Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kozel

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: kozel » 04 gru 2020, 12:49

Kto miał gotówke 2018-2020 na konciej to kupił, kto miał kupić to kupił już na inwestycje, jak myślicie kogo najbardziej BOLAŁY w OCZY hasła TANIEJ JUŻ NIE BĘDZIE, gościa co ma 300-400 k na koncie i mu leży na kupice, czy Kowalskiego z 50-100 k,
iFestorki byli na PRESJI i kupowali, przy okazji obławiali sie FLIPERKI,a cenny rosly... bo inFestorek, miał pełne gacie, że już nie taniej nie kupi ... buaha
Teraz popty to głównie, potrzeby Mieszkaniwowe,
Ostatnio zmieniony 04 gru 2020, 12:53 przez kozel, łącznie zmieniany 1 raz.

kozel

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: kozel » 04 gru 2020, 12:50

Drobnica z kasą z depozytów, wejdzie na giełdę, hossa chiwilę potrwa, pompowanie giedły, póżniej spadki... już na wiosne czytałem takie opracowania..

Pepeg

Postautor: Pepeg » 04 gru 2020, 12:51

NeVeS pisze: Inwestorzy są optymistycznie nastawieni, a to niestety nie wróży dobrze spadkom cen. Obawiam się że względa "normlaność" wróci zbyt szybko, tak jak i popyt inwestycyjny, by któremu kolwiek devloperowi opłacało się puścić mieszkanie po znacznej przecenie niż poczekać jeszcze z pół roku i sprzedać bez obniżki. W ciągu mieisąca sytuacja odwróciła się o 180 stopni.

Pytanie tylko czy będzie komu wynająć te inwestycyjne mieszkania? Bo rynek w Krakowie jest już dosyć nasycony.

kozel

Postautor: kozel » 04 gru 2020, 13:03

Swoja drogą dziwię się tym InFestorkom, że kupowali taki chłam, sam byłem na kupinie inw. ale jak zobaczyłem, jaki chłam sprzedają - nie funkcjonalne - generanie nastawione na arbn - dziadostwo, dobre funkcjonale mieszkania zawsze się wynajmą, a GOROĄCO GŁOWYM infrostestorkom, zostanie klitk-kwadrat w sam raz na miotłę i mopa !
Infrestorki zapominają o dwóch wiszących rzeczach:
- wiszący kastaster
- uwalenie arbnb - a płacie podatki z tego ?
innpoland.pl/161463,airbnb-francja-hiszpania-wlk-brytania-ograniczenia-wynajmu-25-lat
tripinvest.pl/blog/licencja-na-wynajem-turystyczny-domu-w-hiszpanii

genralnie tylko daję pod rozwagę... :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 gru 2020, 13:10

Pepeg pisze:Pytanie tylko czy będzie komu wynająć te inwestycyjne mieszkania? Bo rynek w Krakowie jest już dosyć nasycony.

I pytanie kto kupi po obecnych cenach pod inwestycje. Przy tych cenach co były, już przed pandemią zwrot z najmu był minimalny, pomijając już nawet kwestię znalezienia najemcy. Początek 2020 roku to raczej windowanie cen handlem cesjami i myślą o odsprzedaży.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Pepeg

Postautor: Pepeg » 04 gru 2020, 14:17

Tylko w biednej Polsce panuje takie przeświadczenie że własne mieszkanie i samochód to synonim luksusu i jedyny cel w życiu. Na zachodzie bardzo dużo ludzi bogatych wynajmuje mieszkania, cenią sobie niezależność i elastyczność jaki daje taka forma mieszkania. W biednych społeczeństwach kupują klitki i wiążą się z tą klitką i kredytem na 30 lat. Bogaci wynajmują tam gdzie aktualnie chcą bo ich na to stać.

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 04 gru 2020, 14:38

Kolego, byłeś kiedyś na zachodzie? Zachodnia klasa średnia nie kupuje, bo mają znacznie niższy przelicznik siły nabywczej do metra kwadratowego, niż Polacy. U nas więcej kupisz w Krakowie za średnią krakowską, niż np. w Monachium. Dziwny mit się utarł, że jak na zachodzie więcej wynajmują to oznacza, że tak lepiej. Dużo jeżdżę firmowo do Włoch, Niemiec czy Austrii i już wiele kwiatków od osób, które nigdzie nigdy nie były słyszałem. Głównie właśnie o mieszkaniach i najmie, jak i o drogach :lol: Drogi na zachodzie też niby takie cudowne, nie ma korków itd. :lol: Ahhh ci bajkopisarze.

Daj Boże i niech ten Anubis odkłada lekko 100k w pół roku, ale wtedy myślę, że nie udzielałby się na forum i żalił, tylko coś wreszcie kupił :lol: Ale daj mu Boże, ja tam wszystkim dobrze życzę.

