Przewóz 42 Kraków / deweloper Atal - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
BMX

Re: Przewóz 42 Kraków / deweloper Atal - opinie na forum

Postautor: BMX » 05 cze 2024, 12:10

To ja podrzucam w miarę aktualne zdjęcia zrobione od strony północnej tej działki.

Obrazek

Faktycznie tam jest bez sensu to, że wszystko jest ogrodzone i nie ma przejścia pomiędzy ul. Przewóz i Myśliwską przez terenu osiedli mieszkaniowych.

Obrazek

Dobrze kojarzę, że z tego osiedla będzie tylko jedna droga wyjazdowa / wyjściowa? Pod wym względem trochę kiepsko, że można tylko w jednym kierunku stamtąd wyjść, o ile oczywiście dobrze kojarzę.

BMX

Postautor: BMX » 05 cze 2024, 12:14

Nie wiem co będzie z tymi garażami kiedyś, ale to nie jest wymarzony widok z okna. Jeśli to w granicy działki, to ciekawi mnie, w jaki sposób zostanie to zagospodarowane.

Obrazek

Ten blok na drogim planie (chyba strona wschodnia), też wyglądem nie powala, delikatnie mówiąc.

mb29

Postautor: mb29 » 05 cze 2024, 12:45

Zwrocie też uwagę na brak chodnika prowadzącego do Przewóz 42. Trzeba przejść kilkaset metrów do kładki gdzie jest już chodnik po drodze z kostki która jest w kiepskim stanie, a po dwóch stronach parkują auta. To zwyczajnie niebezpieczne bo to droga dojazdowa do dwóch dużych bloków nowa lipska i przewóz 42. Atal w rozmowie tel powiedział że nie zamierzaja ani robić chodnika ani remontować drogi, biorąc pod uwagę to że ich dwa bloki jescse kilka lat będą budowane to ta droha bez chodnika będzie w fatalnym stanie.

Na przejście z innej strony nie ma szans, wszytko jest ogrodzone szczelnie i też nie zamierzają tego zmieniać, zwłaszcza że sąsiednie wspólnoty a jest ich kilka chcą ogrodzeń. Od lat między blokami obok np myśliwskiej są spory o siatki, na myśliwskiej ludzie sami wycinali dziury które były łatane itp. Generalnie wyjazd w jedną stronę kiepskiej jakości droga i po tej drodze piesi obok zapakowanych aut. Ta okolica nie jest przygotowana na te dwa nowe duże bloki.

Flymolo2

Postautor: Flymolo2 » 09 cze 2024, 16:11

mrmatii pisze:
Dziękuję za wszystkie szczegóły! Przejadę się w weekend i pochodzę po osiedlu zobaczyć na ile te ogrodzone bloki są uciążliwe.

Zapytałem Atalu o odległości między blokami i między tym zachodnim podwyższonym blokiem, a zachodnią ścianą bloku ataku będzie 37-39 metrów więc tragedii nie ma ale też nie jest to jakoś bardzo daleko ;/ Plusem jest jeszce cena, w ataku narazie większe mieszkania 4pokojowe ok 12800-13000, na wiślanych klimatach 4pokoje to koszt 14-14,5k ale metraż jest mniejszy ok 78-80m.

I jak po wizycie?

mrmatii

Postautor: mrmatii » 10 cze 2024, 9:38

Flymolo2 pisze:
mrmatii pisze:
Dziękuję za wszystkie szczegóły! Przejadę się w weekend i pochodzę po osiedlu zobaczyć na ile te ogrodzone bloki są uciążliwe.

Zapytałem Atalu o odległości między blokami i między tym zachodnim podwyższonym blokiem, a zachodnią ścianą bloku ataku będzie 37-39 metrów więc tragedii nie ma ale też nie jest to jakoś bardzo daleko ;/ Plusem jest jeszce cena, w ataku narazie większe mieszkania 4pokojowe ok 12800-13000, na wiślanych klimatach 4pokoje to koszt 14-14,5k ale metraż jest mniejszy ok 78-80m.

I jak po wizycie?

Byłem w sobotę na miejscu i mam mieszane uczucia zarówno co do przewozu jak i myśliwskiej. Na przewozie dla mnie nie było głośno i pierwszy blok od strony Lipskiej mocno tłumi dzwięki samochodów ale wokół same bloki :( na myśliwskiej na + to, że wokół same nowe bloki i wizualnie wygląda to lepiej i przyjemniej ale odległości między nimi też nie są jakieś duże ;/

Ogólnie szukam mieszkania od 6-7 miesięcy i każda lokalizacja ma wady. Na ten moment gdybym miał zdecydować to jednak przewóz ze względu na bliskość tramwaju. Nawet jeśli nie da się przejść na skróty bo furtka od sąsiedniego bloku jest zamknięta to sprawdzałem, że 4-5 min zajmuje mi dojście na pętle, na następny przystanek nie sprawdzałem ale odległość wydaje się podobna, więc to dla mnie najważniejsze bo w tygodniu korzystam głównie z komunikacji i bliskość przystanku dużo ułatwia.

