Inwestycja ul. Strumienna Kraków (Bonarka) - HSD Arrow - opinie na forum
Re: Inwestycja ul. Strumienna Kraków (Bonarka) - HSD Arrow - opinie na forum
Czyli jaki jest obecnie planowany termin dla budynku A i B?
Z tego co mi wiadomo, może się to przeciągnąć do grudnia - podczas kontaktu z Developerem, została mi przekazana informacja, ze każdy dostał maila i ze będą dzwonić i informować o terminach - jak Wy macie w dokumentach odbiór mieszkań? Ja mam wpisane, ze powinno być gotowe na czerwiec.
-
Ja osobiście liczyłem na odbiór w połowie obecnego roku, w umowie mam bodaj przeniesienie własności do grudnia w budynku B a okres opóźnienia nie podlegający odszkodowaniu od dewelopera to 3 miesiące. Wynika z tego, że legalnie hsd ma czas do marca 2021. Ogólnie trochę jestem zawiedziony, że budowa trwa tak długo i nie ma konkretnych terminów, aby coś móc planować w kwestii remontu. Z parkingami trochę lipa, ale coś będzie trzeba wykombinować. Nie wiem jak się ma sytuacja z kotłownia gazową, ale z tego co w mailu było napisane próbują się dogadać z miastem propo ogrzewania. Pozdrawiam przyszłych mieszkańców budynku B i sąsiada z budynku A, z którym będę mógł podać piwo przez balkon:)
Witaj,
TY mówisz o budynku B
Ja mam na parterze mieszkanie
Jest już decyzja, że będzie ogrzewanie MPEC - w sumie bardzo dobra informacja bo będzie tańsze ogrzewanie i ciepła woda użytkowa.
Przy kotłowni gazowej są czasami wysokie koszty serwisu jak się coś zepsuje lub zwariuje elektronika i wyłączy się ogrzewanie w środku zimy to jest mały error
TY mówisz o budynku B

Jest już decyzja, że będzie ogrzewanie MPEC - w sumie bardzo dobra informacja bo będzie tańsze ogrzewanie i ciepła woda użytkowa.
Przy kotłowni gazowej są czasami wysokie koszty serwisu jak się coś zepsuje lub zwariuje elektronika i wyłączy się ogrzewanie w środku zimy to jest mały error

-
Ja 1 piętro budynek b:) miejmy nadzieję że opóźnienie nie będzie takie duże
kamil1992 pisze:Witaj,
TY mówisz o budynku BJa mam na parterze mieszkanie
![]()
Mail ktory otrzymalem dotyczacy budynku A mowil iz odbior moze byc przesuniety do 1 kwaralu 2021 na dzien dzisiejszy jednak po rozmowie z Deweloperem otrzymalem informacje iz z duzym prawdopodobienstwem odbior mieszkan moze byc sfinalizowany do konca 2020. Jest to calkiem logiczne ze wzgledu na zastoj decyzyjnosci w urzedach ktore dopiero wracaja na normalne tory. W nawiazaniu do komentarzy wyzej , jaki jest problem z miejscami parkingowymi ? i czy posiada moze ktos aktualne zdjecia z placu budowy ?.
Pozdrawiam - przyszly mieszkaniec budynku A.
Pozdrawiam - przyszly mieszkaniec budynku A.
Byłem na budowie, na karcie informacyjnej jak byk widnieje data IV kw 2020. Oczywistym jest, że w przypadku budowy etapu II bliżej drogi, załatwiania zmiany typu ogrzewania oraz planowanej przebudowy skrzyżowania zapewniającej lepszy wyjazd z osiedla oddanie nie nastąpi szybciej. Myślę, że właśnie zmiana typu ogrzewania jest kluczowa w tym przypadku, ale z tego akurat trzeba się cieszyć. Dodatkowo deweloper musi zrobić drogę dojazdową przez całe osiedle z odpowiednim odprowadzeniem wody opadowej (podjazd pod górkę) - to potrwa i nie będzie na pewno robione dopóki nie skończą się ciężkie prace w etapie 2 (elewacja). Osobiście kupuję mieszkanie w etapie 2 i chętnie poczytam jakie macie spostrzeżenia odnośnie wykończenia mieszkań oraz budynku, trochę się martwię że nie będzie to najwyższa jakość. I że będą błędy w wykończeniu mieszkania.
