Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
paul1989

Re: Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji

Postautor: paul1989 » 09 paź 2019, 11:59

StormSunny pisze:Udałem się na miejsce budowy i znowu niemiło się zawiodłem. Przed blokiem stoi już nowy blok i okna południowe mają piękny widok na niego. Lokale z oknami na południe od strony ul. Mała Góra mają trochę lepiej, ale znowu znajdują się nad wjazdem do garażu. Ja odpuszczam, szczególnie w cenie 7600 bo ani lokalizacja ani otoczenie bloku jej nie usprawiedliwiają.

Obrazek

Przykro mi :(

marchewa_89

Postautor: marchewa_89 » 09 paź 2019, 19:11

Na oko - odległość między blokami (ściana do ściany) wynosi jakieś 15-20 metrów czyli obecnie standard przy takiej "gęstej" zabudowie. Ci którzy się zdecydowali wiedzieli zapewne od początku, że w sąsiedztwie Nokturna stoi już prawie ukończony blok Proins.

Kisiel25

Postautor: Kisiel25 » 10 paź 2019, 7:50

Wszystkie informacje podaje deweloper, chyba oczywiste jest to że inwestycja nie bedzie stała na otwartym terenie jak na wizualizacjii. :) zawsze można wybudować dom gdzieś w lesie :) zdala od blokowisk.

paul1989

Postautor: paul1989 » 17 paź 2019, 20:45

Deweloper od razu na pierwszej wizycie plan zagospodarowania wraz z odległościami od innych bloków podawał.

niesasanka

Postautor: niesasanka » 21 paź 2019, 13:55

A co sadzicie o tej lokalizacji? Infrastruktura rozbudowana, ale jednak do centrum dosc daleko. Ciekawe, jak bedzie z SKA, bo przeciez niedaleko jest stacja Krakow Biezanow. Wtedy na dworzec mozna sie dostac w max 20 min.

marchewa_89

Postautor: marchewa_89 » 21 paź 2019, 19:57

Faktem jest, że obecny Bieżanów w niczym nie przypomina tego z przed 10-15 lat, wiem co mówię bo się tutaj urodziłem i wychowałem. Jazda samochodem stała się obecnie koszmarem. Wjazd na obwodnicę w godzinach rannych czy wieczornych to dramat. Nawet ulica Teligi prowadząca na Prokocim robi się codziennie zakorkowana - co kilka lat temu było nie do pomyślenia. Jak dla mnie obecnie najlepsze połączenie to tramwaj, a pętla jest przecież tuż za ogrodzeniem Nokturna i Proinsa.

Kisiel25

Postautor: Kisiel25 » 22 paź 2019, 7:34

Witam, co do lokalizacji uważam osobiscie ze jedna z lepszych, takie jest moje zdanie, blisko pętla tramwajowa, SKA przy ulicy bieżanowskiej jakieś 10 minut piechotą, autobus pod nosem wystarczy przejść ulice na drugą strone, do tego kilka parków, przedszkola ,szkoły , przychodnia , sklepy jak Kaufland, Carrefour, i osiedlowy tuż przy pętli, który jest otwarty w każde święta czy niedziele. Parking wzdłuż ulicy Cwiklińskiej na calej długości od skrzyżowania do skrzyżowania z Heleny i Ćwiklińskiej gdzie ma powstać rondo niebawem. Do tego blisko obwodnica i kilka dróg dojazdowych "Jak ktoś długo mieszka w okolicy to wie jak ominąć korki". Dostanie się do centrum to też nie jest jakiś wyczyn, do Bonarki czy niebawem do centrum handlowego przy granicy z Wieliczką gdzie powstaje Leroy Merlin i owa Galeria.

Janka1

Postautor: Janka1 » 22 paź 2019, 12:35

A która część Krakowa jest teraz taka sama jak 10-15 lat temu ? Chyba sama płyta Rynku Głównego jest inna.Dla osób zainteresowanych nieruchomością, naprawdę szczerze uważam, że Nowy Bieżanów jest dobrze skomunikowany. Nokturn - 5 min drogi na nogach do pętli tramwajowej, jak wiadomo to przyszłość w komunikacji, taka już tu jest, nie trzeba czekać aż wybudują czy pomysł przejdzie. Dodatkowo całkiem dużo autobusów w różne strony, ewentualnie 7 minutowa podróż pod Tesco Wielicka, tam już można jechać wszędzie gdzie dusza zapragnie. Dojazd do Galerii Krakowskiej tramwaj ok 34 min, Poczta Główna 27 min, auto różnie bywa od 25 min do 1 godziny. Wyjazd na autostradę w korkach myśle ze max 10 min. Dużo ? Proponuje spróbować wyjechać na autostradę z Kliny, Nowa Huta lub Bronowic czy tez przyszłej obwodnicy 29 listopada - Zielonek ( nie zapominając o udogodnieniami typu sklepy, przedszkola,szkoła, komunikacja itp. Pozostaje jeszcze SKM który faktycznie jest jakieś 10
Min drogi na nogach, z tego co mi wiadomo jak już zacznie funkcjonować jak należy to podróż pod Galerie Krakowska to max 20 min. Oczywiście dla osób które pracują w centrum, studiują, lubią wyskoczyć częściej na rynek wieczorem, lepsze będzie centrum. Jednak kwoty zasadniczo będą dużo większe.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2019, 12:46 przez Janka1, łącznie zmieniany 2 razy.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 22 paź 2019, 12:39