Gdybym miał się zdecydować na przewóz to raczej od strony zachodniej albo mieszkanie to z widokiem na południe. Jednak ta ściana wschodnia ma słabe wizualne sąsiedztwo i raczej szybko to się nie zmieni.

Niestety nie ma dużych balonów czy tarasów ;/ pytałem ataku czy planują większe mieszkania z tarasami w 2 etapie ale dostałem informację, że zmian w balkonach raczej nie będzie, a większych mieszkań może być mniej bo w tym bloku jest ich sporo. Planują rozpocząć sprzedaż w wakacje, ale jeszcze nie znają szczegółów. Minusem tego drugiego bloku będzie to, że to jednak trochę dalej od przystanku i obok jest ten garaż wielopoziomowy więc zachodnie mieszkania raczej będą mieć głośniej. Na plus to, że czas oddania między dwoma blokami to będzie 6-9 miesięcy więc najgłośniejsze prace powinny się skończyć zanim mieszkańcy 1 etapu się wprowadzą.

Wstrzymuje się2-3 miesiące zobaczyć czy jeśli program rządowy się przesunie to deweloper będzie w stanie do jakichkolwiek negocjacji, chociażby w terminach wpłaty transz bo razie sprzedaż wygląda jakby mocno spowolniła, ale jeśli się nic nie zmieni to chyba się zdecyduje na przewóz. Z drugiej strony w ciągu 5 miesięcy sprzedali ponad połowę bloku bez programu rządowego więc negocjacji może długo jeszcze nie być. Narazie z rozmów wstępnych zgodzili się na zakup tylko 1 miejsca postojowego do mieszkania 4pokojowego. Wcześniej był obowiązek zakupu 2 miejsc (mógłby być obok siebie)

mrmatii

Postautor: mrmatii » 02 lip 2024, 17:30

Na stronie dewelopera pojawiły się 2 zdjęcia z wizualizacją klatek. Jak dla mnie granatowy kolor rakiem ok ale płytki wyglądają słabo i tandetnie:
przewoz42.pl/galeria

przyjezdny

Postautor: przyjezdny » 02 lip 2024, 20:50

mrmatii pisze:Na stronie dewelopera pojawiły się 2 zdjęcia z wizualizacją klatek. Jak dla mnie granatowy kolor rakiem ok ale płytki wyglądają słabo i tandetnie:
przewoz42.pl/galeria

Widzę, że już nawet Atal równa w dół do poziomu krakowskiego rynku jeżeli chodzi o standard części wspólnych. A jeszcze niedawno wyróżniał się na tle konkurencji w tym temacie, np. inwestycje na Alei Pokoju, czy przecież niedawno w Zesławicach.

Przeraża mnie trochę fakt, że w krakowskich inwestycjach skierowanych dla zwykłego Kowalskiego (czyli obecnie przedział 12-16k / m^2) tak oszczędza się na częściach wspólnych. Klatki schodowe są najmniejsze jak to tylko możliwe. Rzadko pojawiają się loggie, bo najczęściej mamy balkony prefabrykowane. Komórki lokatorskie już nie mają murowanych ścian, a są wydzielane przegrodami systemowymi. A pomyśleć, że jeszcze w 2018-2019 były inwestycje po 8k / m^2 w standardzie, który teraz byłby nazywany premium i wyceniony pewnie ponad 20k / m^2.

Mar G

Postautor: Mar G » 03 lip 2024, 20:53

głęboki oddech

gazetakrakowska.pl/okropny-fetor-na-poludniu-krakowa-mieszkancy-maja-juz-tego-dosc-sluzby-i-miasto-obiecuja-dzialania/ar/c1-18652335

Mar G

Postautor: Mar G » 05 wrz 2024, 16:26

.
Załączniki
Płaszów_smrod.jpg
Płaszów_smrod.jpg (82.14 KiB) Przejrzano 1140 razy

Mar G

Postautor: Mar G » 12 wrz 2024, 10:14

z tej dyskusji wynika, że fetor jest makabryczny i będzie jeszcze długo.

zabawne rozczarowania wyborców
pan prezydent Miszalski, bodajże między pierwszą a drugą turą wyborów, pojechał na Płaszów, nagrał tiktoka na wysokości parkingu i obiecał jasno: problem smrodu będzie rozwiązany. Nie mówił, że to nie jest w jego kompetencjach, że może będzie hermetyzacja, ale nie wiadomo, co to przyniesie

https://lovekrakow.pl/aktualnosci/smrod ... 58168.html

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”