Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Klitsch.K.O

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Klitsch.K.O » 15 sie 2020, 17:04

Nic nie muszą, nawet gdybyś się zsikał pod siebie. Obniżek nie ma i nie będzie. Radzę do tego przywyknąć.

pawelk

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pawelk » 15 sie 2020, 17:07

trabel pisze:Znowu musze napisac :D

UWAGA pawelk podaje nieprawdziwe informacje odnosnie sprzedazy ATALu

Podaję to co publikują na stronie. Na jakiej podstawie twierdzisz że są to nieprawdziwe informacje?

trabel

Postautor: trabel » 15 sie 2020, 17:19

Bo wiem ile sprzedali od Marca

pawelk

Postautor: pawelk » 15 sie 2020, 17:25

trabel pisze:Bo wiem ile sprzedali od Marca

no to super że wiesz, tylko dalej nie rozumiem na jakiej podstawie zarzucasz mi podawanie nieprawdziwych informacji skoro ATAL publikuje na swojej stronie statystykę sprzedaży, i ja zacytowałem tą statystykę ze stanem na początek czerwca (dokładna data 3 Jun 2020, 20:33 bo wtedy zrobiłem screena z tabelka sprzedaży) i na dzień dzisiejszy. Więc gdzie niby skłamałem?

pawelk

Postautor: pawelk » 15 sie 2020, 17:30

Klitsch.K.O pisze:Nic nie muszą, nawet gdybyś się zsikał pod siebie. Obniżek nie ma i nie będzie. Radzę do tego przywyknąć.

Obniżki już są i będą - Lokum na Kuklińskiego chociażby, zeszli z ceny bo mocno przeszacowali, podobnie Kuklińskiego 7, tam też zeszli z ceny ale mniej radykalnie i sprzedaż im nie ruszyła wcale, więc po prostu muszą opuścić ceny albo czekać aż inflacja dogoni ich obecną ofertę. Inni deweloperzy są też chętni do małych negocjacji - właściwie poza ATALem to nie miałem przypadku że nie chcieli negocjować co jest sporą zmianą w stosunku do początku roku gdzie pytanie o rabat wyśmiewali, ale mówimy tutaj o rabatach rzędu 2-5%. Poza tym jak za rok ceny się nie zmienią to po uwzględnieniu inflacji realna wartość tych mieszkań spadnie. Pisanie że obniżek nie ma i nie będzie jest śmieszne.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 sie 2020, 17:54

Klitsch.K.O chwalił się koło miesiąc temu, że kupił/zarezerwował na P64 od Atalu, więc teraz do końca będzie twierdził, że obniżek nie będzie. Podobnie z resztą, która tak z taką wściekłością reaguje na każdy sygnał spadkowy - ten pośrednik, ten od dewelopera, ten ma kawalerki pod najem... Jeden z tych dyskutantów nawet czuje się zobowiązany co parę postów pisać, że z branżą nie ma nic wspólnego, nieruchomości nie kupuje, a forum to takie jego hobby, ot zarejestrował się przypadkiem by atakować opinie o spadkach. :D

Jak już korekta będzie widoczna to będą twierdzić, że głębszej nie będzie, jak będzie głębsza to będą pisać, że zaraz odbicie, po długim trendzie bocznym będą mówić o wzrostach, jak w końcu te wzrosty będą i powrócą poziomy z 2019 roku będą mówili "a nie mówiłem?" - to będzie w okolicach 2026 roku. :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 15 sie 2020, 18:44

Oczywiście, że zarezerwowałem z zamiarem kupienia, bo mnie na to stać. To jakiś powód do wstydu albo odwracania kota ogonem? Nie wydaje mnie się. A gdybym nie mógł sobie pozwolić, to nie marnował bym czasu w internetach modląc się o spadki, tylko pracowałbym, żeby to zmienić. Rzekome 2% czy 5% zniżki w długim okresie, to nie jest coś, co mnie w jakikolwiek sposób urządza, bo mieszkanie kupuję w celach mieszkaniowych. Na przecenie, to dostaniecie co najwyżej ostatnie ochłapy, o ile w ogóle cokolwiek. Tak że miłego czyhania w boksach startowych i snucia darmowych „analiz” :D

