Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 07 gru 2020, 10:00

IT to glowny klient na nieruchomosci i czesto kupuje za gotowke, widac to zreszta tez po tym forum

Jakieś konkretne dane poza kilkoma osobami na tym forum?
Oczywiscie nawet 200 programistow na rynku w Krakowie szybko zostanie wchloniete bez wiekszego wplywu na stawki. Info dostalem przez plotki

Myślę że tak, jedna z większych korpo bierze teraz ludzi przez brytyjskie kontraktornie bez rekrutacji technicznej, takie mają parcie w h***.
Info dostalem przez plotki, na gowork znalazlem tylko potwierdzenie.

spoko :)

tomm

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: tomm » 07 gru 2020, 10:21

platinium pisze:
IT to glowny klient na nieruchomosci i czesto kupuje za gotowke, widac to zreszta tez po tym forum

Jakieś konkretne dane poza kilkoma osobami na tym forum?

IT w krakowie wynajmuje 38% biurowcow - gazetakrakowska.pl/krakow-znow-rekordowy-rok-na-rynku-biurowcow-biur-jest-dwa-razy-wiecej-niz-cztery-lata-temu/ar/c3-14798208 ,
a nie jest tajemnica ze w Korpo sie najlepiej zarabia. Zarobki IT to jest 1% "najbogatszych" dlatego IT stac na mieszkania 10k/metr za gotowke i uwazam ze choc nikt tego wprost nie powiedzial i pewnie nie powie to jest to glowny klient na mieszkania, zwlaszcza ze to sa mloodzi ludzie.

Duzo moich znajomych inwestowalo kupujac mieszkania na wynajem, rozwniez za gotowke dlatego mimo ze to jest ulamek populacji to na rynku nieruchomosci ma nadreprezentacje. Poza tym IT to ponad 90% faceci wiec, mozna ich mnozyc razy 2 jak kupuja z druga polowka.

Ale IT potrafi tez liczyc kase i nie lubi przeplacac 50% w stosunku do 3lat wstecz bo to oznaczac moze kupowanie na gorce - a chyba nie ma lokalizacji w Krakowie gdzie cena nie wzroslaby o 50% w ciagu ostatnich 3 lat, co najwyzej sa takie gdzie wzrosla 70%. Jestem w IT od 15 lat.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 07 gru 2020, 11:41

No witam, jak tam po weekendzie?
W tym tygodniu mam home office i jestem w domu na wsi.
Wczoraj była piękna pogoda, zrobiliśmy z kolegami wyprawę na quadach, cudowny dzień.
Dzisiaj rano obudziło mnie słoneczko na tle błękitnego nieba, zszedłem na dół, wypuściłem psa, wszedł na śniadanie kot, nastawiłem kawkę. Teraz siedzę sobie, przeglądam maile, słucham jazzu z winyla, ach ta akustyka w drewnianym domu. Siedzę i tak sobie myślę że ten kto nie ma domu na wsi to jednak przegrał życie, i nie mówię tutaj o domu w Zielonkach czy innym śmierdzącym smogiem Kokotowie. Dom na górce z widokiem, pod lasem, pozwalający na obcowanie z naturą patrząc nawet przez szybę w salonie. Wczoraj jeden kolega mówił że na uczelni co po niektórzy wykładowcy zaczynają podnosić aby po pandemii wprowadzić studia zaoczne zdalne. Jeśli to wypali to w połączeniu ze wzrostem popytu korporacji na pracowników zdalnych, spowoduje spadek zainteresowania mieszkaniami na wynajem w drogim Krakowie. Ludzie zostaną na wsi i w małych miasteczkach bo tutaj jest taniej, jest internet 4G, biedronka i paczkomat pod ręką i przede wszystkim czyste powietrze i natura. Szkoły podstawowe są znowu do 8 klasy, a takiego 14 latka to już można śmielej puścić busem do liceum w Krakowie. Tutaj po prostu inaczej płynie czas. Pozdrawiam.

platinium

Postautor: platinium » 07 gru 2020, 11:43

a chyba nie ma lokalizacji w Krakowie gdzie cena nie wzroslaby o 50% w ciagu ostatnich 3 lat, co najwyzej sa takie gdzie wzrosla 70%. Jestem w IT od 15 lat.

