Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Wiljer

Re: Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum

Postautor: Wiljer » 14 kwie 2023, 10:48

miesiąc temu w budomacie mówili o odbiorach w lipcu, a w czerwcu możliwe wcześniejsze wykańczanie mieszkań
patrząc na postępy przy przebudowie skrzyżowania i w sumie nie tylko skrzyżowania, bo ogólnie przy budynku pełno roboty jeszcze to odbiory w czerwcu nie wydają się realne + jeszcze sprawy urzędowe
sądziłem, że budynek będzie zrobiony zgodnie z planem i tylko skrzyżowanie będzie wąskim gardłem ale ekipie chyba się nie spieszy
ja liczę, że wykończenie będzie można zacząć w czerwcu, w lipcu odbiory i od 1.08 będzie można wejść
elewacja zrobiona, długo z nią zwlekali, już zacząłem się zastanawiać czy to jakiś modny goły beton będzie :D

Obrazek

keram

Postautor: keram » 14 kwie 2023, 11:02

Wiljer pisze:ja liczę, że wykończenie będzie można zacząć w czerwcu, w lipcu odbiory i od 1.08 będzie można wejść
elewacja zrobiona, długo z nią zwlekali, już zacząłem się zastanawiać czy to jakiś modny goły beton będzie :D

Gdyby wykańczanie można było zacząć w czerwcu to dla mnie super. W istocie samo wykańczanie możliwe wcześniej przed odbiorami. Niektórzy ponoć chcą zacząć "lada tydzień".
Z biura pisali mi że odbiory może koniec czerwca.
Zależy mi na wprowadzeniu się do połowy sierpnia. A nuż się uda...
Ze skrzyżowaniem i tak uważam że ostatnio już postępy widać. Nie wiem ile roboty pod jezdnią mają z instalacjami, to schodzi najdłużej.

keram

Postautor: keram » 07 maja 2023, 20:59

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skrzyżowanie gotowe ( malowanie zostało, ale to raczej już nie ta ekipa - tylko całość zrobi zikit jak skończy kamieńskiego - któremu wymieniali nawierzchnię w ten weekend).
Ogólem niezłe postępy ostatnio. Zdaje się, że będą ziemię jeszcze czystą przywozić, montować ogrodzenie dziedzińca i może jakieś  nasadzenia żywopłotów w ogródkach.

Wiljer

Postautor: Wiljer » 12 maja 2023, 22:50

Czy u Was też odpływ jest kilometr od kibelka?
Może jest ktoś z mieszkań 8, 16, 24?
Obrazek

keram

Postautor: keram » 24 maja 2023, 8:31

Co myślicie o pomieszczeniach -sypialniach bez nawiewnika (także bez innej np. kratki wentylacyjnej)?
"Taki projekt".

ghd

Postautor: ghd » 24 maja 2023, 8:56

W normalnych warunkach to skandal. Natomiast w apartamentowcach budowanych na ruchliwych skrzyżowaniach można doszukać się zalet w postaci odcięcia źródła potencjalnego hałasu i kurzu.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

keram

Postautor: keram » 24 maja 2023, 10:09

ghd pisze:W normalnych warunkach to skandal. Natomiast w apartamentowcach budowanych na ruchliwych skrzyżowaniach można doszukać się zalet w postaci odcięcia źródła potencjalnego hałasu i kurzu.

To nawet nie jest sypialnia przy / okno w stronę ulicy czy choćby prostopadle do niej.

ghd

Postautor: ghd » 24 maja 2023, 11:03

Tak, czy owak w budownictwie wielorodzinnym wentylacja pomieszczeń odbywa się zwykle grawitacyjnie - pionem kuchennym i łazienkowym. Z nawiewnikami bywa różnie. Nie ma sensu się oszukiwać , wszystko zależy od uległości klienta i chciwości patodewelopera.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Nowy

Postautor: Nowy » 24 maja 2023, 11:30

keram pisze:Co myślicie o pomieszczeniach -sypialniach bez nawiewnika (także bez innej np. kratki wentylacyjnej)?
"Taki projekt".

Ale w oknach nie ma nawiewników? Wydawało mi się, że są jakieś normy, które nakazują wstawianie w budynkach takich okien, które zapewniają przepływ powietrza.

keram

Postautor: keram » 24 maja 2023, 11:40

Nowy pisze:
keram pisze:Co myślicie o pomieszczeniach -sypialniach bez nawiewnika (także bez innej np. kratki wentylacyjnej)?
"Taki projekt".

Ale w oknach nie ma nawiewników? Wydawało mi się, że są jakieś normy, które nakazują wstawianie w budynkach takich okien, które zapewniają przepływ powietrza.

W niektórych pomieszczeniach brak - mam jedną taką sypialnię. Generalnie są.

"Zgodnie z Rozporządzeniem każde okno, które pełni funkcję wentylacyjną, musi posiadać nawiewnik. Jedynym wyjątkiem od tego obowiązku są pomieszczenia w których zastosowano wentylację mechaniczną nawiewną lub nawiewno-wywiewną (np. rekuperacja). W tym przypadku okna pozostają w pełni szczelne."
wentylacyjny.pl/885-49-234-nawiewniki-powietrza--przepisy-prawne.html
Ja nie wiem co znaczy "funkcja wentylacyjna". Może to takiej nie pełni, bo norma wentylacji jest wyrabiana przez inne kratki i nawiewniki i klimatyzację.

+ oknotest.pl/okna-energooszczedne/nawiewniki-w-oknach-w-bloku

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”