platinium

Postautor: platinium » 15 sie 2020, 19:04

Oczywiście, że zarezerwowałem z zamiarem kupienia, bo mnie na to stać. To jakiś powód do wstydu albo odwracania kota ogonem? Nie wydaje mnie się. A gdybym nie mógł sobie pozwolić, to nie marnował bym czasu w internetach modląc się o spadki, tylko pracowałbym, żeby to zmienić. Rzekome 2% czy 5% zniżki w długim okresie, to nie jest coś, co mnie w jakikolwiek sposób urządza, bo mieszkanie kupuję w celach mieszkaniowych

Świetnie go podsumowałeś. Wchodzę tu średnio kilka razy w tyg, bo tak jak i ty- zamiast klepać z piwnicy wolę poklepać kod dla drugiego kontrahenta.
Typek nazywa wszystkich ludźmi od dewelopera bo raczyli podważyć listę jego promocji i kwestionowali jego wizję wielkich spadków. Tak jak pisałem kilka tyg temu, szkoda czasu na takie zarzutki.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 sie 2020, 19:37

Klitsch.K.O pisze:Rzekome 2% czy 5% zniżki w długim okresie, to nie jest coś, co mnie w jakikolwiek sposób urządza, bo mieszkanie kupuję w celach mieszkaniowych.

No i właśnie to Cię boli, bo 2% czy 5% zniżki to można dostać teraz, a w długim okresie będzie zapewne co najmniej 15%. Chociaż osobiście uważam, że w perspektywie 2 lat będzie to do 30%, o czym wielokrotnie tutaj pisałem.

U mnie sytuacja jest taka, że mogę kupić teraz w zasadzie wszystko skrojone pod moje potrzeby. Ale mogę też najmować w dobrej cenie, w zasadzie ile chcę. Miałem kupić na przełomie roku, nie miałem wtedy zbytnio czasu szukać i potem pojawiła się korona. Na przełomie kwietnia/maja, po tym co się zaczęło dziać, zdecydowałem, że poczekam co najmniej co jesieni/wiosny - jak będą sygnały, że gospodarka się podnosi to kupię, jak nie to będę czekał dalej. Na razie mamy pierwsze spadki i mocne sygnały, że będą one trwały.

Ile będą trwały zjazdy? Tego nikt nie wie na 100% - gdyby ktoś wiedział to zostałby milionerem. Ale z pewnością jak pojawią się sygnały dla trendu wzrostowego (powrót wolumenu przyznawanych kredytów, ilość kupujących, czas trwania oferty, tempo sprzedaży kolejnych etapów itd) to to też nie będzie tak, że nagle, w najbliższy poniedziałek, ceny odnotują wzrost 20%, tylko będzie powolny, systematyczny powrót typu 1,5-3% wzrostu na kwartał. W każdym przypadku więc nie ma absolutnie żadnego powodu, aby się spieszyć, tym bardziej, że 700-800 tys. to nie są pieniądze, które szybko odrobisz choćbyś nie wiem ile kodował.

Do podjęcia decyzji o wstrzymaniu się nie potrzeba zresztą żadnej analizy. Teraz możemy się spierać czy mamy równowagę czy minimalne spadki, ale z pewnością to nie będzie tak, że przez najbliższe dwa lata będzie trend boczny. Ceny muszą się pójść albo w górę albo w dół. Jakie są argumenty za wzrostami? Nagonka deweloperów, że to niby wspaniała ochrona przed inflacją, że niby teraz Polacy rzucą się z oszczędnościami i powykupują te 35 m kw budowane pod turystów? Za spadkami jest za to od groma sygnałów i przybywa ich coraz więcej.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pozdro

Postautor: pozdro » 15 sie 2020, 21:48

We wroclawiu maja fajne ceny mieszkan. Lokalizacja rewelacyjna, blisko do rynku, blisko do biurowcow. Dobra strona miasta. W sumie miasto niegorsze od Krakowa, ma kika zalet. Warte rozwazenia takich ofert ciezko szukac w Krakowie
nowygrabiszyn.pl/e2/plan-mieszkania/317-2

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”