Osiedle grodzone czy nie grodzone / co zrobi deweloper - Lokum Vista Kraków

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Vista za którą odpowiada deweloper Lokum. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
józiek

Osiedle grodzone czy nie grodzone / co zrobi deweloper - Lokum Vista Kraków

Postautor: józiek » 26 lip 2018, 17:57

Na pierwszej rozmowie przy zakupie mieszkania dostałem informację, że osiedle ma być ogrodzone i mieć bramę.

Niestety w umowie nie znajduje takiej informacji jak i na projekcie. Jedynie informacje, że do 31 lipca ukończą "Ogrodzenia", ale to chyba nie chodzi o to.

Czy ktoś wie coś więcej lub ma informacje czy to jest planowane w tym etapie czy ewentualnie w kolejnym?

tiger76

Re: Osiedle grodzone czy nie grodzone / co zrobi deweloper - Lokum Vista Kraków

Postautor: tiger76 » 27 lip 2018, 2:40

Przedstawiciele dewelopera twierdzą, że teren będzie ogrodzony i monitorowany. Natomiast póki co brak szczegółów kiedy i jak ma ono wyglądać.

laien

Postautor: laien » 27 lip 2018, 10:33

Jesli chodzi o szlaban i ogrodzenie to trzeba sie tez zastanowic w jaki sposob dojazd beda mialy rozne sluzby w naglych przypadkach? :roll: Chyba ze faktycznie ochrona calodobowa i wtedy zawsze ktos szybko otworzy szlaban. Gdzies slyszalam ze sa jakies czujniki, ktore umozliwiaja wjazd pojazdom na sygnale, ale dokladnie nie wiem o co chodzi. A monitoring jak najbardziej bylby przydatny.

d123

Postautor: d123 » 27 lip 2018, 10:46

My dostaliśmy informację, że monitoring będzie od początku, natomiast ogrodzenie po wszystkich etapach.
Co do wjazdu służb (tj straż pożarna itp) to szalaban, czy zamknięte osiedle napewno nie jest problemem. Nie jest to jedyne osiedle i pozostałe funkcjonują i mają sie dobrze ;) Nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane więc sie nie wypowiem w tej kwestii ;)

Napewno na początku trzeba być mocno wyczulonym bo na nowych osiedlach często zdarzają sie kradzieże w mieszkaniach i garażach (ludzie sie jeszcze nie znają, dużo osób wykańcza itp.), więc mam nadzieję, że monitoring będzie wraz z oddaniem osiedla do użytkowania.

laien

Postautor: laien » 27 lip 2018, 11:06

A jednak zdarzaly sie takie przypadki gdzie wjazd byl problemem, bo szlaban ;) pewnie to jakies wyjatki, ale ciekawi mnie jak to jest rozwiazane. Moze ktos ma doswiadczenia z mieszkania w takim osiedlu i sie wypowie ;)

grazynka

Postautor: grazynka » 27 lip 2018, 14:41

laien pisze:A jednak zdarzaly sie takie przypadki gdzie wjazd byl problemem, bo szlaban ;) pewnie to jakies wyjatki, ale ciekawi mnie jak to jest rozwiazane. Moze ktos ma doswiadczenia z mieszkania w takim osiedlu i sie wypowie ;)

Hm, według mnie wyjątkiem są osiedla, gdzie szlabany nie stanowią problemu, no bo jak miałoby się to odbywać? Strażacy mieliby pilota do każdej możliwej bramy?
U nas nikt Ci nie otworzy to możesz sobie stać - kto dzwoni po straż to musi przypilnować otwarcia.

tiger76

Postautor: tiger76 » 27 lip 2018, 18:46

To pytanie do dewelopera. Są różne rozwiązania, systemy, które rozpoznają sygnał syreny alarmowej albo uniwersalne kody dla straży miejskiej, policji, straży czy pogotowia

pozdrawiam

Patryk83

Postautor: Patryk83 » 05 sie 2018, 13:37

Zauważyłem, że część ludzi jest przeciwna ogrodzonym osiedlom i w sumie byłbym skłonny podzielić ich zdanie gdyby nie drobny szczegół. Wszystkie szkody jakie zostaną wyrządzone przez osoby postronne z pobliskich bloków zostaną pokryte z naszych kieszeni. W związku z czym mogą być sytuacje przypadkowe, złośliwe (jeśli ktoś był przeciwny tej inwestycji itp.) Wystarczy, że ktoś zepsuje fontannę, koszty mogą być znaczne.

Deweloper ciągle unika jednoznacznej odpowiedzi na piśmie odnośnie ogrodzenia co mnie niepokoi ponieważ niebawem wchodzi uchwała krajobrazowa, która zakazuje grodzenia osiedli, ale nie działa ona wstecz.

Wróć do „Vista Kraków od Lokum - forum mieszkańców osiedla”