O panie :O Ty chyba żyjesz w anubisowym Krakowie. W moim Krakowie przez ostatnie 3 lata (w porównaniu do I kwartału `17) najbardziej podrożały ceny transakcyjne kawalerek. Od średniej ceny 7100 do 9600, co daje.. 26% przez 3 lata. Natomiast mieszkania które najczęściej kupują znajomi z IT (50-60m2) podrożały z 6300zł w 2017 do.. 7700 w 2020, co daje 18% z groszami w 3 lata.
Tyle w IT siedzisz a kształtujesz opinie na podstawie plotek znajomych czy nieoficjalnych źródeł. Nie chciałbym przejąć po Tobie projektu :D

Btw, to że 38% biurowców jest wynajmowanych przez IT nie oznacza że 38% biurowców jest zajętych przez programistów >15k na rękę. Biorąc pod uwagę działy finansowe, księgowe, supportowe, HR-owe musisz podzielić tą wartość przez ~2.

No witam, jak tam po weekendzie?
W tym tygodniu mam home office i jestem w domu na wsi.
Wczoraj była piękna pogoda, zrobiliśmy z kolegami wyprawę na quadach, cudowny dzień.

Nawet śmieszne, plusik dla Ciebie :D

tomm

Postautor: tomm » 07 gru 2020, 11:53

RUczaj, Kurdwanow, wielicka (sensity), grzegorzki, zablocie -wszedzie ceny tam poszly min 50%, podaj lokalizacje ze o tyle nie wzrosly to zobaczymy gdize jest Twoj Krakow, pradnik bialy tez juz widzialem pierwotny jest po 9k!

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 07 gru 2020, 12:19

rydler32 pisze:Dobrze wiemy, że podczas pandemii banki zaostrzyły kryteria jeśli chodzi o hipoteki, więc Twój wniosek kupy się nie trzyma.
To, że ktoś stracił pracę jako kucharz i nie spłaca rat za TV czy telefon, nie znaczy, że przestanie spłacać hipotekę, większość ludzi z grup ryzyka lub zwolnionych :
a) nigdy nie miała szans na kredyt mieszkaniowy
b) na pewno nie zaciągnęła go w czasie pandemii

No nie do końca jest tak różowo, bo niedalej jak rok temu KNF wydał ostzreżenie o znacznej ilości zagrożonych kredytów mieszkaniowych .
bankier.pl/wiadomosc/KNF-ostrzega-przed-nadmiernym-zadluzeniem-Polakow-7688919.html

Drugim problemem jest wysokie obciążenie ratami kredytowymi sporej części mieszkaniowych dłużników. W portfelach banków znajdowało się prawie 390 tysięcy kredytów (o łącznej wartości 89,2 mld zł), w przypadku których dłużnik wydawał ponad 40% dochodu na spłatę rat. W niemal 200 tysiącach przypadków wskaźnik DSTI (relacja miesięcznej wartości wszystkich spłacanych rat kredytowych do miesięcznego dochodu netto gospodarstwa domowego) przekraczał 50%! Znaczy to tyle, że gdy chociaż jeden z dłużników straci pracę bądź padnie mu firma, to taki kredyt praktycznie nie ma szans być terminowo obsługiwany. Np. w Wielkiej Brytanii za górną dopuszczalną wartość DSTI uznaje się 30%.

anibus pisze:Generalnie to się z tym zgadzam, ale wydaje mi się że lata 2018 - 2019 i 10% skok cen rok w rok to była już spekulacja. Schodziły mieszkania w takich cenach, że rentowność najmu zrobiła się minimalna (tj. na części oferty). Inwestorzy, przynajmniej część, kupowała z myślą, że cena mieszkania sama będzie rosnąć i kwestie najmu / nie najmu były mniej istotne.

