Gdzie w Krakowie kupie mieszkanie w bloku w standardzie pasywnym

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Gdzie w Krakowie kupie mieszkanie w bloku w standardzie pasywnym

Postautor: pozdro » 20 sty 2020, 7:07

Zastanawiam aie czy sa w Krkaowie inwestycje mieszkaniowe o podwyzszonym standardzie czyli mieszkania pasywne z niskim zapotrzebowaniem na energie. Nie wiem ile tam EP powinno wychodzich 15-20kW/m2/rok. Rozumiem ze wiekszosc obecnego budownictwa ma kolo 75kW/m2/rok. Gdzie mozna kupic cos lepszego? Bo nie chcialbym sie zadluzac na 30 lat po to zeby kupowac budynek w przestazalych technologiach. To tak jakby kupowac obecnie diesla wiedzac ze wycofywane sa z uzytku i zastepowane autami elektrycznymi. Wiadomo, ze tradycyjny budynek bedzie generowal bardzo duze kosTy utrzymania w przyszlosci bo jednak jest na paliwa kopalne a te beda sustematycznie eliminowane z gospodarki europejskiej. Wiec takie cieplo z MPEC bedzie coraz drozsze.
Jak ktos zna jakies osiedle pasywne wszak teraz ceny mieszkan w Krakowie dosc wysokie wiec pewnie juz takie bajery w wielu projektach sa dostepne. To dajcie znac ponizej. :mrgreen:

mac_kow

Re: Gdzie w Krakowie kupie mieszkanie w bloku w standardzie pasywnym

Postautor: mac_kow » 20 sty 2020, 8:58

pozdro pisze:Zastanawiam aie czy sa w Krkaowie inwestycje mieszkaniowe o podwyzszonym standardzie czyli mieszkania pasywne z niskim zapotrzebowaniem na energie. Nie wiem ile tam EP powinno wychodzich 15-20kW/m2/rok. Rozumiem ze wiekszosc obecnego budownictwa ma kolo 75kW/m2/rok. Gdzie mozna kupic cos lepszego? Bo nie chcialbym sie zadluzac na 30 lat po to zeby kupowac budynek w przestazalych technologiach. To tak jakby kupowac obecnie diesla wiedzac ze wycofywane sa z uzytku i zastepowane autami elektrycznymi. Wiadomo, ze tradycyjny budynek bedzie generowal bardzo duze kosTy utrzymania w przyszlosci bo jednak jest na paliwa kopalne a te beda sustematycznie eliminowane z gospodarki europejskiej. Wiec takie cieplo z MPEC bedzie coraz drozsze.
Jak ktos zna jakies osiedle pasywne wszak teraz ceny mieszkan w Krakowie dosc wysokie wiec pewnie juz takie bajery w wielu projektach sa dostepne. To dajcie znac ponizej. :mrgreen:

Zasadniczo poza tym, o czym kiedyś już rozmawialiśmy- brak takich inwestycji wielorodzinych. A nawet tamta osławiona przez @MarkaG inwestycja nie jest formalnie "pasywna".

Zbuduj dom :P

pozdro

Postautor: pozdro » 21 sty 2020, 8:29

Nie chce mi sie budowac domu. Nie jestem typem osoby ktora dobrze sie czuje w domu na odludziu poza miastem. Nie chcialoby mi sie tez w to bawic. Slabe jest to ze nie ma nic sensownego w ofercie. Moze sie cos pojawi do 2025. Choc nie ukrywam ze pakowanie sie w kredyt na takie mieszkanka w starych technologiach to troche slabo wyglada. Podobno mieszkania pasywne duzo latwiej zbudowac niz domy. Dziwne ze nikt tego nie buduje.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 21 sty 2020, 9:24

pozdro pisze:Nie chce mi sie budowac domu. Nie jestem typem osoby ktora dobrze sie czuje w domu na odludziu poza miastem. Nie chcialoby mi sie tez w to bawic. Slabe jest to ze nie ma nic sensownego w ofercie. Moze sie cos pojawi do 2025. Choc nie ukrywam ze pakowanie sie w kredyt na takie mieszkanka w starych technologiach to troche slabo wyglada. Podobno mieszkania pasywne duzo latwiej zbudowac niz domy. Dziwne ze nikt tego nie buduje.

Cena Misiu, cena. Zobacz na cenę "Apartamenty Klimaty"- a tam zapewne też byłby MPEC, gdyby dało się wykonać przyłącze.

MPEC jest stosunkowo naprawdę tani. Przy obecnych współczynnikach EP i typowych metrażach mieszkań, ogrzewanie nie stanowi problemu finansowego dla nabywców. Porządny rekuperator by się nie spłacił przez ładnych parę lat. ;)

Mnie już bardziej dziwi to, że "nikt nie buduje" np. z instalacją domu inteligentnego i centralkami w standardzie- to akurat realna wartość, którą nabywca może odczuć a w skali kosztów

pozdro

Postautor: pozdro » 21 sty 2020, 14:06

Tak tylko można mieć mieszkanie bez ogrzewania właśnie z klimatyzacją w standardzie pasywnym. MPEC jest na węgiel i będzie drożał bo będa coraz to nowe opłaty za 10-20 lat jak węgiel nie będzie legalny w EU, to koszty pójdą w górę ogrzewania.
Do tego fajnie mieć np jakieś opcje typu panele fotowoltaiczne na dachach itd. żeby mieć też niskie koszty utrzymania części wspólnych.
Też nie opowiadajmy, że koszty budowy takich mieszkań pasywnych byłyby jakieś maga wyższe. powiedzmy z 500-1000zł/m2 czyli zamiast 3500zł deweloper by płacił 4000-4500zł/m2 wybudowania. Tak czy siak sprzedają po 10 tys zł mieszkania. Takie po 7 tys zł mogą być bez, ale żeby mieszkanie za 14 tys zł w którym jest 100% marzy nie miało takich instalacji.
MPEC nie jest taki tani: 2000zl/rok za większe mieszkanie 70-80m2

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”