Nowe mieszkania 5 pokojowe na południu Krakowa / jakie inwestycje

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
realista

Re: Nowe mieszkania 5 pokojowe na południu Krakowa / jakie inwestycje

Postautor: realista » 19 wrz 2023, 15:03

neo pisze:Coś się pojawiło nowego w temacie mieszkań 5-pokojowych w Krakowie? Trafiłem jeszcze na coś takiego, choć to niekoniecznie południe, ale całkiem blisko Czyżyn, w sąsiedztwie starych osiedli itp.

Obrazek
Domosfera 2 Kraków

Co prawda tramwaj ma przebiegać pod blokiem i wjazd będzie nie najlepszy samochodem, to pewnie wady, choć tramwaj to jest też jednak pewna zaleta. Co myślicie?

A może pojawiły się na rynku krakowskim takie mieszkania jeszcze gdzieś?

szkoda ze patodeweloper bryksy robi pokoje poniżej 9 m2 i rysuje na rzutach meble w skali mikro, by przeciętny kowalski dostrzegł tam przestrzeń...

neo

Postautor: neo » 19 wrz 2023, 15:33

realista pisze:szkoda ze patodeweloper bryksy robi pokoje poniżej 9 m2 i rysuje na rzutach meble w skali mikro, by przeciętny kowalski dostrzegł tam przestrzeń...

Miałem okazję dłuższy czas korzystać z sypialni, która miała chyba ok. 9,5 m2, mieściło się tam łóżko szerokie na 160 cm, spora szafa i nawet dało się przejść normalnie i mieć dostęp do łóżka z obu stron. Za patolkę uważam raczej pomieszczenia w okolicach 7 m2, a widywałem i mniejsze. Ale może tkwię tu w błędzie.

mop

Postautor: mop » 19 wrz 2023, 15:35

Które meble mają nieprawidłową skalę? w 9m pokoju Łóżko jednoosobowe, biurko i szafa mieszczą się na luzie przecież

neo

Postautor: neo » 19 wrz 2023, 15:43

mop pisze:Które meble mają nieprawidłową skalę? w 9m pokoju Łóżko jednoosobowe, biurko i szafa mieszczą się na luzie przecież

Też mi się tak wydaje, zresztą, jak wyżej.

LQS

Postautor: LQS » 19 wrz 2023, 21:45

patodeweloperka to poniżej tych 6-7 metrów, pokoje po 8-10 m2 to standard na rynku.
jak chcesz mieć pokoje po 20-30 m2 to wybuduj se dom.

mieszkanie 5 pokojowe nie ma sensu. tylko dom np zielonki wzgórza itd.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2024, 12:11 przez LQS, łącznie zmieniany 1 raz.

neo

Postautor: neo » 20 wrz 2023, 0:03

LQS pisze:mieszkanie 5 pokojowe nie ma sensu. tylko dom np zielonki wzgórza itd.

Z ciekawości, dlaczego nie ma sensu? Jeśli komuś nie chce się wyprowadzać za miasto i nie chce mu się mieszkać w domu, to jakie ma inne opcje?

4 sypialnie / 3 + gabinet, 2 łazienki, ze dwa miejsca postojowe i piwnica. Sporo domów nie ma takiej funkcjonalności. Do tego relatywna bezobsługowość mieszkania i relatywnie niska cena utrzymania. Wiem, brak ogródka i sporo sąsiadów :)

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 20 wrz 2023, 12:36

Balkon przydałby się większy, albo jeszcze jakaś dodatkowa loggia. Salon z aneksem też nie jest jakoś specjalnie duży, pewnie przydałoby się kilka metrów więcej tam, choć pewnie da się to sensownie zagospodarować.

Samo mieszkanie na pewno dobrze doświetlone, nie wiem nawet czy nie za dobrze, ale kto co lubi, może być ciepło latem.

MiG

Postautor: MiG » 17 mar 2024, 23:25

Moim zdaniem mieszkania 5-pokojowe mają jak największy sens. Jeżeli masz wszystko na jednym poziomie, do tego miejsca postojowe w garażu i komórka lokatorska... na ile większą funkcjonalność zapewnia dom? Może jest nieco więcej prywatności, choć nie zawsze, na plus na pewno ogród, tego w przy mieszkaniu zwykle nie ma. Ale jest też mnóstwo obowiązków, które przy mieszkaniach odpadają. Do tego lokalizacja, pewnie i można mieć dom w mieście z dostępem do komunikacji i usług, ale jeśli ma się naprawdę duży budżet.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 13 wrz 2024, 22:25

LQS pisze:mieszkanie 5 pokojowe nie ma sensu. tylko dom np zielonki wzgórza itd.

No nie wiem, ja znam trochę historii ludzi, którzy przeprowadzili się do wymarzonego domu pod Krakowem, a teraz żałują, bo daleko wszędzie i trzeba z każdą drobną sprawą wsiadać w auto. Dostępnej zieleni nie ma, nie ma nawet chodników wzdłuż dosyć ruchliwych ulic. To zbiera wszystkie wady mieszkania w mieście, ale niewiele jest w tym zalet mieszkania na wsi. Może jeśli ktoś ma większy ogródek zapewniający trochę prywatności, to jest nieco lepiej, ale w takich Zielonkach to niekoniecznie jest regułą.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”