Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Mysle ze za 3 lata ceny wyhamuja moze lekko spadna bo jednak zarobki w polsc ebeda na poziomie 2000 euro srednio 1000 euro minimalnie a na takim niewielkim. Dwupokojowym mieszkaniu bedzie mozna zarobic na czysto z 350-400 euro czyli bez szalu jakis dodatek do wynagrodzenia
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Z najmem na roznych rynkach jest roznie, zlaezy od lokalizacji to tez sie zmienia w czasie. Moim zdaniem lagiewniki i kurdwanow maja duzy potencjal bo Krakow rozwija sie obecnie biurow na poludnie przy ciagu nowohucka - tishnera - lagiewniki, jest tam wszystko co potrzeba kolej, biurowce zielen np kopiec krakusa itd. Bedzie tam silny wzrost cen mieszkan jeszcze jakby sie jakies metro pojawilo prostopadle do linii kolejowj np z Lagiewnik/Matecznego przez Bonarke na Luzycka i dalej na nowy Kampus Medyczny Collegium Medium w Prokocimiu to teren mocno by zyskal. W zasadzie odemnie z Krowodrzy jest dalej do pracy na Tischnera czy Wadowickiej niz z Kurdwanowa Lagiewnik
-
pusiaczyslav pisze:Też mam takie wrażenie, że mieszkania nie schodzą już w Krakowie jak świeże bułeczki. Jednak biura sprzedaży głośno o tym nie mówią, co by nie obniżać ceny i utrzymują fikcyjne rezerwacje na stronach internetowych. Dobry przykład to Atal Residence na Zabłociu, na dzisiejszy dzień 0 sprzedanych mieszkańCo tu się dziwić przy takich kosmicznych cenach, ludzi nie po prostu nie stać na zakup mieszkań.
Jak dla mnie to każdego kto posiłkuje się kredytem nie stać na zakup mieszkania.
pusiaczyslav pisze:Też mam takie wrażenie, że mieszkania nie schodzą już w Krakowie jak świeże bułeczki. Jednak biura sprzedaży głośno o tym nie mówią, co by nie obniżać ceny i utrzymują fikcyjne rezerwacje na stronach internetowych. Dobry przykład to Atal Residence na Zabłociu, na dzisiejszy dzień 0 sprzedanych mieszkańCo tu się dziwić przy takich kosmicznych cenach, ludzi nie po prostu nie stać na zakup mieszkań.
Zabawna teoria. Z pierwszej ręki mogę Ci powiedzieć, że w biurach sprzedaży jest naprawdę mnóstwo roboty, bo od dłuższego czasu trwa totalny boom na zakup mieszkań. A ATAL ma zaskarżone PnB, stąd utrzymuje klientów na rezerwacjach i nie zawiera umów deweloperskich.
Dla jednych nie schodzą, dla innych nie ma nowej oferty. Ja tu czekam na nowe inwestycji i mało nowych coś tam jeden blok przy Wielickiej ostatnio Cordia wrzuciła tak to nuda. Jakies osiedle większe typu dawniej avia by się przydało na 20 bloków.
buda pisze:[quote=]
Zabawna teoria. Z pierwszej ręki mogę Ci powiedzieć, że w biurach sprzedaży jest naprawdę mnóstwo roboty, bo od dłuższego czasu trwa totalny boom na zakup mieszkań.
A ja na pocżątku stycznia byłam na placu budowy jednej lokalizacji, budynek oddawany bedzie na jesieni. Na 49 mieszkań było 12 sprzedanych. Od stycznia zaglądam na ich wykaz mieszkań, doszly 2 rezerwacje. Czyli 14/49. A jest koniec lutego. Cena 8600-9600.[/quote]
To pochwal sie jeszcze co to za inwestycja...to moze wszyscy zrozumiemy...Jak to mowia jeden skowronek wiosny nie czyni
A ja na pocżątku stycznia byłam na placu budowy jednej lokalizacji, budynek oddawany bedzie na jesieni. Na 49 mieszkań było 12 sprzedanych. Od stycznia zaglądam na ich wykaz mieszkań, doszly 2 rezerwacje. Czyli 14/49. A jest koniec lutego. Cena 8600-9600.
A jeżeli można wiedzieć to jaka to inwestycja ? Akurat przy takich cenach mnie to bardzo nie dziwi - jak ktoś założył w budżecie cenę 9k za m2 (a można jeszcze znaleźć inwestycję około 8k lub dobrze zlokalizowany rynek wtórny) to chciałby mieć mieszkanie "zbliżone do ideału" - górne piętra lub duże ogródki itp. chyba, że jest jakaś super lokalizacja.
Bez jaj jeszcze tak dobrze nie ma zeby mieszkania po 9 tys sie w miesiac wyprzedawaly ale spokojnie w 2 lata od dziury w ziemi do wybudowania sie wyprzedadza. Patrz na taka nowa 5 dzielnice juz praktycznie wszystko posprzedawane
Przynosza przynosza pieniadze. Tylko musi byc rozsadne mieszkanie, rozsadna lokalizacja, cena i dobry developer a nie Franek Investment.
Czegos w opisanej inwestycji musi brakowac z tych elementow.
Czegos w opisanej inwestycji musi brakowac z tych elementow.
buda pisze:pozdro, nie chodzi o to, ze mieszkania się im nie sprzedadzą za jakis czas, tylko w 2020 r. klienci nie przynoszą pieniędzy w zębach i nie warują jak pieski 'sprzedajcie nam cokolwiek'.
Nie podaję budowy, bo nie chcę robic negatywnego pr-u. Dwa lata od dziury w ziemi juz mija i lokalizacja jest wręcz dobra, mieszkania ładne, wybór pięter.
Macie internety to sobie dodajcie do zakładek oferty mieszkań i lukajcie sami na budowy co się zmienia. Jakk ktoś nie umie dodawać w głowie do 100 mieszkan, ma kalkulator w telefonie albo poprosi google.
To taka trochę dziecinna dyskusja „ja wiem ale nie powiem”.
Przykład który „podajesz” nie ma żadnego znaczenia bo większość z nas wie jak sytuacja wygląda w atrakcyjnych inwestycjach. A po drugie tak de facto to w ogóle nie podajesz żadnego przykładu więc trudno tutaj w ogóle dyskutować na temat.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”