Ale to o czym piszesz to już to definicja klasycznej bańki , kiedy jedynym czynnikiem stymulujacym popyt są rosnące ceny.

Bańka w 2008 miała znacznie większe rozmiary , ale napompowały ją zakupy na własne potrzeby , ktoś kto się zapakował w na górce w mieszkanie w kredycie frankowym, potulnie je spłacał, spadki z tamtego okresu wynikały tylko i wyłącznie z konieczności dostsowania się do niższej złotówkowej zdolności kredytowej. Teraz masz racje bańkę napompowały zakupy inwestycyjne , więc jest znacznie wieksza szansa że inwestorzy będa pozbywać się mieszkań.

totalmoney.pl/artykuly/rynek-kredytow-hipotecznych-w-polsce-jak-pandemia-covid-19-wplynela-na-strukture-i-wartosc-kredytow-mieszkaniowych

Do q3 udzielono 160 tys kredytów na kwotę 46 mld zł. Wg NBP to jest jedynie 70 % rynku, czyli w nieruchomości musiało pójść jeszcze jakieś 150 mld . Rocznie buduje sie jakieś 200 tys mieszkań , czyli zakładając że nie zostanie udzielony do końca roku żaden kredyt , i te 40 tys mieszkań pójdzie za gotówkę , oznacza to że każde z nich będzie kosztować blisko 4 mln zł ...
Ostatnie pełne dane GUS są z 2018 r i wtedy róznica miedzy liczbą kredytów/wartością kredytów a liczba/wartościa aktów notarialnych wynosiła 10 % i to jest realnie liczba transkacji gotówkowych.
biznes.interia.pl/finanse/news-dane-nbp-zaskoczyly-znowu-wyplacamy-duzo-gotowki,nId,4874846
wyparowało w tym roku 78 mld z lokat , niestety wszystko wskazuje na to że ten kapitał przewędrował na konta bankowe i do skarpet a szerokim łukiem ominął nieruchomości... .

abc

Postautor: abc » 07 gru 2020, 12:23

Interbud kontynuuje obnizki, tym razem nazywa to obnizka swiateczna :) ceny wciaz zdecydowanie za wysokie, ale mysle ze do wiosny jeszcze troche zejda z ceny

Mar G

Postautor: Mar G » 07 gru 2020, 13:04

Pyskaty pisze:
platinium pisze:W moim Krakowie przez ostatnie 3 lata (w porównaniu do I kwartału `17) najbardziej podrożały ceny transakcyjne kawalerek. Od średniej ceny 7100 do 9600, co daje.. 26% przez 3 lata. Natomiast mieszkania które najczęściej kupują znajomi z IT (50-60m2) podrożały z 6300zł w 2017 do.. 7700 w 2020, co daje 18% z groszami w 3 lata.

Platinium bez sensu jest zupełnie taka dyskusja, która polega na przerzucaniu się cenami dla całego miasta. Jeden podaje ceny dla rynku pierwotnego, Ty podajesz dla wtórego i pierwotnego. A to nic nie mówi. Kawalerka to może być 25, a może być 40 m2. Lokalizacja też nie jest bez znaczenia. Jeśli ktoś mówi, że rośnie lub spada to trzeba przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie o jakiej wielkości lokalu mówimy, w jakiej lokalizacji, w jakim standardzie itd.

Wg mnie najbardziej wiarygodne jest porównywanie tego co jest porównywalne tj. spojrzenie na etapy konkretnych inwestycji realizowane z reguły w tej samej technologii i tym samym standardzie na rynku pierwotnym. Ile dana inwestycja kosztowała np. w 2017 roku w etapie nr I, a ile kosztuje teraz w etapie nr 2 w roku 2020. Jeśli będziesz porównywał to co się da porównać to wzrost 50% to jest minimum w ciągu 3 lat.

Zgadza się. Należy porównywać to co porównywalne. Dobrze to pokazuje P64 właśnie w tym zakresie czasu 2017-2020 czyli etapy 1-2-3-4.
Zmiana ceny tego samego produktu etap 4 vs 1 :
Metraż do 40 m2 plus 50%
40-50 m2 plus 35%
50-100 plus 15 %.

