Lubostroń 13 Kraków od Żołnierska Inwestycja Spółka z o.o. - informacje i opinie na forum
Re: Lubostroń 13 Kraków od Żołnierska Inwestycja Spółka z o.o. - informacje i opinie na forum
Ale to może być tak, że mieszkańcy dostana kucze, a na górze będzie trwałą budowa kolejnych pięter? To nie jest jakaś bardzo zachęcająca perspektywa.
Re: Lubostroń 13 Kraków od Żołnierska Inwestycja Spółka z o.o. - informacje i opinie na forum
A jak widzie kwestie dostępu do komunikacji w tym rejonie? Na tramwaj, to wydaje mi się, że jest kawałek, podobnie, jak do pętli Czerwone Maki. Chyba ul. Lubostroń miał jakiś autobus jeździć, ale nie wiem czy został uruchomiony? A może najlepiej do Kobierzyńskiej się dostać i jechać stamtąd do tramwaju na przykład?
bohom pisze:A jak widzie kwestie dostępu do komunikacji w tym rejonie? Na tramwaj, to wydaje mi się, że jest kawałek, podobnie, jak do pętli Czerwone Maki. Chyba ul. Lubostroń miał jakiś autobus jeździć, ale nie wiem czy został uruchomiony? A może najlepiej do Kobierzyńskiej się dostać i jechać stamtąd do tramwaju na przykład?
Na Czerwone Maki co 20 minut jeździ autobus nr 196 z przystanku Konopczyńskiego minutę od inwestycji (zaraz pod blokiem jest przystanek tej linii w stronę Kobierzyńskiej), więc zawsze można sobie podjechać. Spacerkiem na Czerwone Maki będzie z 15 minut. Chyba podobnie na Chmieleniec przez cmentarz i osiedla.
boromir13579 pisze:Pb44 pisze:boromir13579 pisze:Zgadamy się tutaj![]()
Mam jeszcze pytanie czy mógłby mi ktoś przesłać dokument ze standardem wykończenia?
Po podpisaniu umowy dostałem inny plik pdf niż ten pierwotny podczas zapytania o mieszkanie. Dużo zmian i niestety tylko na złe. Chciałem się upewnić czy to błąd z plikiem czy to jakaś ściema.
Może ktoś wrzucić ?
Właśnie zwróciłem na to uwagę i rzeczywiście przy pierwszych rozmowach otrzymałem od dewelopera plik ze standardem wykończenia inny niż ten, który został podpięty pod umowę deweloperską.
Nikt nie informował mnie o zmianach w tych plikach. Powiem szczerze, że to dość tania i bezczelna zagrywka.
Poniżej różnice jakie znalazłem:
Elewacja: brak płytek zewnętrznych (jak na wizualizacji) deweloper na spotkaniu zapewniał mnie że będą. Obecnie jest ocieplenie i tynk sylikonowy
Ściany działowe: usunięto zapis o oddylatowaniu ścian działowych od elementów nośnych, brak zapisu o wypełnieniu akrylem, usunięto zapis jak będzie wykonana rowerownia oraz komórki lokatorskie.
Wyposażenie w instalację: usunięto zapis o kamerach przy wjeździe na osiedle, drzwiach wejściowych oraz garażu.
Lokal mieszkalny: zmienili wysokość z 263 cm na 258 cm!!
Zmiana zapisu o wykończeniu łazienki: obecnie jest surowa bez tynków.
Zmieniono ilość gniazdek RJ45 z minimum 2x na 1x.
Usunięto info o tablicach mieszkaniowych.
Usunięto termostaty regulowane zdalnie.
Usunięto informację o wykonaniu rowerowi oraz komórek lokatorskich.
Usunięto informację o drzwiach do pomieszczeń boksów lokatorskich.
Dodano zapis o zakazie wjazdu do garażu z samochodów z instalacją LPG/CNG.
Usunięto zapis o możliwości instalacji gniazda do ładowania samochodu.
Usunięto zapis o tynku cienkowarstwowym i dekoracyjnych fragmentach z płyty meblowej lub lustra w częściach wspólnych.
Usunięto zapis o suficie podwieszanym w wiatrołapach.
Usunięto szlabany na drodze wewnętrznej.
Usunięto ławki i kosze na śmiecie.
Dokładnie to samo zauważyłem. Kontaktowaliscie się z deweloperem, że żeby wyjaśnić? Ja mam zamiar pisać o wyjaśnienie co to kurna jest. Wg tego to blok może wyglądać z zewnątrz jak szara kupa, tylko tynk. W ogóle nie podobne do wizualizacji.
To jest jakiś żart. O elewacje i szlabany wielokrotnie pytałem i dostałem zapewnienia że będzie tak jak na wizualizacji. Szlabany nawet widnieją na rzutach. Jest to napisane teraz bardzo ogólnikowo i o wielu rzeczach nagle nie ma w ogóle powiedziane.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2023, 12:27 przez kuba777, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kuba777 pisze:boromir13579 pisze:Pb44 pisze:Właśnie zwróciłem na to uwagę i rzeczywiście przy pierwszych rozmowach otrzymałem od dewelopera plik ze standardem wykończenia inny niż ten, który został podpięty pod umowę deweloperską.
