Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum
Re: Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum
Opłatę przekształceniową wylicza urząd miasta a nie deweloper i dzieje się to po przeniesieniu własności mieszkań. Według wszelkich informacji nie będą to żadne abstrakcyjne kwoty no i jest jeszcze bonifikata 60%. Wiele inwestycji w okolicy jest budowanych na działkach w użytkowaniu wieczystym, np. Wiślane Tarasy i Atal Zabłocie Residence.
A skad wiesz, ze to nie beda abstrakcyjne kwoty?
Oczywiscie, ze wylicza Urzad Miasta ale na podstawie udzialu lokalu w czesci wspolnej gruntu.
Aktualnie Deweloper placi uzytkowanie wieczyste zatem moze to wyliczyc.
W przypadku Atalu nigdy nie bylo z tym problemu i potrafili podac te kwoty.
Deweloper sprzedaje nieruchomosc z dodatkowa oplata i nie wie jaka? Jest to wg mnie niedorzeczne.
Oczywiscie, ze wylicza Urzad Miasta ale na podstawie udzialu lokalu w czesci wspolnej gruntu.
Aktualnie Deweloper placi uzytkowanie wieczyste zatem moze to wyliczyc.
W przypadku Atalu nigdy nie bylo z tym problemu i potrafili podac te kwoty.
Deweloper sprzedaje nieruchomosc z dodatkowa oplata i nie wie jaka? Jest to wg mnie niedorzeczne.
Dowiadywałem się w urzędzie miasta o orientacyjne kwoty.
No ale żeby urząd mógł to wyliczyć to najpierw musi zostać wyodrębnione mieszkanie żeby własnie można było określić udział w gruncie. Zresztą z tego co twierdzili to wystąpili już do urzędu tylko jeszcze nie mają odpowiedzi.
W Atalu prawdopodobnie podają informacje na podstawie tego jak te koszty kształtowały się w poprzednich etapach. Na Wiślanych Tarasach ludzie też jeszcze nie znają dokładnych kwot.
No ale żeby urząd mógł to wyliczyć to najpierw musi zostać wyodrębnione mieszkanie żeby własnie można było określić udział w gruncie. Zresztą z tego co twierdzili to wystąpili już do urzędu tylko jeszcze nie mają odpowiedzi.
W Atalu prawdopodobnie podają informacje na podstawie tego jak te koszty kształtowały się w poprzednich etapach. Na Wiślanych Tarasach ludzie też jeszcze nie znają dokładnych kwot.
Nie trzeba byc wielkim znawca prawa aby takie kwoty wyliczyc.
Zatem wydaje mi sie, ze Deweloper nie odrobil podstawowych lekcji. Ciekawe czym jeszcze zaskoczy?
Przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności wiązać się będzie z obowiązkiem ponoszenia opłaty przekształceniowej przez okres 20 lat. Wysokość tej opłaty jest równa wysokości opłaty rocznej z tytułu użytkowania wieczystego, która obowiązywałaby w dniu przekształcenia. W praktyce (ale i w pewnym uproszczeniu) – opłata przekształceniowa odpowiadać będzie zwykle 20-krotności dotychczasowej opłaty rocznej
Zatem wydaje mi sie, ze Deweloper nie odrobil podstawowych lekcji. Ciekawe czym jeszcze zaskoczy?
Przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności wiązać się będzie z obowiązkiem ponoszenia opłaty przekształceniowej przez okres 20 lat. Wysokość tej opłaty jest równa wysokości opłaty rocznej z tytułu użytkowania wieczystego, która obowiązywałaby w dniu przekształcenia. W praktyce (ale i w pewnym uproszczeniu) – opłata przekształceniowa odpowiadać będzie zwykle 20-krotności dotychczasowej opłaty rocznej
Ale deweloper nie jest organem uprawnionym do wydawania takich zaświadczeń
Nawet w urzędzie na ten moment podadzą ci jedynie orientacyjną kwotę i to pod warunkiem że trafisz na miłą osobę
Żeby móc wyliczyć tą opłatę musi być znany dokładny ułamkowy udział lokalu w gruncie oraz dokładna wielkość działki i cena gruntu a to są rzeczy które mogą się zmienić (np. w skutek podziału działki lub aktualizacji wyceny gruntu). Ale to tak czy siak nie są duże kwoty w skali wartości mieszkania. Opłaty nie trzeba płacić przez 20 lat tylko można zapłacić jednorazowo zaraz po jej wyliczeniu, w dodatku z bonifikatą 60%.

Jesli mieszkanie jest warte 800K to co to jest wg Ciebie niski koszt?
50K? 30k? 80k? czy tez 5K?
Nie zadam od Dewelopera dokladniej kwoty co do zlotowki, ale przynajmniej rzad wielkosci za metr.
Deweloper ma praktycznie wszyskie infromacje do wyliczenia takich kwot i dziwi mnie fakt nie informowania o nich.
Atal potrafil sie przygotowac z takimi informacjami.
Dla chcacego nic trudnego ...
50K? 30k? 80k? czy tez 5K?
Nie zadam od Dewelopera dokladniej kwoty co do zlotowki, ale przynajmniej rzad wielkosci za metr.
Deweloper ma praktycznie wszyskie infromacje do wyliczenia takich kwot i dziwi mnie fakt nie informowania o nich.
Atal potrafil sie przygotowac z takimi informacjami.
Dla chcacego nic trudnego ...
W urzędzie miasta bardzo miły pan powiedział mi że dla mieszkania 70 metrów w "najbardziej pesymistycznym wariancie" będzie to maksymalnie 10000 zł czyli 4000 zł po bonifikacie.
Ja placilem 15zl za m2 po bonifikacie. Teraz pewnie drozej. Tez mogli wyceny gruntow zaktualizować. Ale w 10tys zl i tak to sie powinno zmiescic
Zastanawiam się czemu i skąd biorą się te wyliczenia typu tyle i tyle za metr skoro to jest 1% wartości gruntu liczone od udziału w gruncie. W pismach które przychodzą z urzędu nie ma żadnych przeliczeń na metry kwadratowe mieszkania.
Z tego ule ludzie placili? Niektorzy juz to placili i ci przeliczają ile wychodzi za m2. Dla przeciętnego bloku. Mozesz sobie zwiększyć 5 raz ta stawkę jak uważasz za zaniżona, nie mniej tak czy inaczej nie bedzie to wiecej niz 100zl za m2 przy cenie mieszkania 15 tys zl to kwota ta jest pomijalna.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”