Przy czym gros tej zmiany ceny to etapy 3-4 vs 2 czyli 2020 vs przełom 2018/19.

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 07 gru 2020, 13:24

Niektóre lokalizacje w Krakowie podrożały nawet 80 do 100%. W 2014 podpisywałem umowę na mieszkanie, gdzie koszt metra za mieszkanie 50m2+ wynosił 5000 zł/m2. Aktualnie bloki budujące się obok oscylują w granicach 8900 - 9600 zł/m2. Zależy jakie piętro, wystawa na świat. Metraż oczywiście taki sam. Wzrosty duże, ale weźmy pod uwagę, że w tym czasie cała gospodarka strasznie się rozrosła, wiele osób zaczęło zarabiać spore pieniądze, zatem ceny i tak nie mają podstaw do spadku z 2014 roku. W tym samym czasie, np. Bagry Park było po 6000 zł, na Zabłociu od 6800 do 7500 kosztował metr, Avia od 4400 do 4800. Tak to wyglądało w tamtych realiach. Więc faktycznie wiele lokalizacji wzrosło nie o kilka, ale nawet o 100 procent w przeciągu pięciu lat, co daje nam 20% rocznie od kwoty podstawowej. Jaki z tego wniosek? Ano żaden. Każdy i tak robi co chce. Nieruchomości to trochę loteria. Każdy chce kupić w dobrych czasach, ale nikt nie wie kiedy one będą. Ja kupiłem w czasach chyba najtańszych po 2008 roku, ale szczerze to był czysty fuks. Nie zastanawiałem się czy ceny spadną, wzrosną - chciałem kupić i kupiłem. Po latach się okazało, że kupiłem w najlepszym momencie, ale tak jak mówię - to jest po prostu loteria, czysty fart. Moim zdaniem wieczne czekanie nie ma sensu, szczególnie że wymarzone mieszkanie czekać nie będą. Wieczne zamartwianie się o analizy też jest bez sensu. Na wiosnę kupiłem domek, wszyscy mi odradzali, bo będzie zapaść na rynku, że masakra, kupię taniej w listopadzie 2020 ten sam domek. Tylko, że w czerwcu już nie było żadnego dostępnego :lol: Tak to często wygląda właśnie. Jasne, że fajnie jest przyoszczędzić dużą kasę na nieruchomościach, ale jak się kupuje dla siebie to te wszelkie liczenia, prognozy ekspertów (które się nadają jedynie jako papier toaletowy, bo to też spekulacja) są bez sensu. Liczyć to można inwestycje, ale nawet nie jedno mieszkanie pod najem, tylko gdy się tym zajmujemy stricte zawodowo, żyjemy z tego. Jedno mieszkanie to ma nie generować strat, spłacać się z najmu i zajmować jak najmniej czasu. Tak widzę inwestycję w jedną nieruchomość. Jak ktoś chce zostać milionerem na jednym mieszkaniu to życzę mu powodzenia. To się ma spłacać, zajmować minimalną ilość czasu i zostać bez lewara na emeryturę - tak to widzę. A tutaj jest dyskusja jakby każdy zajmował się tym zawodowo :lol: Bez sensu Panowie. Tracicie życie na bzdury.

tomm

Postautor: tomm » 07 gru 2020, 13:27

przypominam ze Atal ciagle bardzo duzo sprzedaje bo ma ceny w miare rozsadne (w porownaniu do wielu devow ktorym sprzedaz stoi z uwagi na ceny), czy Atal mial jakies metraze 80+ w ostatnich etapach na p64 i jakie ceny to byly?

No jak cos wzroslo o 50-80% w 3 lata i sytuacja ekonomiczna sie diametralnie zmienila i nikt nie jest w stanie podac argumentow za dalszymi wzrostami, no to sorry. Zawsze jest alternatywa, przeczekanie, najem czy np. budowa wlasnego domu, w cenie dzialki nie ma 300k marzy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”