Janka1 pisze: Oczywiście dla osób które studiują lub np lubią wyskoczyć na rynek wieczorem, lepsze będzie centrum. Jednak kwoty zasadniczo będą dużo większe.

Pełna racja!

Jest, jak jest. Każdego teraz zarówno "stać" na samochód jak i, nie wiedzieć czemu, odczuwa potrzebę jego używania. Infrastruktura z małymi wyjątkami stoi w miejscu a kierowców okłada się kijem, bez posilania ich marchewką. Stąd korki- absolutnie wszędzie.
Akurat zżymanie się na korki na Prokocimiu to wybitna demagogia patrząc właśnie na to, co dzieje się gdzie indziej.

Co do "wyskoczenia na rynek"- mało które blokowisko / sypialnia ma tak bezproblemowe i szybkie połączenie tramwajowe z centrum jak Bieżanów / Prokocim.
Tramwaje jeżdżą bardzo często, nie "kluczą" nigdzie a do dyspozycji są również nocne. Wyskoczenie na rynek to kwestia dosłownie dwudziestu kilku minut.

pozdro

Postautor: pozdro » 22 paź 2019, 12:55

W sumie nie wiem ile wy zarabiacie, ale mnie nie stać na auto i nie mam dzieciaków więc też mam niskie koszty normalni DINKsy jak to Morawiecki nazywa. Jakbym miał wydać 100-150 tys na samochód, 40 tys zł na garaż, płacić 60zł/mc za czynsz garażu, 300-400zł/mc za paliwo, to moja jakoś życi aby się diametralnie pogorszyła. W zasadzie bym chyba popadł w depresję wydając tak grubą kasę. :) Mi się akurat południowo wschodnie okolice Krakowa najmniej podobają, w sumie nie wiem czemu wydaje mi się, że to ogólnie takie nastawienie że na Wielickiej i Kamieńskiego panuje ogólna brzydota, w sumie podobna jest przy Conrada i Opolskiej, a nawet na bliższym Ruczaju (te komisy samochodowe i Skrzyżowanie z Kobierzyńską) Chyba najlepiej to wyglądają jeszcze te okolice Mogilskiej i Al. Jana Pawła, Al. Pokoju z przelotówek.

Korki w Krakowie to też moim zdaniem demagogia w sumie nie jeżdżę za wiele autem (bo sam nie posiadam), dziewczyna więcej jeździ MPK do pracy jakoś na Korki nie narzeka, jedyne na co narzeka to na autobusy które są przeładowane i jeżdżą niezgodnie z rozkładem jazdy, ogólnie kiedyś jeździła 194 ale tam to autobusy nie przyjeżdżały według rozkładu choć są co 7min. Mówiła, że czasami czekała 15-20min. Ogólnie teraz jeździ alejami bo tam autobusy też jeżdżą jak im się chce ale przynajmniej co kilka minut coś się pojawia. Jak się pytam czy są Korki to raczej mówi, że nie ma. Ja też w sumie rzadko widuje korki. Coś się ogólnie poprawiło chyba, dawniej częściej widziałem coś takiego jak korki. Teraz to chyba faktycznie ludzie jakoś wybierają alternatywny transport rower ( bo tego zdecydowanie więcej), hulajnogi, coś pewnie tramwaje i autobusy. Tylko z tymi ostatnimi jest problem z częstotliwością i zapchaniem. Sorry ale jak nawet w Niedzielę MPK nie potrafi puścić autobusy żeby nie był zapchany i 130 jest o 18 notorycznie zapchana to trochę niepoważne. Najlepsze, że ten super transport jeszcze jakeś dziury finansowe notuje 40mln zł ostatnio w plecy więc coś tu nie gra. Napewno też ogólnie udało się odkorkować torowiska na Karmelickiej czy nawet na Starowiślnej. Dawniej wiem, że w centrum tramwaje się wlokły i były blokowane. teraz to wszystko całkiem szybko i sprawnie jeździ jak na tramwaj. W zasadzie jedynymi ograniczeniami są rozjazdy (z ograniczeniami prędkości), częstotliwość (czas oczekiwania), no i częstość przystanków.
Ciekawe jak będzie wyglądać sytuacja z metrem, fajnie jakby coś zbudowali. Mogło by być nawet premetro czy prawie tramwaj byle miał przystanki w miarę rzadko i był bezkolizyjny.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”