Bartab pisze:pozdro pisze:Bo ludzi stać to kupują? Ja liczyłem kredyt przy kredycie na 1mln zł 200 tys wkładu słasnego wychodzi jakieś 3000zł/mc raty obecnie
Więc to nie jest jakaś wielka kwota. Zarabiasz koło 15-20 tys zł/2 ososby w rodzinie to jest od 15-20% twoich dochodów
Dodatkowo te 3000zł raty będzie coraz mniej ciążyło bo za 10-20 lat te pieniądze będą gówno warte. inflacja 2-5% rocznie i będzie relanie warte 1500zł pod koniec spłacania, a zarobki będą 25tys zł /2 osoby
No jeśli ktoś ma ochotę brać kredyt to w sumie tak.[/quot
No jeśli ktoś ma ochotę brać kredyt na 30 lat i nie bierze pod uwagę, że stopy procentowe są rekordowo niskie przy bardzo wysokiej inflacji. Nawet Glapiński podczas zapowiadanej drugiej kadencji będzie zmuszony zmienić ton i powrócić do podstawowej roli NBP jaką jest utrzymywanie stabilnego poziomu cen. Koniunktura na rynku nieruchomości jak i na innych jego segmentach ma charakter cykliczny.
Moi znajomi mają osobno dwa mieszkania po około 40m2 obciążone wieloletnimi kredytami. Teraz oboje postanowili kupić wspólnie mieszkanie na kredyt ponieważ ich stać i mają 10% wkładu własnego (sic). Nie znam w pełni ich sytuacji finansowej, nie wiem czy faktycznie dostaną ten kredyt, chodzi bardziej o pokazanie jaka jest obecnie wiara w rynek i jakie mogą być tego konsekwencje.