Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ragar

Nieska temperatura w nowym mieszknaiu - Osiedle Bohaterów Września

Postautor: ragar » 15 lis 2016, 23:12

Supernorby pisze:Myślę, że to wina wentylacji mechanicznej i nawiewników, szczególnie tych najtańszych montowanych niewiadomo dlaczego na niektórych oknach. Zobaczę jak będzie zimą, ale zastanawiam się nad wymianą kaloryfera na wydajnieszy lub dołżoenia jeszcze jednego w okolicach kuchni.

Sprawdź cz te nawiewniki nie działają u Ciebie za bardzo, przyłóż rękę, jak bardzo dmucha, to może trzeba ograniczyć przepływ powietrza, można np. ściągnąć osłonę i zakleić część otworu nawiewnika taśmą. Nie chodzi o to, żeby całkiem pozbyć się wentylacji, ale o to, żeby nie była na tyle wydajna, aby wychładzać mieszkanie.

Montaż dodatkowe kaloryfera w mieszkaniu to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. Lepiej sprawdź czy te, które masz u siebie są odpowiednio odpowietrzone, czy wszystkie zawory są otwarte (np. te pod grzejnikiem wpuszczające i wypuszczające z niego wodę). W pionie powinien być też zawór, który reguluje zapotrzebowanie mieszkania na ciepło (właśnie chyba ten wspomniany Danfoss), być może to on powinien zostać bardziej odkręcony.

Daj znać, czy udało się coś poprawić i jest cieplej :)

fredo

Re: Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: fredo » 10 gru 2016, 0:25

Supernorby pisze:2/ W chwili obecnej w budynku działa firma „NASZA Sieć”, a UPC do tej pory nie złożyła oferty na swoje usługi.

Napisze ktoś może jakie ma opinie i jak mu się sprawdza NaszaSiec.net :?: Zastanawiam się czy wziąć u nich internet i telewizję i chciałbym się dowiedzieć czy to działa stabilnie, nie zrywa połączenia oraz czy jest to korzystne cenowo.

pozdro

Re: Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: pozdro » 10 gru 2016, 11:14

Osobiscie to ja wole avie i orlinskiego, bo dla mnie bardziej liczy sie to ze deweloper tworzy miasto, pewna urbanistyke, a nie wstawia 2 budynki socjalne oderwane od rzeczywistosci w srodku osiedla po blizej nieokreslonyn katem do obecnej zabudowy. Osobiscie nigdybym ani zlotowki na taka urbanistyke nie wydal jak to ma miejsce tutaj. Wbrew opinia, avia i orlinskiego to bardzo dobrze zaprojektowane osiedla zgodnie z obecnymi trendami w architekturze i urbanistyce. Ludzie ktorzy tak narzekaja na avie to albo nie rozumieja na czym polega projektowanie osiedli, albo nie wiem ulegaja jakiejs nagonce.

antek15

Postautor: antek15 » 12 gru 2016, 17:06

@pozdro - jeśli nazywasz wybudowanie mieszkań dla 12000 ludzi bez zagwarantowania sklepów, przychodni, szkół a nawet wystarczającej ilości miejsc parkingowych dobrze zaplanowaną inwestycją to nie mam nawet siły się z tego śmiać... ;)

Śmiem również twierdzić, że osiedle to wygląda nieźle tylko z lotu ptaka i na wizualizacjach - mijam wspomnianą inwestycję codziennie i dla mnie z odpowiedniej perspektywy wygląda jak jakiś gigantyczny betonowy mur. Co do mieszkań to chyba tylko widok z najwyższych pięter faktycznie jest czymś nadzwyczajnym (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) i to pod warunkiem, że Twoje okna nie są wycelowane w sąsiada.