Nikt nie informował mnie o zmianach w tych plikach. Powiem szczerze, że to dość tania i bezczelna zagrywka.
Poniżej różnice jakie znalazłem:
Elewacja: brak płytek zewnętrznych (jak na wizualizacji) deweloper na spotkaniu zapewniał mnie że będą. Obecnie jest ocieplenie i tynk sylikonowy
Ściany działowe: usunięto zapis o oddylatowaniu ścian działowych od elementów nośnych, brak zapisu o wypełnieniu akrylem, usunięto zapis jak będzie wykonana rowerownia oraz komórki lokatorskie.
Wyposażenie w instalację: usunięto zapis o kamerach przy wjeździe na osiedle, drzwiach wejściowych oraz garażu.
Lokal mieszkalny: zmienili wysokość z 263 cm na 258 cm!!
Zmiana zapisu o wykończeniu łazienki: obecnie jest surowa bez tynków.
Zmieniono ilość gniazdek RJ45 z minimum 2x na 1x.
Usunięto info o tablicach mieszkaniowych.
Usunięto termostaty regulowane zdalnie.
Usunięto informację o wykonaniu rowerowi oraz komórek lokatorskich.
Usunięto informację o drzwiach do pomieszczeń boksów lokatorskich.
Dodano zapis o zakazie wjazdu do garażu z samochodów z instalacją LPG/CNG.
Usunięto zapis o możliwości instalacji gniazda do ładowania samochodu.
Usunięto zapis o tynku cienkowarstwowym i dekoracyjnych fragmentach z płyty meblowej lub lustra w częściach wspólnych.
Usunięto zapis o suficie podwieszanym w wiatrołapach.
Usunięto szlabany na drodze wewnętrznej.
Usunięto ławki i kosze na śmiecie.
Dokładnie to samo zauważyłem. Kontaktowaliscie się z deweloperem, że żeby wyjaśnić? Ja mam zamiar pisać o wyjaśnienie co to kurna jest. Wg tego to blok może wyglądać z zewnątrz jak szara kupa, tylko tynk. W ogóle nie podobne do wizualizacji.
To jest jakiś żart. O elewacje i szlabany wielokrotnie pytałem i dostałem zapewnienia że będzie tak jak na wizualizacji. Szlabany nawet widnieją na rzutach.
Ja mam jeszcze jakaś nadzieję, że przedstawicielka dewelopera się pomyliła i załączyła zły standard.
Jak mogli wyciąć info o boxach i rowerowniach skoro ludzie i w tym ja kupiliśmy właśnie rowerownie?!
boromir13579 pisze:kuba777 pisze:boromir13579 pisze:
To jest jakiś żart. O elewacje i szlabany wielokrotnie pytałem i dostałem zapewnienia że będzie tak jak na wizualizacji. Szlabany nawet widnieją na rzutach.
Ja mam jeszcze jakaś nadzieję, że przedstawicielka dewelopera się pomyliła i załączyła zły standard.
Jak mogli wyciąć info o boxach i rowerowniach skoro ludzie i w tym ja kupiliśmy właśnie rowerownie?
Poza tym wielu młodszych użytkowników nie ma niebieskiego portalu, wręcz poatrzegają ten portal jak rzecz dla dinozaurów, no offence

no ale odpowiedź będzie oczywista
- czytali państwo umowę przedwstępna?
- tak, czytaliśmy.
- no to podpisaliście państwo i zgodziliście się na to co było w umowie, nikt państwu zawartej umowy nie zmienił.
dziękować deweloperowi, mógł równie dobrze wpisać nieczytającym umów, że kupujecie po 20 tys. za m2, a zadatek stanowi pierwsza transza i w razie odstąpienia przepada
- tak, czytaliśmy.
- no to podpisaliście państwo i zgodziliście się na to co było w umowie, nikt państwu zawartej umowy nie zmienił.
dziękować deweloperowi, mógł równie dobrze wpisać nieczytającym umów, że kupujecie po 20 tys. za m2, a zadatek stanowi pierwsza transza i w razie odstąpienia przepada
realista pisze:no ale odpowiedź będzie oczywista
- tak, czytaliśmy.
No w naszym przypadku nie do końca taka była sytuacja. Podpisaliśmy umowę rezerwacyjną, dostaliśmy do wglądu wzór umowy deweloperskiej, prospekt i inne dokumenty. Podczas podpisywania umowy u notariusza przedstawicielka poinformowała nas o drobnych zmianach w umowie dotyczących danych kontaktowych i zdaje się konta bankowego. Ale już o zmianach w załącznikach do prospektu, czyli o zmianach standardu nie wspomniała. Fakt, mogliśmy u tego notariusza znowu dokładnie przeczytać tych dwadzieścia czy trzydzieści stron, ale nie spodziewaliśmy się szwindlu.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”