Stelmachów Park Kraków od Mak Dom - opinie i forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Padre

Re: Stelmachów Park Kraków od Mak Dom - opinie i forum o inwestycji

Postautor: Padre » 13 lip 2021, 17:23

aliw pisze:
reni91 pisze:Cześć:)

jestem zainteresowana inwestycją, mam pytania, będę wdzięczna za pomoc:

1) czy ktoś orientował się, że budowa drogi ma na 100% ruszyć w 2021?

2) pytanie do mieszkańców - jak sprawuje się kotłownia gazowa? jakie są miesięczne koszty ogrzewania? w Internecie można znaleźć informacje, że jest dość głośna, chciałam zweryfikować tę informację

3) czy w okolicy są jakieś miejsca, gdzie można bezpiecznie pospacerować? obecnie z drogą kiepsko, a planowany plac zabaw jest raczej niewielki

4) jakie jeszcze plusy/ minusy niewymienione dotychczas dostrzegacie?

Podpinam się pod powyższe pytania. Rozważam zakup mieszkania w bloku 3, ale czytając opinie mam wątpliwości ;/

Mogę Ci powodzić z perspektywy osoby która pomagała wybrać córce pierwsze mieszkanie.
Same mieszkania, bardzo ładne i mimo że niewielkie są bardzo dobrze zaprojektowane, nie licząc tych na parterze wszystkie mnie i mojej córce przypadły do gustu.
Minus ... Kiepsko wyciszone, słychać sąsiadów przez ściany może nie jakiś bardzo ale okna i drzwi wejściowe pozostawiają wiele do życzenia, co do kotłowni to się nie wypowiadam ponieważ nie słyszałem i nie widziałem.
Wielki minus to brak parkingu pod budynkami, parking przy bramie wjazdowej zastawiony obcymi samochodami zapewne pracowników budowy ale jest to uciążliwe i trzeba parkować przynajmniej w tym momencie pod blokiem , a uliczka jest wąska i ciasna więc nawracanie szczególnie dla młodych kierowców dość ryzykowne.
Ulica Stelmachów , wjedź w nią ok 15 można się zdziwić jaki ruch , aczkolwiek faktycznie ma być remontowana. Brak przystanków autobusowych , bardzo preferuje osoby które poruszają się własnym samochodem ale to najstarszy innych problemów (patrz wyżej)
Ostatecznie córka zrezygnowała kupna mieszkania na tym osiedlu , mimo że bardzo jej się podobało wizualne , co trzeba mu oddać ponieważ naprawdę jest ładne .
Ps. Na minus jeszcze części wspólne. Mało estetyczne i też to wyciszenie.

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 13 lip 2021, 22:24

Mar G pisze:https://gazetakrakowska.pl/krakow-od-10-lat-czekaja-na-chodniki-w-centrum-miasta-bloki-rosna-a-ulice-nie/ar/c4-15707938

Pytanie czy miasto ma budować te chodniki czy deweloper. Bo według mnie każdy widział co kupuje, często potem miasto buduje w takich miejscach infrastrukturę a mieszkanie idzie na flipa

Padre

Postautor: Padre » 14 lip 2021, 1:33

Z ciekawości dziś przejechałem ta ulica. Od grudnia kiedy tam byłem ostatnio ... Cztery razy więcej dziur i dwa razy więcej aut a mamy wakacje.
Nie jestem architektem ale tak na chłopski rozum , jak tam zmieścić dwa pełnowymiarowe pasy ruchu plus chodnik. Tam jest tak wąsko że trzeba będzie odkupić część gruntów .

agby

Postautor: agby » 16 sie 2021, 16:29

Cześć wszystkim!
Jak wyglada sytuacja na Stelmachow? Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w tej inwestycji. Ulica ulicą, ale jak wyglada jakość mieszkań? Nie ma problemów z wilgocią, pęknięciami ścian, czy oddane mieszkania miały wady? Jak z grubością ścian?

nrt

Postautor: nrt » 16 sie 2021, 22:25

agby pisze:Cześć wszystkim!
Jak wyglada sytuacja na Stelmachow? Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w tej inwestycji. Ulica ulicą, ale jak wyglada jakość mieszkań? Nie ma problemów z wilgocią, pęknięciami ścian, czy oddane mieszkania miały wady? Jak z grubością ścian?