Zróżnicowana zabudowa jest super ale pod warunkiem, że każda inwestycja ma przestrzeń dzięki której może się zaprezentować. Budowa ciekawego budynki 15m od istniejącego blokowiska... cóż... pozostaje mieć nadzieję, że bloki od Hutnika nie zostaną zabetonowane dookoła ;)

shikaka

Postautor: shikaka » 14 gru 2016, 23:39

pozdro pisze:Osobiscie to ja wole avie i orlinskiego, bo dla mnie bardziej liczy sie to ze deweloper tworzy miasto, pewna urbanistyke, a nie wstawia 2 budynki socjalne oderwane od rzeczywistosci w srodku osiedla po blizej nieokreslonyn katem do obecnej zabudowy. Osobiscie nigdybym ani zlotowki na taka urbanistyke nie wydal jak to ma miejsce tutaj. Wbrew opinia, avia i orlinskiego to bardzo dobrze zaprojektowane osiedla zgodnie z obecnymi trendami w architekturze i urbanistyce. Ludzie ktorzy tak narzekaja na avie to albo nie rozumieja na czym polega projektowanie osiedli, albo nie wiem ulegaja jakiejs nagonce.

Jeśli to nie jest tzw. "trolowanie" to podejrzewam, że od niezbyt dawna jesteś mieszkańcem dużego miasta, skoro taki kaszan jak ww. Ci się podobają. Jeśli wydałeś tam swoje lub banku pieniądze, to szczerze nie zazdroszczę, bo w ciągu najbliższej dekady mieszkania tam nie mają najmniejszych szans zwiększyć swojej wartości, przy takiej ilości dużo bardziej atrakcyjnych lokali, jakie buduje się w Krakowie. Pomijam kwestię użytych technologii do postawienia tamtych budynków, a tych.

Poza tym, o jakich "dwóch budynkach socjalnych" mowa?

antek15 pisze:Zróżnicowana zabudowa jest super ale pod warunkiem, że każda inwestycja ma przestrzeń dzięki której może się zaprezentować. Budowa ciekawego budynki 15m od istniejącego blokowiska... cóż... pozostaje mieć nadzieję, że bloki od Hutnika nie zostaną zabetonowane dookoła ;)

Przed obecnymi budynkami powstaną "na mijankę" w odległości ok. 20m od obecnych, dwa z zewnątrz bardzo podobne budynki, z większą ilością mniejszych mieszkań, wybudowane w dużo niższym standardzie (m.in. beton jak we wspomnianej avii) i to tyle. Pozostałe tereny należą do miejskiego parku.

fredo pisze:
Supernorby pisze:2/ W chwili obecnej w budynku działa firma „NASZA Sieć”

Napisze ktoś może jakie ma opinie i jak mu się sprawdza NaszaSiec.net :?: Zastanawiam się czy wziąć u nich internet i telewizję i chciałbym się dowiedzieć czy to działa stabilnie, nie zrywa połączenia oraz czy jest to korzystne cenowo.

Miałem w poprzednim mieszkaniu, po wielkich bojach i jak to w Polsce awanturach, udało mi się z tego zrezygnować. Non stop były jakieś problemy, praktycznie nie dało się normalnie korzystać i z tego co wiem, nie był to odosobniony przypadek. Dlatego tu nawet nie zastanawiam się nad skorzystaniem z ich usług, szczególnie przy wymogu zawarcia długiej umowy.

Nowy

Postautor: Nowy » 15 gru 2016, 11:06

Nie widzicie, że ta dyskusja nie bardzo ma sens :?: Bo mowa tu o dwóch różnych inwestycjach i potrzebach, na które odpowiadają te inwestycje. Avia i Orlińskiego większe, z gorszym dostępem do infrastruktury, mniejszą ilością zieleni itp., ale jednocześnie znacznie bliżej centrum, z dobrym dojazdem komunikacją publiczną i samochodową w większość miejsc Krakowa itp. Jeśli chodzi o technologię budowy, to beton i silikaty na górnych piętrach (orz na ścianach osłonowych na dolnych w części budynków. Beton nie jest zły, a deweloperzy wolą ceramikę lub silikaty, bo tańsze są :) A silikaty nawet lepsze od ceramiki. Podobnie można tam też było kupić widokowe mieszkanie. A sklepy mają powstać wzdłuż jednej strony ulicy Orlińskiego, więc też bym się o to nie martwił :) Jeśli chodzi o przestrzeń wokół inwestycji, to akurat wydaje mi się, że osiedle Bohaterów Września - nowe bloki od SM Hutnik właśnie ja mają i tu niewiele do zarzucenia, jeśli powstaną jeszcze dwa podobne, to tylko lepiej.

