Cześć, chciałbym zapytać was o opinie na temat miejsc parkingowych na platformach (niezależnych - metaltech.pl/platformy-parkingowe/metapark-n-2000s-n-2000d ), zastanawiam się czy jest sens w ogóle myśleć o zakupie mieszkana gdzie dostępne są tylko takie platformy. Gdybym się zdecydował to raczej kupiłbym dwa miejsca na dole i na górze ale mam kilka wątpliwości:
1. Nie wiem czy nie ma tam zbyt mało miejsca
2. Według producenta maksymalna ładowność takiej platformy to 2 tony, wiekszość nowych samochodów waży ponad to, zastanawiam się czy jakby wjechać tam większym samochodem to po prostu winda się nie podniesie czy wręcz może się zapaść i uszkodzić samochód (zakładam że będzie opuszczona przy wjeżdżaniu
3. Myślicie że jest opcja żeby pozbyć się tej windy, zalać dziurę betonem i mieć tam zwykłe miejsce parkingowe ? Kto musiałby się na to zgodzić i jakie są szanse?
Miejsce parkingowe na platformie - winda samochodowa
Re: Miejsce parkingowe na platformie - winda samochodowa
goq123 pisze:Cześć, chciałbym zapytać was o opinie na temat miejsc parkingowych na platformach...
1. Nie wiem czy nie ma tam zbyt mało miejsca
2. Według producenta maksymalna ładowność takiej platformy to 2 tony, wiekszość nowych samochodów waży ponad to, zastanawiam się czy jakby wjechać tam większym samochodem to po prostu winda się nie podniesie czy wręcz może się zapaść i uszkodzić samochód (zakładam że będzie opuszczona przy wjeżdżaniu
3. Myślicie że jest opcja żeby pozbyć się tej windy, zalać dziurę betonem i mieć tam zwykłe miejsce parkingowe ? Kto musiałby się na to zgodzić i jakie są szanse?
Jeśli chodzi o koszty utrzymania czegoś takiego, to nie wiem czy to nie wymaga badań przez Urząd Dozoru Technicznego raz w roku, jak standardowe windy. Nie wiem ile to może kosztować, ale raczej nie za darmo.
Może i platforma wytrzyma więcej niż 2 tony, tylko jeśli coś się złego stanie, to wiadomo, kto będzie winny, ten kto przeciążył urządzenie, więc przemyślałbym to.
A może podzieli się ktoś, kto korzysta z takiego miejsca na co dzień od dłuższego czasu? Platforma parkingowa ma sens na dłuższą metę, w codziennym korzystaniu?
Widziałem niedawno takie platformy, przy każdej był kluczyk i przycisk, rozumiem, że do podnoszenia i opuszczania platform. To działa tak, że za każdym razem trzeba wysiąść z samochodu, przekręcić kluczyć, wcisnąć przycisk i dopiero wtedy można wjechać na swoje miejsce postojowe? A może jest jakiś pilot do podnoszenia / opuszczania platform postojowych, czy to musi być na kluczyk?
Ale generalnie uważam, że takie rozwiązanie, to jest mocno patologiczne. Ale może ktoś używa i jest zadowolony? Może w sytuacji, kiedy byłaby w cenie pojedynczego miejsca postojowego, a dałoby się na niej zmieścić dwa samochody, jednak w taki sposób to chyba tak nie działa.
Ale generalnie uważam, że takie rozwiązanie, to jest mocno patologiczne. Ale może ktoś używa i jest zadowolony? Może w sytuacji, kiedy byłaby w cenie pojedynczego miejsca postojowego, a dałoby się na niej zmieścić dwa samochody, jednak w taki sposób to chyba tak nie działa.
Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”