Czy zmiany w nowym mieszkaniu trzeba zgłaszać deweloperowi / administracji - os. Viasta
Re: Czy zmiany w nowym mieszkaniu trzeba zgłaszać deweloperowi / administracji - os. Viasta
Taka dobra scianka dzialowa, chetnie bym taka przygarnela, bo mam podobny uklad aneksu i wlasnie takiego fragmentu mi tam brakuje, ale nie chce mi sie juz nic zmieniac 

-
Re: Czy zmiany w nowym mieszkaniu trzeba zgłaszać deweloperowi / administracji - os. Viasta
Patryk83 pisze:Dominika, a zdradzisz jaki masz pomysł, który wiąże się z usunięciem tej ścianki? Klatka B1 czy B2
B1

Po prostu wydaje mi się niepotrzebna, a po usunięciu zyskam dodatkowe kilkadziesiąt cm na szafki i lodówkę. Na jedno wyjdzie czy tam będzie ściana, czy od razu lodówka, drzwi nie planuję.
dominikaka pisze:Patryk83 pisze:Dominika, a zdradzisz jaki masz pomysł, który wiąże się z usunięciem tej ścianki? Klatka B1 czy B2
B1
Po prostu wydaje mi się niepotrzebna, a po usunięciu zyskam dodatkowe kilkadziesiąt cm na szafki i lodówkę. Na jedno wyjdzie czy tam będzie ściana, czy od razu lodówka, drzwi nie planuję.
Miło poznać sąsiadkę

anczej pisze:A ścianka " za wąska" ma minimum 8cm-12cm + tynk, rurki z otuliną 3cm kanalizacja 5cm...
Jezeli lazienki ze soba sasiaduja i gdyby na tej samej scianie sasiadujacych lazienek zrobic bruzde w poprzek sciany w tym samym miejscu. Czyli 2x3cm oraz 2x5cm to zmniejszamy sciane o 6 cm i 10 cm. Czyli de facto tniesz sciane na pol.
-
Biedronka pisze:Wg info z wczoraj z dzialu posprzedazy przy odbiorze dostaniemy instrukcje uzytkowania pomieszczen, gdzie bedzie napisane m. in., iz nie wolno wkuc rurek instalacji wodnej, zamontowac klimy oraz wielu innych rzeczy - generalnie to niczego nie wolno, a jak dzial sprzedazy lub osoba oprowadzajaca czyli p. Rybak twierdzi inaczej to jest niedoinformowana. Super! Nie ma to jak porazajaca niekompetencja dewelo/p. Rybak/poszczegolnych dzialow sprzedazyDobrze, ze na czesc bzdur od p. Rybak mamy maile - niech sobie teraz oba dzialy miedzy soba pogadaja. Zenada.
w sprawie przeróbek otrzymałam takie info od p. Turek
"Informuję, że zgodnie z zapisami zawartymi w instrukcji użytkowania lokalu mieszkalnego (instrukcję otrzymają Państwo podczas odbioru mieszkania) każdorazowa ingerencja w instalację polegająca w szczególności na uszkodzeniu instalacji, wbudowanych urządzeń, elementów itp. może powodować utratę udzielonej przez Dewelopera rękojmi." więc p.Rybak chyba faktycznie nie warto prosić o informacje..
Najlepsze jest, ze lokum pod klucz bedzie wkuwal rury w lazience swoim klientom bez utraty gwarancji
Bo fachowcy dewelo sa oczywiscie lepsiejsi, a tak poza tym sa rowni i rowniejsi klienci. Uklady, ukladziki, biznesiki...

-
nie jest nawet możliwe odpłatne wykonanie zmian przez ekipę z Lokum, tak aby tej gwarancji jednak nie utracić, bo:
"Zmiany w mieszkaniach realizowane były tylko w ramach zmian lokatorskich, w związku z zakończeniem prac budowlanych na inwestycji nie realizujemy już takich prac." - M.Turek
tak więc chyba z gwarancją się możemy pożegnać...
"Zmiany w mieszkaniach realizowane były tylko w ramach zmian lokatorskich, w związku z zakończeniem prac budowlanych na inwestycji nie realizujemy już takich prac." - M.Turek
tak więc chyba z gwarancją się możemy pożegnać...
Jak my rozmawialiśmy z Lokum pod klucz to otrzymaliśmy informację ze przy zmianach przez nich wykonanych tracimy gwarancje dewelopera a otrzymujemy w to miejsce dwuletnią gwarancje firmy która realizuje wykończenie pod klucz. Zresztą o jakimś poważnych przeróbkach w ścianach czy posadzce łazienkowej też nie ma mowy z tego co z nimi rozmawiałem. Zresztą jakby im było więcej wolno to całkiem normalne, bo współpracują ze sobą od lat we Wrocławiu i wiedzą na co można sobie pozwolić a co będzie już zbyt dużą ingerencją.
skaner pisze:Jak my rozmawialiśmy z Lokum pod klucz to otrzymaliśmy informację ze przy zmianach przez nich wykonanych tracimy gwarancje dewelopera a otrzymujemy w to miejsce dwuletnią gwarancje firmy która realizuje wykończenie pod klucz.
Aha, czyli oni jednak tez traca na tym, bo deweloperska obejmuje 5 lat

To są jakieś jaja. Odebraliśmy dwa mieszkania. Nie wolno wkuwać rur, nie wolno robić odpływu liniowego bo deweloper nie wie gdzie co biegnie, plany, które zostały nam przesłane nie pokrywają się z rzeczywistością. Nie wolno montować mocniejszych okapów niż 200 m3/h
Wróć do „Vista Kraków od Lokum - forum mieszkańców osiedla”