Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
angelo

Re: Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Postautor: angelo » 23 maja 2021, 15:52

danielwojt pisze:Czy ktoś coś wie na temat możliwości instalowania klimatyzacji? Będzie wydawana zgoda?

Pytanie jeszcze czy chodzi Ci o montaż klimatyzacji na ścianie bloku, chodzi oczywiście o agregat, czy może chcesz ją postawić np. na balkonie, poniżej barierek. To jednak mniej ingeruje w ogólny wygląd budynku oraz w jego elewację.

Aga_U

Postautor: Aga_U » 30 maja 2021, 19:46

Witam,
Jeśli chodzi o odbiór kluczy to pytałam dewelopera ale nie chą określić przybliżonego terminu, powiedzieli że idą zgodnie z harmonogramem o że przekazanie własności będzie to stycznia 22- tak jak jest zapisane w akcie ale chciałabym znać jakieś szczegóły bo chcąc zamówić ekipę remontowa nie wiem czy nastawiać się nie październik, czy styczeń ....

danielwojt

Postautor: danielwojt » 31 maja 2021, 6:46

Aga_U pisze:Witam,
Jeśli chodzi o odbiór kluczy to pytałam dewelopera ale nie chą określić przybliżonego terminu, powiedzieli że idą zgodnie z harmonogramem o że przekazanie własności będzie to stycznia 22- tak jak jest zapisane w akcie ale chciałabym znać jakieś szczegóły bo chcąc zamówić ekipę remontowa nie wiem czy nastawiać się nie październik, czy styczeń ....

Najczęściej deweloper przekazuje klucze w momencie dokonania odbioru technicznego, ale nie jest to obligatoryjne rozwiązanie, ponieważ zdarza się, że przekazanie kluczy nastąpi po podpisaniu ostatecznego aktu notarialnego.
Jeśli do protokołu odbioru wpiszemy wszystkie usterki, możemy odebrać klucze, ale będziemy musieli wpuścić ekipę dewelopera, by poprawiła dostrzeżone w czasie odbioru wady.
Przekazanie kluczy łączy się z posiadaniem lokalu, ale bez przeniesienia własności, jesteśmy wobec tego odpowiedzialni za opłaty za media, spisanie liczników i ewentualne zmiany, od tego momentu deweloper nie może bez wiedzy nabywcy wejść do mieszkania.
Posiadanie lokalu wiąże się nierozerwalnie z przekazaniem kluczy, zaś przeniesienie własności to moment, w którym podpiszemy ostatni akt notarialny.

ZimaZla

Postautor: ZimaZla » 31 maja 2021, 7:13

iti pisze:Instalacja światłowodowa jest obecnie standardem w blokach (zdaje się, że wymóg prawny). Inna sprawa, to jaki operator / ilu operatorów się do niej podłączy.

Z tego co wspominał deweloper na dostawę internetu maja podpisać umowy z Orange, Toya i UPC.

Marek87

Postautor: Marek87 » 15 lip 2021, 11:48

pozdrowienia z inwestycji kobierzynska 164
radzę uważać na kwestie wodne. Acatom ma z tym na bakier.
Ogolnie to woda w ogórkach i garażach...
Niestety takich rzeczy nie da sie zweryfikować przy odbiorze.

Aga_U

Postautor: Aga_U » 19 lip 2021, 7:32

To jest to czego się obawiam najbardziej (przyszła właścicielka mieszkania z ogródkiem)

ZimaZla

Postautor: ZimaZla » 13 sie 2021, 11:53

Witam. Czy ktoś z was rozmawiał może w ostatnim czasie z deweloperem po tych ulewach, jak sytuacja z garażami?
A drugie pytanie - zauważyłam, ze lokal na terenie osiedla został już również przez kogoś zarezerwowany? Czy ktoś może słyszał od dewelopera jaki plan jest na to miejsce osoby, która lokal zarezerwowała? Wiem, ze to jeszcze wczesnie i może jeszcze nic nie mówią na ten temat, ale a nuz ktoś coś wie..

Aga_U

Postautor: Aga_U » 17 sie 2021, 6:46

Tak, dokładnie te 2 tematy ostatnio poruszyłam z Panią deweloper i ku mojemu przerażeniu potwierdziła że już wypompowywali kiedyś wodę z garażu ale oczywiście zasłaniała się tym, że jeszcze nie zrobili odpływów i jak zrobią to sytuacja bedzie inna, a na pytanie o budynek usługowy powiedziała że to ,, kawiarnia" bo tylko kawiarnia to może być i że zaprojektowali ja jako kawiarnie

b00sti

Postautor: b00sti » 08 paź 2021, 15:24

Witam, odbierał już ktoś mieszkanie? Jak wrażenia?

Kamil0123

Postautor: Kamil0123 » 14 paź 2021, 0:27

A oni w ogóle zaczęli te odbiory techniczne? W przypadku Kobierzyńskiej mieli chyba 4 miesiące poślizgu ze wszystkim (tak słyszałem od niektórych mieszkańców).

W dziale sprzedaży nawet nie ma co pytać o tą kwestię. Obsługa posprzedażowa w zasadzie nie istnieje w Acatomie. Nie można uzyskać od nich informacji nawet na najprostsze pytania.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”