Jeżeli chodzi o wartość nieruchomości w przyszłości, to weź pod uwagę też to, że deweloper Budimex sprzedawał znacznie taniej mieszkania, niż spółdzielnia i są one bliżej centrum, blisko biurowców i uczelni, wiec nie byłbym takim pesymistą w tym przypadku :)

No i dzięki za informację o formie naszasiec.net, już wiem, żeby nie brać ;)

A swoją drogą, to jak wrażenia z mieszkania na os. Bohaterów Września, w tych nowych blokach :?: Ciepło jest na mrozach, okna się sprawdzają, nie ma problemów z napowietrznikami zbyt mocno działającymi, nie pękają ściany itp. :?: Ja tam wiem, że wielu problemów nie da się uniknąć w nowym bloku i zawsze musi trochę potrwać, aż wszystko się dotrze, ale jestem ciekaw, jak to wygląda w tym przypadku :)

Supernorby

Postautor: Supernorby » 15 gru 2016, 13:55

A swoją drogą, to jak wrażenia z mieszkania na os. Bohaterów Września, w tych nowych blokach :?: Ciepło jest na mrozach, okna się sprawdzają, nie ma problemów z napowietrznikami zbyt mocno działającymi, nie pękają ściany itp. :?: Ja tam wiem, że wielu problemów nie da się uniknąć w nowym bloku i zawsze musi trochę potrwać, aż wszystko się dotrze, ale jestem ciekaw, jak to wygląda w tym przypadku :)

W bloku mieszka się bardzo dobrze. Po za tym, że klatki mogłyby być lepiej sprzątane, to mieszkaniom nie można wiele zarzucić.
Niektórym, bardziej tradycyjnym osobom może nie podobać się układ pomieszczeń. Nie są to raczej mieszkania dla ludzi przyzwyczajonych do meblościanek. Mnie akurat to odpowiada. Mieszkania są jasne, przestronne i inne niż gdziekolwiek widziałem.
W czasie mrozów jest 23-23,5 stopnia Celsjusza. Dla mnie wystarczająco. Nawietrzniki działają intensywnie i trzeba je co nieco ograniczać. Wg mnie ilość ich powinna być zredukowana do 1 na pokój a nie jak w moim przepadku 5 szt. na 49-metrowe mieszkanie (2 pokoje).
Co do ścian, to w sypialni nad oknem pojawiło się niestety pęknięcie. Mimo, że blok postawiony jest na solidnych fundamentach, to jednak jeszcze osiada i takie rzeczy są raczej nieuniknione. Nie wiem tylko, czy obejmuje to gwarancja na mieszkanie.
Szkoda, że Hutnik nie wpuścił UPC. W bloku jest tandetna NaszaSiec.net. Ja mam co prawda NC+ z anteny dachowej, ale sąsiad skusił się na telewizję od NaszejSieci.net i ma obraz w "prążki". Jeśli chodzi o internet, to korzystam póki co z LTE. Nie wiem jeszcze czy podpisać umowę z NasząSiecią.net bo nie wiem jak działa ten ich internet.

shikaka

Postautor: shikaka » 28 gru 2016, 12:16

Nowy pisze:
Jeżeli chodzi o wartość nieruchomości w przyszłości, to weź pod uwagę też to, że deweloper Budimex sprzedawał znacznie taniej mieszkania, niż spółdzielnia i są one bliżej centrum, blisko biurowców i uczelni, wiec nie byłbym takim pesymistą w tym przypadku :)