-
Pewnie jak wszędzie.
Dzień dobry
Bardzo rzadko wypowiadam się na forach, jednak zrobię wyjątek i napisze coś, aby przestrzec innych ludzi. Nawet jeśli mój post zostanie skrytykowany przez 99% osób, a 1% przestrzegę, to będzie mój sukces.
Nie polecam kupowania tzw.dziury z ziemi, jak czytam o 3-letnich terminach to jest mi słabo. Wpakowałam się w podobną sytuacje, przy czym niestety dałam się wmanipulować mężowi. Chciał koniecznie, żebyśmy kupili mieszkanie z rynku pierwotnego, a nie wtórnego, bo jest „nowe”, można je urządzić. Niestety ja mając 25 lat i zerowe doswiadczenie w takich transakcjach nie zdawałam sobie sprawy z następujących rzeczy:
-ustawa deweloperska praktycznie w ogóle nie chroni kupujących
- koszt mieszkani na rynku pierwotnym jest wyższy niż zakładany ponieważ w przypadku kredytu należy doliczyć same odsetki, pieniądze wyrzucone w błoto (przy 3 latach wychodzi od 25 do 40 tysięcy złotych zmarnowanych, w zależności od wartości mieszkani)
- w przypadku wynajmu warto doliczyć ten koszt do oczekiwani (przy trzech latach jest to minimum 70 tysięcy)
- w przypadku zakupu za gotowke a nie na kredyt nic was nie chroni, deweloper może właściwie zabrać pieniądze
- to jednak nie wszystko, warto zdawać sobie sprawę z terminów w umowie takich jak:
1. zakończenie budowy (ono jest tylko przewidywaniem i NIC, powatrzam NIC, nie daje kupującemu, bo deweloper może zakończyć budowę ale nie oddać mieszkania)
2. Pozwolenie na użytkowanie to drugi etap, który trwa od 45 dni do kilku miesięcy (wizyta PSP i inspektora a do tego czas na uprawomocnienie decyzji)
3. Przekazanie protokolarne mieszkania - dopiero w tym momencie możecie ale nie musicie (!) otrzymać klucze a zgodnie z ustawa deweloperska, firma ma 45 dni łącznie na naprawy
4. Przekazanie kluczy
5. Przeniesienie własności u notariusza, a czas między oddaniem mieszkani a przeniesieniem własności wynosi od 2 tygodni do nawet 6 miesięcy.
Każdy, kto nie jest inwestorem, nie ma kilku milionów na koncie, ale tez chce żyć spokojnie i bez nerwów, niech nie kupuje na rynku pierwotnym, to jest najgorsze w co można wejść. Nie poleciłabym tego najgorszemu wrogowi chyba ze w wariancie 10/90, w innych nigdy. Na pewno cześć osób na tym forum wie o wszystkich niebezpieczeństwach ale ci, którzy tak jak ja nie mieli wiedzy, dali się wmanipulować, niech w to nie wchodzą... wybaczcie za długi post i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum
Bardzo rzadko wypowiadam się na forach, jednak zrobię wyjątek i napisze coś, aby przestrzec innych ludzi. Nawet jeśli mój post zostanie skrytykowany przez 99% osób, a 1% przestrzegę, to będzie mój sukces.
