam wziąć profesionalną firmę do odbiorów technicznych. Jedna poważniejsza usterka i parę drobnych, ale jak potem rozmawiałem z nimi to tak na prawdę pikuś w porównaniu do innych inwestycji. Wiadome że nie można się o każdą pierdołe czepiać, jak trochę brakuje kąta, czy ściana jest krzywa ale nie mamy w pralnach nic tam mieć to nawet szkoda ruszać. Ogólnie panowie ocenili bardzo dobrze wykonanie, nie ma mieszkań idealnych
Warto na pewno zwrócić uwagę na okna, jest tam potrójna warstwa szyb i jakieś poaprochy mogą być między nimi lub inne zabrudzenia niemożliwe do usunięcia. Jest to wada fabryczna, więc nie ma problemu od strony dewelopera żeby ją wymienić.
A czy sprawdzana była u Ciebie wentylacja? Mój odbiór jeszcze nie nastąpił, ale oczywiście idę z firmą do odbiorów, i z wykończeniowcem. Ta firma u kolegi, również w dewelopmencie Cordii (Cystersów Garden) w mieszkaniu 85m znalazła ok 20 błędów, w tym 3 poważniejsze. Sprawdzałeś również ew. garaż i komórkę lokatorską?
Wentylacja była sprawdzana. Przez to że jest grawitacyjna trzeba pamiętać żeby raz na jakiś czas otworzyć okno, ale panowie nie stwierdzili nieprawidłowości. Taka jej uroda. Garaż i komórka równiez były sprawdzane, miejsce parkingowe bardzo fajne więcej jak 5m x 2,5m, wysokość ok.2m i spad okej. Komórka też sprawdzona i też ok.
Wydaje mi się że jak mieszkania miało by być bez wad to trzeba by było samemu zapłacić, albo inwestycja trwała by dłużęj == drożej za metr.
Pewnie budowlańcom lepiej skończyć budowę, nawet jak wiedzą że są wady, uzyskać pozwolenia na użytkowanie i dopiero po odbiorach naprawiać defekty. A jak ktoś nie wykryje to zawsze jest rękojmia, więc jesteśmy kryci
Wydaje mi się że jak mieszkania miało by być bez wad to trzeba by było samemu zapłacić, albo inwestycja trwała by dłużęj == drożej za metr.
Pewnie budowlańcom lepiej skończyć budowę, nawet jak wiedzą że są wady, uzyskać pozwolenia na użytkowanie i dopiero po odbiorach naprawiać defekty. A jak ktoś nie wykryje to zawsze jest rękojmia, więc jesteśmy kryci

Odziom dzięki za informacje. Na rękojmię bym nie liczył - tak jak pisałem w innym wątku: deweloper (Cordia Supernova spółka z ograniczoną odpowiedzialnością) jest tzw. spółką celową powołaną do realizacji tej inwestycji przez spółkę-matkę (spółkę dominującą). Może to rodzić obawy o np. realizację roszczeń związanych z rękojmią za lokal lub części wspólne. Firmę Cordia Supernova się rozwiązuje i roszczenia do samej Cordii nie można mieć.
Alex1111 i Odziom proszę podzielcie się jaka to była poważniejsza/ grubsza usterka w mieszkaniu ? Chcielibyśmy zwrócić uwagę, czy nie ma jej w większości mieszkań... Cieszę się, że udało Wam się odebrać mieszkania i macie po odbiorach w większości pozytywne odczucia z pewnością to ulga dla reszty właścicieli, którzy oczekują na odbiory swojego M.
Zwroccie uwage czy do mieszkania macie dociagniety swiatlowod. Zgodnie z umowa powinien byc ale doszly mnie sluchy ze dociagniety jest tylko do bloku a do mieszkan leci juz tylko kabel koncentryczny. To nie to samo wiec warto zapytac podczas odbioru. Brak swiatlowodu w mieszkaniu ogranicza wam wybor tylko do tych dostawcow ktorzy dziala na kablu koncentrycznym.
Dostajecie informacje mailowo/telefonicznie o planowanym odbiorze? Ile dni wcześniej dają znać?
Jako, że na co dzień jestem na budowach mieszkaniówki, nie rozumiem takiej oszczędności na parapetach. Dosłownie 1 cm za podokiennik wystaje
Jako, że na co dzień jestem na budowach mieszkaniówki, nie rozumiem takiej oszczędności na parapetach. Dosłownie 1 cm za podokiennik wystaje

informacja telefoniczna była tydzień wcześniej choć na początku mówiono , że odbiór możliwy będzie za 2-3 tygodnie więc nie jest źle 

Wróć do „Supernova (Lema 15) Kraków od Cordia - forum mieszkańców osiedla”