Dzień dobry,
Piszę w nietypowej sprawie. Teściowie kupują mieszkanie na Wzgórzach Krzesławickich. Od gościa który nie ma pieniędzy żeby zapłacić ostatnią transzę deweloperowi i grozi mu że przepadną mu pieniądze które wpłacił do tej pory.
Z tego co pośrednik mówi to sprawa wygląda tak:
- Nie można wejść na to mieszkanie bo deweloper nie wpuści bo nie zapłacona transza. Właściciel też nie może (wcześniej podobno mógł ale ma zaległą transzę więc go nie wpuszczą) - widzieli tylko zdjęcia i z zewnątrz
- Mają jechać do notariusza, podpisać umowę na zasadzie że płacą mu 150tyś, on wpłaca transzę i sprzedaje im to mieszkanie za kwotę w umowie.
Nie znam się na zakupie mieszkań. Wiem że są mieszkania z problemami ale śmierdzi mi ta cała sprawa. Chciałem zapytać czy jest możliwe, że mimo wszystko to jest uczciwe i notariusz jest w stanie skonstruować umowę, która zobowiąże tego człowieka do zapłaty tej transzy z otrzymanych pieniędzy i odsprzedania mieszkania. Dodatkowo czy sytuacja w której deweloper nie wpuszcza na mieszkanie bo zaległa transza jest realna? Jaka jest pewność, że deweloper w ogóle wpuści na to mieszkanie nawet po wpłacie transzy? Czy notariusz pomoże im wyłapać wszystkie takie niuanse przy podpisaniu aktu?
Jakiekolwiek podpowiedzi/sugestie będą bardzo pomocne. Sprawa dosyć pilna bo jutro po południu dojdzie do podpisania aktu.
Zakup mieszkania bez wpłaconej ostatniej transzy dla dewelopera
Re: Zakup mieszkania bez wpłaconej ostatniej transzy dla dewelopera
vansir pisze:Dzień dobry,
Piszę w nietypowej sprawie. Teściowie kupują mieszkanie na Wzgórzach Krzesławickich. Od gościa który nie ma pieniędzy żeby zapłacić ostatnią transzę deweloperowi i grozi mu że przepadną mu pieniądze które wpłacił do tej pory.
Z tego co pośrednik mówi to sprawa wygląda tak:
- Nie można wejść na to mieszkanie bo deweloper nie wpuści bo nie zapłacona transza. Właściciel też nie może (wcześniej podobno mógł ale ma zaległą transzę więc go nie wpuszczą) - widzieli tylko zdjęcia i z zewnątrz
- Mają jechać do notariusza, podpisać umowę na zasadzie że płacą mu 150tyś, on wpłaca transzę i sprzedaje im to mieszkanie za kwotę w umowie.
Nie znam się na zakupie mieszkań. Wiem że są mieszkania z problemami ale śmierdzi mi ta cała sprawa. Chciałem zapytać czy jest możliwe, że mimo wszystko to jest uczciwe i notariusz jest w stanie skonstruować umowę, która zobowiąże tego człowieka do zapłaty tej transzy z otrzymanych pieniędzy i odsprzedania mieszkania. Dodatkowo czy sytuacja w której deweloper nie wpuszcza na mieszkanie bo zaległa transza jest realna? Jaka jest pewność, że deweloper w ogóle wpuści na to mieszkanie nawet po wpłacie transzy? Czy notariusz pomoże im wyłapać wszystkie takie niuanse przy podpisaniu aktu?
Jakiekolwiek podpowiedzi/sugestie będą bardzo pomocne. Sprawa dosyć pilna bo jutro po południu dojdzie do podpisania aktu.
Warto skontaktować się bezpośrednio z deweloperem i potwierdzić, jaka jest dokładna sytuacja mieszkania, czy faktycznie jest zaległość w płatnościach, a jeśli tak, to czy po jej uregulowaniu właściciel będzie mógł sprzedać mieszkanie. Trzeba też upewnić się, że deweloper nie będzie stawiał dodatkowych wymagań wobec nabywców. Może się okazać, że deweloper ma własne zastrzeżenia wobec tej transakcji, o których właściciel nie informuje.
Proponuję, aby Pana teść dokonał przelewu bezpośrednio na konto Dewelopera, z odpowiednim opisem lokalu w tytule przelewu, zamiast przekazywać pieniądze Sprzedającemu, który następnie miałby przelać je Deweloperowi. Dla Dewelopera kluczowe jest, aby otrzymał należne środki, a to, kto wykonuje przelew, nie ma dla niego znaczenia.
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Koordynator wielu projektów deweloperskich na terenie Polski.
Re: Zakup mieszkania bez wpłaconej ostatniej transzy dla dewelopera / jak kupić bezpiecznie mieszkanie
A czy przez notariusza nie można przeprowadzić takiej transakcji, żeby on był gwarancją jej bezpieczeństwa? Czyli to on ustala z deweloperem, że po wpłacie transzy na jego konto, mieszkanie przechodzi na nowego właściciela, a płatność odbywa się na konto notariusza i on później wypłaca pieniądze dalej. Pewnie droższa sprawa, ale jednak wydaje mi się, że gwarantująca bezpieczeństwo przeprowadzenia takiej transakcji.
Re: Zakup mieszkania bez wpłaconej ostatniej transzy dla dewelopera / jak kupić bezpiecznie mieszkanie
luc pisze:A czy przez notariusza nie można przeprowadzić takiej transakcji, żeby on był gwarancją jej bezpieczeństwa? Czyli to on ustala z deweloperem, że po wpłacie transzy na jego konto, mieszkanie przechodzi na nowego właściciela, a płatność odbywa się na konto notariusza i on później wypłaca pieniądze dalej. Pewnie droższa sprawa, ale jednak wydaje mi się, że gwarantująca bezpieczeństwo przeprowadzenia takiej transakcji.
Notariusz nie pełni roli negocjatora, lecz realizatora umowy, jednakże cały proces musi być przeprowadzony w Kancelarii Notarialnej. W tej sprawie mamy tylko cząstkowy opis, ciężko coś więcej doradzić.
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”