Nie polecam kupowania tzw.dziury z ziemi, jak czytam o 3-letnich terminach to jest mi słabo. Wpakowałam się w podobną sytuacje, przy czym niestety dałam się wmanipulować mężowi. Chciał koniecznie, żebyśmy kupili mieszkanie z rynku pierwotnego, a nie wtórnego, bo jest „nowe”, można je urządzić. Niestety ja mając 25 lat i zerowe doswiadczenie w takich transakcjach nie zdawałam sobie sprawy z następujących rzeczy:
- koszt mieszkani na rynku pierwotnym jest wyższy niż zakładany ponieważ w przypadku kredytu należy doliczyć same odsetki, pieniądze wyrzucone w błoto (przy 3 latach wychodzi od 25 do 40 tysięcy złotych zmarnowanych, w zależności od wartości mieszkani)
- w przypadku wynajmu warto doliczyć ten koszt do oczekiwani (przy trzech latach jest to minimum 70 tysięcy)
- w przypadku zakupu za gotowke a nie na kredyt nic was nie chroni, deweloper może właściwie zabrać pieniądze
- to jednak nie wszystko, warto zdawać sobie sprawę z terminów w umowie takich jak:
1. zakończenie budowy (ono jest tylko przewidywaniem i NIC, powatrzam NIC, nie daje kupującemu, bo deweloper może zakończyć budowę ale nie oddać mieszkania)
2. Pozwolenie na użytkowanie to drugi etap, który trwa od 45 dni do kilku miesięcy (wizyta PSP i inspektora a do tego czas na uprawomocnienie decyzji)
3. Przekazanie protokolarne mieszkania - dopiero w tym momencie możecie ale nie musicie (!) otrzymać klucze a zgodnie z ustawa deweloperska, firma ma 45 dni łącznie na naprawy
4. Przekazanie kluczy
5. Przeniesienie własności u notariusza, a czas między oddaniem mieszkani a przeniesieniem własności wynosi od 2 tygodni do nawet 6 miesięcy.
Każdy, kto nie jest inwestorem, nie ma kilku milionów na koncie, ale tez chce żyć spokojnie i bez nerwów, niech nie kupuje na rynku pierwotnym, to jest najgorsze w co można wejść. Nie poleciłabym tego najgorszemu wrogowi chyba ze w wariancie 10/90, w innych nigdy. Na pewno cześć osób na tym forum wie o wszystkich niebezpieczeństwach ale ci, którzy tak jak ja nie mieli wiedzy, dali się wmanipulować, niech w to nie wchodzą... wybaczcie za długi post i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum

Karciunia pisze:Dzień dobry
4. Przekazanie kluczy
Z calym szacunkiem ale widac ze nie ma pani pojecia o kupowaniu mieszkan z rynku pierwotnego - nadmienie tylko kilka idiotyzmow:
-ustawa deweloperska praktycznie w ogóle nie chroni kupujących (opowiada pani glupoty gdyz zalezy to tylko od rodzaju umowy z deweloperem. Regulacje odnosnie ustawy deweloperskiej zmienialy sie w ciagu ostatnich lat kilkukrotnie na korzysc kupujacego i duza wiekszosc deweloperow bazuje na funduszach biezacych gdzie bank wyplaca transze stopniowo po wczesniejszym wykonaniu realizacji planu budowy. Czyli np 50% na postawienie w stanie surowym, nastepne 15% za wykonanie wylewek i elektrczynosci itp itd.)
- Przekazanie protokolarne mieszkania / Bezpiecznym obyczajem jest wynajecie za kilkaset zlotych osoby ktora przeswietli metr po metrze czy wszystko zgadza sie z planem. W przypadku jakichkolwiek usterek deweloper ma obowiazek je naprawic bezwlocznie lub jesli np powierzchnia metrazu jest nizsza niz zakladano wyplacic nalezna roznice w cenie (jest to w kazdej normalnej umowie deweloperskiej)
- Przekazanie kluczy - Deweloper ma obowiazek przekazac klucze w terminie wyzaczonym w umowie - jesli nie to ponosi koszty za kazdy dzien zwloki do okreslonej kary zawartej w umowie (chyba ze ktos byl na tyle glupi i podpisal umowe bbez wyraznego terminu)
- Z mojego doswiadczenia wiem iz cena mieszkan na rynku wtornym jest przewaznie duzo wyzsza i wynika to z faktu iz wlasciciel dolicza sobie okresolna kwote za swoje wczesniejsze urzadzenie mieszaknia we wlasnym stylu. I tak bardzo czesto sie zdarza iz cena rynkowa w lokalizacji a wynosi 8K PLN jednak wlasciciel wystawil za 10K gdyz ma ladnie wykonczona kuchnie czy lazienke ktorej styl jest niekoniecznie interesujacy dla kupujacego
- W przypadku zakupu za gotowke dziala ta sama procedura jak wyzej - ale 95% spoleczenstwa kupuje w kredycie ktory mozna splacic wczesniej - wiekszosc bankow zabrania wczesniejsze splaty do 2-3 lat a pozniej jesli posiada pani wystarczajaca ilosc gotowki mozna splacic jednym strzalem
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”