Po ulewach mieszkania parterowe z drugiego etapu i garaże podziemne trochę oberwały - głównie przez stojącą wodę w ogródkach i prawdopodobnie wilgoć, która przedostała się do fundamentów…? (nie znam się, ale wyciekły zdjęcia zacieków), na szczegółowe informacje czekamy. Deweloper niezbyt prędko odpisuje i wiele terminów przekłada. Sama zakupiłam mieszkanie w etapie drugim więc dopiero czekam na odbiór, którego mam nadzieję doczekać się w tym roku. Na żywo wygląda wszystko bardzo dobrze, wielkość okien i balkonów onieśmielająca. Mimo braku drogi i paru innych minusów (ponoć cienkie są ściany, brak piwnic/komórek) to dalej nie znalazłam lepszego stosunku układu do lokalizacji do ceny (przynajmniej zanim wzrosły), ale to bardzo osobista preferencja i może wpływ ogromnej ulgi jaką przyniosła mi ta za długo odwlekana decyzja. Powodzenia ;)

agby

Postautor: agby » 17 sie 2021, 11:10

nrt pisze:

Po ulewach mieszkania parterowe z drugiego etapu i garaże podziemne trochę oberwały - głównie przez stojącą wodę w ogródkach i prawdopodobnie wilgoć, która przedostała się do fundamentów…? (nie znam się, ale wyciekły zdjęcia zacieków), na szczegółowe informacje czekamy. Deweloper niezbyt prędko odpisuje i wiele terminów przekłada. Sama zakupiłam mieszkanie w etapie drugim więc dopiero czekam na odbiór, którego mam nadzieję doczekać się w tym roku. Na żywo wygląda wszystko bardzo dobrze, wielkość okien i balkonów onieśmielająca. Mimo braku drogi i paru innych minusów (ponoć cienkie są ściany, brak piwnic/komórek) to dalej nie znalazłam lepszego stosunku układu do lokalizacji do ceny (przynajmniej zanim wzrosły), ale to bardzo osobista preferencja i może wpływ ogromnej ulgi jaką przyniosła mi ta za długo odwlekana decyzja. Powodzenia ;)

Właśnie zastanawia mnie kwestia tych ścian. Czy jest tutaj ktoś kto rzeczywiście już mieszka w oddanych budynkach Stelmachow Park i jest w stanie powiedzieć jak rzeczywiście jest z tymi ścianami? Czasami ludzie potrafią przesadzić, a to jest wiadome ze u deweloperów nie ma grubych ścian :p

Padre

Postautor: Padre » 17 sie 2021, 12:52

agby pisze:
nrt pisze:

Właśnie zastanawia mnie kwestia tych ścian. Czy jest tutaj ktoś kto rzeczywiście już mieszka w oddanych budynkach Stelmachow Park i jest w stanie powiedzieć jak rzeczywiście jest z tymi ścianami? Czasami ludzie potrafią przesadzić, a to jest wiadome ze u deweloperów nie ma grubych ścian :p

Gdy oglądaliśmy z córką mieszkania bardzo zwracaliśmy na to uwagę.
Wyciszenie mieszkań jest delikatnie mówiąc ,,kiepskie" .
Cały ten teren jest dość podmokły , za lebka pamiętam jak się tam woda zbierała a od strony Łokietka nawet ostatnio było tam bardzo zalane i przejazdu nie było.

agby

Postautor: agby » 17 sie 2021, 13:57

Padre pisze:
agby pisze:
nrt pisze:Po ulewach mieszkania parterowe z drugiego etapu i garaże podziemne trochę oberwały - głównie przez stojącą wodę w ogródkach i prawdopodobnie wilgoć, która przedostała się do fundamentów…? (nie znam się, ale wyciekły zdjęcia zacieków), na szczegółowe informacje czekamy. Deweloper niezbyt prędko odpisuje i wiele terminów przekłada. Sama zakupiłam mieszkanie w etapie drugim więc dopiero czekam na odbiór, którego mam nadzieję doczekać się w tym roku. Na żywo wygląda wszystko bardzo dobrze, wielkość okien i balkonów onieśmielająca. Mimo braku drogi i paru innych minusów (ponoć cienkie są ściany, brak piwnic/komórek) to dalej nie znalazłam lepszego stosunku układu do lokalizacji do ceny (przynajmniej zanim wzrosły), ale to bardzo osobista preferencja i może wpływ ogromnej ulgi jaką przyniosła mi ta za długo odwlekana decyzja. Powodzenia ;)

Cały ten teren jest dość podmokły , za lebka pamiętam jak się tam woda zbierała a od strony Łokietka nawet ostatnio było tam bardzo zalane i przejazdu nie było.

Mógłbyś uściślić co masz na mysli przez kiepskie? Jakieś konkrety? W jaki sposób to sprawdziliście?

Padre

Postautor: Padre » 17 sie 2021, 14:30

agby pisze:
Padre pisze:
agby pisze:

Mógłbyś uściślić co masz na mysli przez kiepskie? Jakieś konkrety? W jaki sposób to sprawdziliście?

Pomiar w czasie oglądania nieruchomości.
Podstawowym sonometrem .
Jeśli w czasie naszych oględzin przy zamkniętych oknach i drzwiach , ładujące samoloty wytwarzały hałas nawet poziomie 76 do 80 dB to nie może być dobrym wynikiem.
Osiedle jest idealnie na ścieżce podejścia i te samoloty lecą naprawdę nisko i często.
Na zewnątrz na balkonie w czasie przelotu samolotu nie da się rozmawiać.
Gdy oglądaliśmy mieszkanie trwała budowa kolejnego etapu, bez samolotu tylko dźwięki z zewnątrz (koparka , rozmowa pracowników) pomiar cały czas na poziomie 72/3 dB .

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”