Kozel, Ciebie to chyba jakiś inwestor w życiu skrzywdził, co? Albo straciłeś okazję życia przez własnego węża w kieszeni? Z takim brakiem szacunku mówisz o inwestorach, że aż strach czytać. Strasznie dużo jadu, musisz być malutkim człowiekiem. Kupno mieszkania na wynajem czy fliperka to nic złego, każdy może robić co chce. Fliperzy też przecież kupują, remontują, sprzedają - wykonują pracę, nie każdy chce się babrać z mieszkaniami. Jasne - cesje to już inna bajka, sam ich nie lubię, dlatego nie wspieram takiego procederu i nigdy nie kupiłbym od takiej osoby mieszkania, chyba że najwyżej w tej samej cenie. Kwestia gustu, utrudniają zakupy na rynku, ale są. Zresztą dzięki COVID osoby, które wierzyły w cesje w sporej ilości się mocno przejechały. Spekulacja na cesjach to czysty hazard, raczej dobra dla kogoś, kto ma dużo kasy i chce się bawić portfelem inwestycyjnym agresywnie, ale stać go, aby go stracić. Jak ktoś nabrał 5 czy 10 mieszkań pod cesję, wpłacił kasę i przyszedł COVID to naprawdę jest w niezłej pupie jak nie miał gotówki odłożonej i wierzył w smoki. To jest zabawa dla bardzo bogatych, bo to jest czysty hazard, a nie pewny biznes. Już lepsze jedno mieszkanie na wynajem w lewarze - bo jedno dodatkowe, nawet z kredytem to łatwo i w kryzysie utrzymać.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 gru 2020, 15:08

Grejfrut pisze:Daj Boże i niech ten Anubis odkłada lekko 100k w pół roku, ale wtedy myślę, że nie udzielałby się na forum i żalił, tylko coś wreszcie kupił :lol: Ale daj mu Boże, ja tam wszystkim dobrze życzę.

Ale Was zjada. W dodatku to nie jest duża kasa, ale wiem, że wszystko zależy od branży. :D Tak myślałem, żeby tego argumentu nie wysuwać, bo rozpocznie się gównowątek. Oszczędności + procenty z kapitału, który już mam + dwa zakończone, dobre projekty. I nie w 6 miesiecy, tylko w 10.

Gdybym kupił w środku pandemii to pieniądze przestałyby pracować, miałbym mieszkanie, które muszę wykończyć, a dodatkowo ceny mieszkań lecą. Normalnie interes życia. Nie mówię nawet o zakupie dziury w ziemi, bo wtedy sytuacja się zmienia w ten sposób, że nie mam kapitału, dalej muszę płacić za najem.

Kupić to się "opłacało" w końcu 2019 roku, kiedy ceny rosły, wszystko wskazywało, że będą tak rosnąć jeszcze dwa lata, a przypływ gotówki był podobny lub mniejszy od wzrostu cen.

Grejfrut pisze:cesje to już inna bajka, sam ich nie lubię, dlatego nie wspieram takiego procederu i nigdy nie kupiłbym od takiej osoby mieszkania, chyba że najwyżej w tej samej cenie. Kwestia gustu, utrudniają zakupy na rynku, ale są. Zresztą dzięki COVID osoby, które wierzyły w cesje w sporej ilości się mocno przejechały. Spekulacja na cesjach to czysty hazard, raczej dobra dla kogoś, kto ma dużo kasy i chce się bawić portfelem inwestycyjnym agresywnie, ale stać go, aby go stracić. Jak ktoś nabrał 5 czy 10 mieszkań pod cesję, wpłacił kasę i przyszedł COVID to naprawdę jest w niezłej pupie jak nie miał gotówki odłożonej i wierzył w smoki. To jest zabawa dla bardzo bogatych, bo to jest czysty hazard, a nie pewny biznes.

Zgadzam się z tym w pełni. Polacy tak mają, że raz po raz wierzą w kolejne złote biznesy, gdzie jest pewny zysk i zerowe ryzyko. :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 04 gru 2020, 15:12

Ale kogo zajada? Gdzie ta gównoburza? Żyjesz w swoim świecie. Ja Ci tam dobrze życzę, ale nie sądzę, aby ktokolwiek odkładający sporą gotówkę udzielał się 10x dziennie na tym forum :lol: I to jeszcze w taki sposób. Rób co chcesz, Twoja sprawa. Ale najpierw merytorycznie odpowiedz gdzie te spadki, skoro już się rozpoczęły? Wymień tak z 5 inwestycji, gdzie są realne spadki - nie typu Centralna od Proins czy Lokum Salsa, bo to wiadomo, że ceny z kosmosu.

Żyjesz na innej planecie, tak się zastanawiam po co ja tracę swój czas i się na tym forum udzielam :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 gru 2020, 15:39

Grejfrut pisze:Wymień tak z 5 inwestycji, gdzie są realne spadki - nie typu Centralna od Proins czy Lokum Salsa, bo to wiadomo, że ceny z kosmosu.

To tak możemy bez końca. Centralna nie, bo "ceny były z kosmosu". Lokum też nie, bo wiadomo - podobnie. Siesta, Vista, Salsa - obojętnie, bo Lokum to się nie liczy. WT 2.0 w żadnym wypadku, bo w końcu blak frajdej. KRK od Echo, gdzie dodają dwie sztabki złota to jak liczyć - to są spadki czy nie? A Jasna odpalona w cenach od ok. 8k za metr - spadek czy może "racjonalna wycena", bo w okolicy po ile latają inne to wiemy?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”