No i dzięki za informację o formie naszasiec.net, już wiem, żeby nie brać ;)

Co do ceny, teoretyczne 4400 za gołe mieszkanie, a 5400 za mieszkanie z piwnicą i garażem oraz 15 sąsiadami. Dla mnie 50000zł roznicy na przeciętnej wielkości mieszkaniu z takimi przywilejami to nie jest drożej w perspektywie conajmniej kilkunastu lat. Najbardziej wkurza, ze już miasto (czyli my) budujemy w czyzynach dodatkowe parkingi dla tych osiedli a to tez będzie mało.

Co do bliskości do centrum, hmm to tylko dwa osiedla dalej od czyżyn, no chyba, że dla kogoś to jest aż. ;)

Co do mieszkania, poza tym że lampy włączają się o 15 i podobno nie da się tego zmienić i ze kogoś świerzbią raczki i już drugi raz wykręcił wkladke drzwi garażu to mieszka się OK. Odizolowane od scian wylewki faktycznie gwarantują ciszę i praktycznie nic nie niesie, u mnie ściany nie popękały nigdzie i nie powinny bo oba budynki są postawione na jednej dużej płycie. Temperatura u mnie to ok. 21,5st. choc okupione jest to sporym zużyciem (ok. 7GJ na dzień dzisiejszy od początku sezonu grzewczego). Wpływ ma tez na to fakt, ze sporo mieszkan jest jeszcze nie zamieszkałych.

Supernorby

Postautor: Supernorby » 28 gru 2016, 17:23

Wreszcie ruszyło z aktami notarialnymi i KW. Dziś udało mi się go w końcu podpisać.
Będzie można się przemeldować i pozałatwiać, jeśli kogoś to dotyczy, sprawy z bankiem.

Co do internetu od firmy NaszaSiec.net: Podpisałem umowę na 24 miesiące, D: 60 Mbit U: 6 Mbit i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony.
Instalacja bezproblemowa, wszystko bez zarzutów i punktualnie . Internet jest stabilny i nawet troszkę szybszy niż deklarowany.
Oglądanie filmów w jakości HD/FHD/UHD bez zacięcia.

zdziseek

Postautor: zdziseek » 15 sty 2017, 16:57

Witam,
pytanie głównie do mieszkańców tego bloku.
Jak wygląda sytuacja z gruntem? Na własność czy użytkowanie wieczyste? Jakie są opłaty z tym związane (niezależnie czy własność czy uż. wieczyste)?
Na jakie wydatki muszę być przygotowany poza samą kwotą za metraż?

I druga sprawa, jak wyglądał kontakt interpersonalny z obsługą w trakcie zakupu mieszkania. Wszystkie formalności załatwialiście w Na Stoku 32A? Czy jest jakaś specjalna osoba oddelegowana do obsługi tej inwestycji, czy jak to w spółdzielniach bywa "kto się akurat nawinie"? Jak z kompetencją obsługi, rzetelnością, usterkami i ich usuwaniem przed i po odbiorze kluczy? Czy była możliwość negocjacji ceny, czy jest to dla nich sztywna cena za m2? Była możliwość zmian w mieszkaniu (przyłącza wodne, prysznic za wannę, dodatkowe gniazdka, pkt świetlne) przesunięcia/rezygnacja ze ścianek działowych lub dodatkowe ścianki?

Jak się Wam mieszkało w czasie ostatnich mrozów (poniżej -20*C), jak z wentylacją (czy nie wiało chłodem z wentylacji?), oknami i ogólną szczelnością termiczną mieszkań? Czy WSZYSTKIE ścianki działowe są murowane czy występują jakieś z karton gipsu?
Czy jest na forum ktoś, kto kupił mieszkanie dwupoziomowe na piętrach 3/4?

Ogólnie jesteście zadowoleni, czy coś teraz rozczarowuje, drażni i wychodzi po czasie, o czym wcześniej nie wiedzieliście?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”