Dąbska Street Kraków - forum i opinie [deweloper Dasta Invest]

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Gosc123

Re: Dąbska Street Kraków - forum i opinie [deweloper Dasta Invest]

Postautor: Gosc123 » 28 maja 2017, 8:54

o kurcze, rzeczywiście. Z drugiej strony, Prądnik umrze całkowicie bez tej/tych inwestycji.

Wracając do DS, czy ktoś z zainteresowanych zamierza robić jakieś zmiany w projekcie mieszkania? Jak wygląda kwestią współpracy z deweloperem w tym zakresie?

OSFP

Postautor: OSFP » 05 cze 2017, 10:38

Witam,

Jak według was wygląda w tym terenie parkowanie osób przyjezdnych, znajomych rodziny itp? Zaprasza się gości, i gdzie oni mogą zostawić auto?

Druga kwestia, nie wiem czy wszyscy wiedza ale zaznaczony na niebiesko teren moze zostac wykorzystany na budowe jeszcze jakiegos bloku

Obrazek

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 07 cze 2017, 13:34

Co do gości to jedyne opcje to:

- wjazd wewnątrz na uliczkę (tam raczej nie będzie dużo wolnych miejsc)
- gdzieś wokół innych bloków (Miechownianka/MLocum) - szanse jeszcze mniejsze
- Decathlon (w godzinach otwarcie tylko dla klientów...)
- Plaza

innych możliwości nie widzę.

Co do działki- tak, w Planie Zagospodarowania te tereny też są pod zabudowę mieszkalną. Podobno jakieś problemy z właścicielami, ale kto wie...

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 07 cze 2017, 14:14

Gosc123 pisze:Co do gości to jedyne opcje to:
- gdzieś wokół innych bloków (Miechownianka/MLocum) - szanse jeszcze mniejsze

Zarówno w jednym, jak i drugim miejscu jest strefa zamieszkania i mała ilość miejsc postojowych, w mLocum dodatkowo identyfikatory dla mieszkańców (a docelowo pewnie szlaban).

Gosc123 pisze:- Decathlon (w godzinach otwarcie tylko dla klientów...)

Jest już szlaban - obecnie używany w sumie jedynie podczas imprez w hali, ale przy większej ilości bloków raczej przez cały dzień.

Gosc123 pisze:- Plaza

To chyba jedyne sensowne wyjście (z mLocum idzie się tam skrótem ok. 3 min, więc z Dasty powinno być bliżej).

Można też zaparkować na Szenwalda lub w zatokach na Dąbskiej, przy czym zarówno w jednym, jak i drugim miejscu jest bardzo mało legalnych miejsc postojowych, a policja/straż miejska jest praktycznie codziennie (o różnych godzinach).

Natomiast żeby nie było, że jest tu jakaś tragedia(a tak wynika w sumie z tego, co powyżej)... mieszkam w tej okolicy już prawie rok i w praktyce wcale nie jest źle:
- nie każdy jedzie autem (a można tu dojechać bajecznie prosto tramwajem, w ładną pogodę również rowerem), generalnie znajomi raczej przyjeżdżają w inny sposób, niż samochodem i to jest najlepsze rozwiązanie ;) ;
- jeśli wiem, że ktoś będzie autem:
--- można zostawić własne auto gdzieś na powierzchni i wpuścić znajomych/rodzinę do garażu;
--- zawsze można zapytać sąsiadów (choćby na grupie na .) o wolne miejsce w garażu podziemnym na kilka godzin (w większości młodzi ludzie i atmosfera na osiedlu jest naprawdę bardzo fajna).

W sumie to nie zdarzyło mi się, aby ktoś, kto wiedziałem, że przyjedzie autem, nie miał gdzie zaparkować.

Choć oczywiście jest jakiś mały odsetek osób, podchodzących do tematu na zasadzie: "stanę na środku chodnika, bo przecież nie ma gdzie zaparkować" tudzież "po ch... mi miejsce postojowe, jak jest chodnik/trawnik", ale tych dosyć skutecznie o zasadach parkowania uświadomiła już straż miejska...

Summa summarum, jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem mieszkania w tej okolicy, to miejsce imho bardzo fajne, natomiast KONIECZNE kupcie wraz z mieszkaniem miejsce postojowe (a jeśli macie dwa auta, to dwa miejsca). Źle się na tym finansowo nie wyjdzie (zawsze można komuś wynająć, z czym nie będzie najmniejszego problemu), niemniej mając samochód nie wyobrażam sobie mieszkania tutaj bez własnego miejsca.

Co innego odwiedzin kogoś raz na x czasu (gdzie zawsze się to miejsce jakoś załatwi, choćby od sąsiada), a co innego parkowanie dzień w dzień.

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 07 cze 2017, 16:42

Dzięki za podpowiedzi!

Jak wygląda kwestia hałasu od ulicy Lema? Da się przerzyć przy otwartych oknach? Zakładam, że w DS mieszkania usytuowane tyłem do Lema powinny być Ok pod tym względem?

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 08 cze 2017, 8:47

Ja mam okna od strony KWP, więc Lema nie słychać w ogóle. Mogilską też mało co słychać. Największy hałas to o dziwo... tramwaje na al. Pokoju, która jest najdalej, ale ma tak zdezelowane torowisko, że echo niesie się po całej okolicy. Wieczorem słychać też pociągi ;)

Przy czym mówimy o "hałasie" takim, że raczej nikomu nie powinno to przeszkadzać. Psy z policji szczekają dużo głośniej ;)

Natomiast w mieszkaniach od strony Lema może być głośno, mieszkałem sporo czasu w mieszkaniu usytuowanym dalej od dwupasówki, ale z oknami w jej kierunku, i hałas był dosyć mocno słyszalny.

ginger33

Postautor: ginger33 » 16 cze 2017, 9:19

czy ktoś ma pojęcie dlaczego nadal nie można podpisać umowy deweloperskiej? biuro sprzedaży zwodzi mnie od marca i co chwilę mówi "jutro/za kilka dni" zaczęło mnie to martwić, że tam coś jest grubo NIETAK .a może tylko mnie tak zwodzą ? :(

rafiozo

Postautor: rafiozo » 16 cze 2017, 9:24

Do tej pory nie mieli rachunku powierniczego i to na pewno ich blokowało. Z tego co wiem to już rachunek jest i umowy developerskie mają być na koniec tego miesiąca.

ginger33

Postautor: ginger33 » 16 cze 2017, 10:30

tylko oni już od miesiąca mają niby ten rachunek powierniczy w pko i tak podają nowy termin podpisywania umów cały czas..

rafiozo

Postautor: rafiozo » 16 cze 2017, 14:50

Rozumiem Cię, kwestia kiedy zarezerwowałeś mieszkanie (jak dawno to na pewno Cię męczy taka sytuacja). Ja do tej pory czekałem na wstępną decyzję kredytową i mi nie zależało na tej umowie deweloperskiej. Teraz decyzja się pojawiła, więc mam miesiąc na dostarczenie umowy do banku. Rozmawiałem ze deweloperem i mówił, że raczej problemu nie będzie z podpisaniem w tym miesiącu. A u Was jak sytuacja wygląda? Ktoś coś już podpisał oprócz rezerwacyjnej ?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”